News-Piper

Γιώργος Δώνης: Το "τρένο" που έγινε... υπερταχεία

Τη δική της δυναστεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι έτοιμη να εγκαταστήσει η οικογένεια του Γιώργου Δώνη. 

Τη δική της δυναστεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι έτοιμη να εγκαταστήσει η οικογένεια του Γιώργου Δώνη. 


Σε βάθος χρόνου, αποδείχθηκε ότι το ψευδώνυμο «τρένο», που αποδόθηκε στον νυν προπονητή του ΠΑΟΚ για την «τρελή» κούρσα του στον αγώνα Αγιαξ - Παναθηναϊκός 0-1 πριν από δεκαέξι χρόνια στο Αμστερνταμ, θα συνεχίσει να διαιωνίζεται αυτή τη φορά από τους δύο γιους του. 

Μέσα στο καλοκαίρι, ο 43χρονος τεχνικός είδε τα παιδιά του Χρήστο και Τάσο να κάνουν πραγματικότητα τα ποδοσφαιρικά όνειρά τους, που άλλα παιδιά στην ηλικία τους δύσκολα υλοποιούν. Ο 18χρονος Χρήστος υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό, ενώ ο 16χρονος Τάσος μετακόμισε στην Ιταλία για να παίξει στην εφηβική ομάδα της Γιουβέντους! 

Μπορεί η οικογένεια να… διασπάστηκε σε τρία μέρη, καθώς ο πατέρας θα είναι στη Θεσσαλονίκη λόγω των υποχρεώσεών του με τον ΠΑΟΚ, ο ένας γιος θα μείνει στη Αθήνα και ο μικρότερος θα εγκατασταθεί στο Τορίνο, φαίνεται όμως ότι αξίζει ο κόπος. Αλλωστε, τα αγαθά κόποις κτώνται… 

Οι δύο γιοι του Γιώργου Δώνη δεν είναι κλασικά «Παιανιόπαιδα», όπως θα περίμενε κανείς. Στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού πήγαν μόλις τα τρία τελευταία χρόνια. Οταν ο πατέρας τους ήταν προπονητής στη Λάρισα και εκείνοι σαφώς σε πολύ μικρότερη ηλικία έκαναν τα πρώτα τους βήματα σε ακαδημία της περιοχής και αργότερα πήγαν στις ακαδημίες της ΑΕΚ. 

Οταν όμως ο Γιώργος Δώνης έφυγε με τον τρόπο που έφυγε από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ τον Οκτώβριο του 2008, πήρε την επόμενη χρονιά τα δύο παιδιά του και τα πήγε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. 

Μέσα στις εγκαταστάσεις της Παιανίας «έχτισαν» τον ποδοσφαιρικό χαρακτήρα τους, δούλεψαν σκληρά και ανέβηκαν σταδιακά την ιεραρχία στα τμήματα των ακαδημιών. Κοντά τους σε όλη αυτήν τη διαδρομή είχαν τον πατέρ
ρα τους αλλά και τη μητέρα τους Δέσποινα, που πηγαινοέφερναν καθημερινά τον Χρήστο και τον Τάσο από το σπίτι τους στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς, το οποίο εγκατέλειψαν μόλις πριν από λίγες ημέρες. 

Καταλυτική χρονιά
Η περσινή πλέον χρονιά ήταν η πιο καταλυτική για την εξέλιξη των δύο παιδιών. Ο Χρήστος (γεννηθείς το 1994) ξεχώριζε με την ομάδα Κ-20 (Νέων) και ο Τάσος (γεννηθείς το 1996) με την ομάδα Κ-17(Εφηβική). 

Πολλά από τα παιχνίδια τους τα παρακολουθούσε και ο ίδιος ο Γιώργος Δώνης, όταν του το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις τους από τον Ατρόμητο, στον οποίο τότε εργαζόταν. Μαζί τους συζητούσε τα πάντα, τους έδινε τις συμβουλές του, αλλά πάνω απ’ όλα τους ζητούσε να ακούνε περισσότερο τους προπονητές τους παρά τον ίδιο. 

Μέσα όμως σε όλη αυτήν τη διαδρομή ο Γιώργος Δώνης έψαχνε το κάτι παραπάνω για τα παιδιά του. Εχοντας παίξει ποδόσφαιρο στο εξωτερικό και γνωρίζοντας τις τεράστιες διαφορές με την Ελλάδα, ήθελε να τα σπρώξει σε ευρωπαϊκούς συλλόγους από τη στιγμή που πίστευε στο ταλέντο και στις δυνατότητές τους. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι ο μεγάλος γιος που υπέγραψε τελικά επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν στην Τότεναμ, δείχνοντας πόσο ενδιέφερε τον Γιώργο Δώνη η ευρωπαϊκή προοπτική των παιδιών του. 

Ο μικρός στη «Μεγάλη Κυρία»
Τελικά, εκείνος που… δραπέτευσε στο εξωτερικό είναι ο μικρός γιος, ο Τάσος. Ο 16χρονος επιθετικός, για τον οποίο ο πατέρας του έχει πει στο παρελθόν ότι του μοιάζει περισσότερο στο στιλ παιχνιδιού σε σχέση με τον Χρήστο, θα συνεχίσει την καριέρα του για τα επόμενα τρία χρόνια στη «Μεγάλη Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου. 

Κάνοντας εντελώς διαφορετικό δρομολόγιο από τον αδελφό του Χρήστο, ο οποίος έγινε επαγγελματίας κα
τόπιν υπόδειξης του Ζεσουάλδο Φερέιρα, είπε το «ναι» στην πρόταση της Γιουβέντους, η οποία θα τον εντάξει στην εφηβική της ομάδα. 

Ο Παναθηναϊκός έκανε πάντως πρόταση για να τον κρατήσει στο δυναμικό του και να τον «ανεβάσει» σε πρώτη φάση στην ομάδα Νέων, που έχει προπονητή τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, αλλά υπερίσχυσε η αποφασιστικότητα του μικρού που θέλει να δοκιμάσει την τύχη του σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης. 

Εντός των ημερών λοιπόν, αναμένεται να ταξιδέψει στο Τορίνο για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια να υπογράψει συμβόλαιο. 

Και να ήθελε πάντως ο Παναθηναϊκός να τον κρατήσει με το «ζόρι» στο δυναμικό του, δεν μπορούσε, γιατί ο νόμος όσον αφορά τους παίκτες των ακαδημιών λέει ότι μπορείς να σταματήσεις τις μεταγραφές μόνο για ομάδες του εσωτερικού και όχι του εξωτερικού. Ο Παναθηναϊκός το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διεκδικήσει, ως οφείλει, μια μικρή αποζημίωση από τη Γιουβέντους ως «τροφεία» για την εκπαίδευση του παίκτη. 

Οπως και να ’χει πάντως, ο Χρήστος και ο Τάσος Δώνης πήραν τις βάσεις από νωρίς για να κάνουν το «τρένο» που δημιούργησε ο πατέρας τους να φαντάζει σε λίγο «υπερταχεία»! 



espresso

Related

sport 2002996369612864786

Follow us


item