Θα θέλατε να μπορούσατε να «σηκώνετε» πάνω από 420 ευρώ την εβδομάδα παρά τα capital controls; Κι όμως θα μπορείτε και μάλιστα χωρίς… μπάρμπα στην κορώνη!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να δώσει το απόλυτο κίνητρο για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό ή… τα σεντούκια!
Συγκεκριμένα, όσοι καταθέσουν νέα χρήματα σε υφιστάμενους ή νέους λογαριασμούς θα μπορούν να τα αποσύρουν στο σύνολό τους ανά πάσα στιγμή! Μάλιστα, ήδη είναι έτοιμο και το σχετικό λογισμικό στις τράπεζες ώστε να μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός εάν κατατεθούν σε υφιστάμενο λογαριασμό.
Παράδειγμα: Αν κάποιος καταθέσει 10.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό που έχει 2.500 ευρώ, τότε θα μπορεί να σηκώσει ανά πάσα στιγμή τις 10.000 ευρώ χωρίς περιορισμούς και τα 2.500 ευρώ που προϋπήρχαν με το όριο των 420 ευρώ την εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, το ΦΕΚ που προβλέπει τα κίνητρα για την επιστροφή των καταθέσεων θα χαλαρώνει και τους ασφυκτικούς περιορισμούς για χιλιάδες επιχειρήσεις ώστε να προχωρούν σε συναλλαγές με το εξωτερικό χωρίς προβλήματα.
Σε πρώτη φάση τα αιτήματα επιχειρήσεων και επαγγελματιών για εισαγωγές αξίας έως 5.000 ευρώ θα μπορούν να διεκπεραιώνονται απευθείας από τα τραπεζικά καταστήματα και όχι κεντρικά, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.