News-Piper

Αυτά τα μέτρα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση

Στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το ανακοινωθέν περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ανάγκη να επανακτιστεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα».
Στο κείμενο ξεκαθαρίζεται πως στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχει και το ΔΝΤ, ενώ πρέπει να δοθεί έμφαση στο ότι τονίζεται πως η ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων καιδεν προϋποθέτει την τελική συμφωνία για νέα βοήθεια από τον ESM.
Δάνειο ύψους 82-86 δισ. ευρώ και «όχι» σε κούρεμα
Το κείμενο κάνει λόγο για δάνειο 82-86 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο μπορεί να εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του.
Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει την άμεση εκταμίευση 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, αφού πρώτα περάσει το κείμενο της συμφωνίας και σειρά μέτρων από τη Βουλή.
Αναφορά γίνεται και στο αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ. ευρώ του Γιούνκερ, ενώ για την αναδιάρθρωση του χρέους ξεκαθαρίζεται ότι το κούρεμα στην ονομαστική αξία του χρέους αποκλείεται και θα υπάρξει σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ποια μέτρα ζητά να νομοθετηθούν αμέσως από την κυβέρνηση
Έως τις 15 Ιουλίου, πρέπει να νομοθετηθούν
- οι αλλαγές στο ΦΠΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για να αυξηθούν τα έσοδα
- εμπροσθοβαρή μέτρα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος μιας απαραίτητης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης
- η διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
η πλήρης υιοθέτηση των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ιδίως μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα τεθεί σε λειτουργία πριν από την οριστικοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας. Παράλληλα, γίνεται λόγος και για εισαγωγή πρόβλεψης για αυτόματη περικοπή δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους φιλόδοξους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από έγκριση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και υπό την προηγούμενη έγκριση των Θεσμών.
Έως τις 22 Ιουλίου, πρέπει να νομοθετηθούν
Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία είναι μια σημαντική αναθεώρηση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα αστικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και τη μείωση του κόστους.
- Η μεταφορά της κοινοτικής οδηγίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τη βοήθεια της Κομισιόν.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται «μόνο μετά τη νομική υλοποίηση των πρώτων τεσσάρων προαναφερθέντων μέτρων και την έγκριση όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο από την ελληνική Βουλή, και μετά την επαλήθευση από τους Θεσμούς και το Eurogroup, θα μπορέσει να ληφθεί μια απόφαση που θα αναθέτει στους Θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU)»!
Πλήρης υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και ακύρωση των «μονομερών» ενεργειών
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει πως δεδομένης της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο έτος, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει και επιπλέον μέτρα:
- Να εφαρμόσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και να αντισταθμιστούν πλήρως οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικές περικοπές στις συντάξεις το 2012
Να υιοθετηθούν ακόμη πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις -και με σαφές χρονοδιάγραμμα- εφαρμόζοντας πλήρως την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, η απελευθέρωση πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), οι άδειες των φαρμακείων και το γάλα και το ψωμί.
- Ενεργειακά: η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν συμφωνηθεί κάποιο ισοδύναμο με τους θεσμούς.
-  Για τα εργασιακά, η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυστηρή επανεξέταση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις βάσει των προτάσεων των θεσμών και να μην υπάρξει επιστροφή σε παλαιότερες ρυθμίσεις που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.
- Εξομάλυνση των σχέσεων με τα κλιμάκια των θεσμών, ώστε να μπορούν από την Αθήνα να παρακολουθούν την εφαρμογή του προγράμματος.
- Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να ακυρώσει είτε να βρει ισοδύναμα για τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες μετά τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη.
Εκσυγχρονισμό και από-πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
Παράλληλα, το ανακοινωθέν αναφέρεται και στο ταμείο δημόσιας περιουσίας των 50 δισ. ευρώ.
Δείτε εδώ ολόκληρο το ανακοινωθέν: Εu Summit Aggreement.pdf

star.gr

Related

news 2968023829595161563

Follow us


item