News-Piper

Αλέξης Τσίπρας: "Αποτρέψαμε την αστάθεια, ώρα να τελειώνουμε με τα εντός κατεστημένα "

Για "δύσκολη συμφωνία" που όμως ανατρέπει το σχέδιο κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επιδίωξη μεταφοράς τη...

Για "δύσκολη συμφωνία" που όμως ανατρέπει το σχέδιο κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επιδίωξη μεταφοράς της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων και εις βάρος της ολιγαρχίας. Στα κέρδη, όπως σημείωσε, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα.

"Δώσαμε μια σκληρή μάχη 6 μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε να διεκδικήσουμε μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της και ο ελληνικός λαός να μπορέσει να συνεχίσει να αγωνίζεται. Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σε σκληρά διλήμματα, πήραμε την ευθύνη της απόφασης, προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιώξεων και των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά το τέλος της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
"Η συμφωνία είναι δύσκολη, όμως αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τέλος, καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους και μια χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας:
"Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, έχουμε αφήσει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη και να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία. Τη λαϊκή μας κυριαρχία την κερδίσαμε. Το μήνυμα της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο".
"Η απόφαση σήμερα κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης" είπε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για μια συμφωνία που η υλοποίησή της είναι δύσκολη.
"Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή και αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις. Έχω όμως την αίσθηση, την πεποίθηση και την ελπίδα ότι τόσο το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δις που καταφέραμε, η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία θα δημιουργήσει την αίσθηση στις αγορές και τους επενδυτές ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν. Και αυτή η αίσθηση μπορεί να δημιουργήσει το κύμα των επενδύσεων που θα αντισταθμίσει τις υφεσιακές τάσεις. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη, αφ' ενός γιατί δώσαμε μια δίκαια μάχη μέχρι τέλους, αφ' ετέρου διότι τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη και είμαστε εγγύηση για αυτό. Αυτή τη φορά θα πληρώσουν τα βάρη αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγει, διότι τους προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις", υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
"Θέλω να δώσω μια υπόσχεση ότι όσο σκληρά παλέψαμε για να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό έξω στην Ευρώπη, τώρα το ίδιο σκληρά πρέπει να παλέψουμε με τα κατεστημένα εντός. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων και εις βάρος της ολιγαρχίας που την οδήγησαν ως εδώ. Και αυτή είναι η υπόσχεση για τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει από αύριο", κατέληξε.


Related

news 7170810949708983710

Follow us


item