News-Piper

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το Cirque du Soleil στην Αθήνα!

Ριψοκίνδυνα άλματα, φωτιές, σκέρτσα, ζωντανή μουσική και τραγούδια (όπως το δημοφιλές «Querer»), κι άλλα άλματα στο τραμπολίνο, φώτα, και ά...


Ριψοκίνδυνα άλματα, φωτιές, σκέρτσα, ζωντανή μουσική και τραγούδια (όπως το δημοφιλές «Querer»), κι άλλα άλματα στο τραμπολίνο, φώτα, και άλλες μουσικές και μια ιαχή: «Alegria» (όταν πια η χαρά και η αγαλλίαση νικούν την κατήφεια και την παλιά, κατεστημένη και διεφθαρμένη κυρίαρχη τάξη).Ολα αυτά και μαζί μια... χιονοθύελλα (ή, έστω, μια προσομοίωσή της) έφερε το διάσημο πολυεθνικό συγκρότημα από τον Καναδά Cirque du Soleil με την παράστασή του «Alegria», για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χθες το βράδυ.
Στην πρώτη από τις παραστάσεις του, αφιερωμένες ως «χαρά και αγαλλίαση» - αυτό σημαίνει στα ισπανικά alegria - στην Ελλάδα, ώς τις 16 Σεπτεμβρίου, στο γεμάτο - δεν έπεφτε καρφίτσα - και κατευχαριστημένο, αν κρίνει κάποιος από το θερμότατο χειροκρότημα και τις ιαχές ενθουσιασμού, ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο του ΟΑΚΑ.




Και ήταν εκεί, ανάμεσα στο κοινό των 7.500, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας, η Φάνη Πετραλιά, οι πρέσβεις του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, της Ιαπωνίας Χιρόσι Τόντα, του Μαρόκου Αμπντελκαντέρ-ελ-Ανσαρί, της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ, καλλιτέχνες όπως οι Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Μητσιάς, Παντελής Βούλγαρης, Μαίρη Λίντα, Νατάσσα Μποφίλιου, Κώστας Μακεδόνας, Μαρία Καβογιάννη , αλλά και η Τατιάνα Στεφανίδου , η Ευγενία Μανωλακόμη και η Κιμ Κίλιαν με τα παιδιά τους ...

Εστησαν «οικογένεια μακριά από την οικογένεια»

Στα 18 του ήταν ήδη πρωταθλητής Καναδά στην ενόργανη γυμναστική. Γεννημένος στο Οντάριο, ο 27 ετών Μαρκ Μπέιλερ είχε στο DNA του τον αθλητισμό. Πέρασε στον ίδιο και τον δίδυμο αδελφό του από τον πρωταθλητή πατέρα τους.
Κέρδισε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Αϊοβα στα οικονομικά και συνέχισε να αθλείται εντατικά με την ομάδα του πανεπιστημίου.

Εκεί τον εντόπισαν οι κυνηγοί ταλέντων του Τσίρκου του Ηλιου. «Μια μέρα χτύπησε το τηλέφωνο και από την άλλη άκρη της γραμμής μού είπαν ότι καλούσαν από τα κεντρικά του CdS. Με κάλεσαν στα δοκιμαστικά για την παραγωγή του σόου "Viva Elvis". Τους είπα επίσης και μερικές ιδέες που είχα για το νούμερο των High Βars (σ.σ.: εναέρια ακροβατικά σε ύψος τουλάχιστον δέκα μέτρων) και βρέθηκα με συμβόλαιο ως επικεφαλής της ομάδας ακροβατών στην "Alegria"» λέει στα «ΝΕΑ» ο Μαρκ - ένα από τα πολλά πρόσωπα του υπερθεάματος - σε κάποιο διάλειμμα από την πρόβα του.

Την ίδια ώρα, ένας άλλος συνάδελφός του εκτελεί ασκήσεις ισορροπίας με άλματα σε μια λεπτή δοκό, ακουμπισμένη ελαφρά (!) στους ώμους δύο άλλων γεροδεμένων αθλητών. Ολα αυτά πίσω από την εντυπωσιακή σκηνή που έχει στηθεί στο κλειστό γήπεδο του OAKA για τις παραστάσεις του υπερθεάματος «Alegria».

«Οταν με κάλεσαν στο Μόντρεαλ οι άνθρωποι του CdS, εργαζόμουν ως οικονομικός σύμβουλος σε ασφαλιστική εταιρεία. Παραιτήθηκα αμέσως» λέει και με φευγαλέες ματιές ελέγχει συνεχώς την πρόβα των συναδέλφων του. Ετσι βρέθηκε να γυρίζει τον κόσμο με το Τσίρκο του Ηλιου.
Είναι σχεδόν μόνιμα σε περιοδεία. Τον ρωτώ αν του λείπει η οικογένειά του. «Εχω μια οικογένεια μακριά από την οικογένεια» απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη. Εννοώντας τους άλλους 49 καλλιτέχνες της «Alegria» και τους κοντά εκατό τεχνικούς. Οι δεσμοί με την οικογένειά του πάντως, προσθέτει, είναι ισχυροί. Δεν φοβούνται την απόσταση.

Μέσα από δαιδαλώδεις διαδρόμους (και με τη βοήθεια της καναδής υπεύθυνης επικοινωνίας του CdS Ζενεβιέβ Λορεντό) βρέθηκα λίγο αργότερα στο βεστιάριο. Εναν ψηλοτάβανο χώρο με κοστούμια σε κρεμάστρες και σε μεταλλικές κούτες. «Μόνο για την "Alegria" έχουμε περίπου 700 κομμάτια στην γκαρνταρόμπα» αναφέρει η υπεύθυνη Γκάια Μουνιάι από τη Φλωρεντία. Στο άρμα του Τσίρκου του Ηλιου ανέβηκε πριν από μία πενταετία. Μέχρι τότε εργαζόταν ως σχεδιάστρια μόδας, στυλίστρια και ενδυματολόγος σε θέατρα και σε παραγωγές διαφημιστικών.

«Η κρίση με έκανε να στραφώ στο Cirque du Soleil. Εσείς ξέρετε...» λέει με νόημα. «Είδα μια διαφήμιση του CdS που παρουσίαζε στη Ρώμη το Saltimbanco. Εστειλα βιογραφικό, πέρασα από ακρόαση, αλλά δεν με πήραν. Καιρό μετά, βρισκόμουν για διακοπές στη Βαρκελώνη όπου παιζόταν η "Alegria". Δεν είχα τίποτα να χάσω. Πέρασα από συνέντευξη και πάλι. Μόνο που εκείνη τη φορά με δέχθηκαν» διευκρινίζει αρχίζοντας την ξενάγησή μου στον εντυπωσιακό κόσμο των κοστουμιών.
Ο,τι φορούν οι καλλιτέχνες είναι χειροποίητο: κοστούμια, μάσκες, παπούτσια, αξεσουάρ. Ολα φτιαγμένα στο Μόντρεαλ. Κάθε κοστούμι είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.

Ο σκοπός είναι ένας λέει η Ζενεβιέβ Λορεντό: «Δεν πρέπει τίποτα να αποσπά την προσοχή του καλλιτέχνη, ώστε να είναι απολύτως προσηλωμένος στην εκτέλεση των δύσκολων ακροβατικών».
Στο βεστιάριο η Γκάια (από το αρχαιοελληνικό Γαία) και οι συνεργάτες της έχουν ό,τι υλικό χρειάζεται «για να κάνουμε επιδιορθώσεις. Είμαστε σε περιοδεία από πόλη σε πόλη. Δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο για να βρίσκουμε καταστήματα με υφάσματα ή είδη ραπτικής».

Ώς και τα χρώματα των κοστουμιών είναι κωδικοποιημένα και αρχειοθετημένα. Οι υπεύθυνες βεστιαρίου έχουν τις ίδιες ακριβώς μπογιές για να αποκαταστήσουν, αν χρειαστεί, τυχόν φθορές ώστε τα κοστούμια να είναι μονίμως λαμπερά και εντυπωσιακά.

Related

showbiz 6630032740318104141

Follow us


item