News-Piper

Ελλήνων Πάσχα στην Αλάσκα

«Κάθε χρόνο φέρνουμε ορχήστρα με μπουζούκι και κλαρίνο. Μας λείπει η πατρίδα, γι’ αυτό και θέλουμε να κρατάμε την ιδιαιτερότητά μας» «Μας λ...

«Κάθε χρόνο φέρνουμε ορχήστρα με μπουζούκι και κλαρίνο. Μας λείπει η πατρίδα, γι’ αυτό και θέλουμε να κρατάμε την ιδιαιτερότητά μας»
«Μας λυπεί που βλέπουμε την Ελλάδα να χάνει την ελευθερία της. Αυτό μας πονά πάρα πολύ από αυτήν την άκρη του κόσμου όπου ζούμε» 

Βιώνουν με απόλυτη συγκίνηση και κατάνυξη τις ημέρες του Πάσχα τηρώντας κατά γράμμα τα ελληνικά ήθη και τα έθιμα… Οι εξήντα οικογένειες των Ελλήνων της Αλάσκας κρατούν άσβεστη την Ελλάδα μέσα τους.

«Την Ελλάδα δεν μπορείς να την πάρεις από τον Ελληνα... Οπου και να είναι, τη φέρει μαζί του» εξομολογείται με συγκίνηση στην «Εspresso της Κυριακής» η επί σειρά ετών πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στην Αλάσκα Μαρία Μπασκουρέλου και υπεύθυνη πια του ελληνικού φεστιβάλ. Η ίδια μας περιγράφει πώς βιώνουν οι Ελληνες μόνιμοι κάτοικοι της Αλάσκας τις ημέρες του Πάσχα: 

«Το Πάσχα κρατάμε τα έθιμά μας. Προσπαθούμε να κάνουμε όσα θα πράτταμε, αν βρισκόμασταν στην Ελλάδα. Η εκκλησία μας έχει κάθε βράδυ λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τη Μεγάλη Παρασκευή έρχονται τα κορίτσια της κοινότητας, στολίζουμε τον Επιτάφιο και βρισκόμαστε όλοι μαζί. Επειδή οι αποστάσεις στην Αλάσκα είναι μεγάλες, έρχονται οι Ελληνες από όλα τα χωριά στη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία. Εχουμε έναν χώρο όπου συναντιόμαστε, φτιάχνουμε μια σούπα από φακές που δίδεται σε όλους και το βράδυ γίνεται η λειτουργία. 

»Το Μεγάλο Σάββατο μετά την εκκλησία φτιάχνουμε μαγειρίτσα και τσουρέκια, φέρνει ο κόσμος βαμμένα αβγά και γιορτάζουμε όλοι μαζί. Εχουμε μια αίθουσα εκδηλώσεων στην οποία συναντιόμαστε. Φέτος, ουσιαστικά κάναμε Επιτάφιο στα χιόνια. Πιάσαμε ρεκόρ βαρυχειμωνιάς στην Αλάσκα. Είχε 134 ίντσες χιόνι! Είχε να συμβεί από το 1953». 


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 
Η Μαρία Μπασκ
κουρέλου μιλά στην «Espresso της Κυριακής» για το ελληνικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε Δεκαπενταύγουστο στην Αλάσκα και γίνεται πόλος έλξης όχι μόνο για τους Ελληνες αλλά και για όλους όσοι λατρεύουν την ελληνική παράδοση και κουζίνα. 

«Ηδη έχουμε ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το φεστιβάλ μας που κάνουμε κάθε χρόνο. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ετοιμάσαμε και καταψύξαμε επτά χιλιάδες κομμάτια μπακλαβά και έξι χιλιάδες σπανακόπιτες και τυρόπιτες. Στις ημέρες που διαρκεί το επισκέπτονται γύρω στα δέκα χιλιάδες άτομα. Ο κόσμος της Αλάσκας έρχεται γιατί βρίσκει το πιο αυθεντικό ελληνικό φαγητό αλλά και μαθαίνει τα έθιμά μας. Κάθε χρόνο φέρνουμε ορχήστρα με μπουζούκι και κλαρίνο. Μας λείπει η Ελλάδα, γι’ αυτό και θέλουμε να κρατάμε την ιδιαιτερότητά μας. Πρέπει να ξέρεις ποιος είσαι και από πού ήρθες. 

»Θέλουμε να μεταδώσουμε τα έθιμα των τόσων χιλιάδων χρόνων που μας έδωσαν οι γονείς μας στα παιδιά μας. Από όσα διαφορετικά μέρη της Ελλάδος και αν προερχόμαστε, οι Ελληνες έχουν κάτι κοινό: σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο. Η Ελλάδα είναι ιδεολογία. Και αυτό που μας λυπεί πάρα πολύ είναι το γεγονός ότι βλέπουμε πως η Ελλάδα με τη μοναδική ιστορία της και τον πολιτισμό της, που έδωσε τα φώτα σε όλον τον κόσμο και δημιούργησε τον όρο “δημοκρατία”, χάνει πια την ελευθερία της. Αυτό μας πονά πάρα πολύ από αυτήν την άκρη του κόσμου, όπου ζούμε. Οι πολιτικοί που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα». 


ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ
«Διδάσκω τα τελευταία τριάντα δύο χρόνια, από όταν βρέθηκα εδώ στην Αλάσκα. Κάνουμε μαθήματα και στα μικρά παιδιά και στους μεγάλους» ομολογεί η κυρία Μαρία Μπασκουρέλου, η οποία δεν φέρνει σε επαφή μόνο τα Ελληνόπουλα με τη γλώσσα και την ιστορία τους αλλά και τα παιδι
ά της Αμερικής με την ιστορία της Ελλάδας. 

«Επί δεκαπέντε χρόνια δίδασκα σε αμερικανικό σχολείο την ιστορία μας ως τη βάση του δυτικού πολιτισμού. Εκανα προγράμματα με τα οποία έφερνα παιδιά στην Ελλάδα και ακολουθούσαμε το δρομολόγιο της εξέλιξης της ιστορίας κατά γράμμα. Αρχίζαμε με τον μινωικό πολιτισμό, συνεχίζαμε με τον μυκηναϊκό, τον κλασικό, τον βυζαντινό πολιτισμό και ουσιαστικά περιοδεύαμε σε όλη την Ελλάδα μαθαίνοντας στα παιδιά της Αμερικής την ιστορία μας και την πραγματική αξία της για τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό». 
Εμείς το μόνο που μένει να ευχηθούμε είναι να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος και πείσμα να μεταφέρουν οι Ελληνες ανά τον κόσμο τη δική τους μοναδική Ελλάδα, αυτήν που κρατούν για πάντα στην καρδιά τους... 


Η ΠΡΩΤΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Η Μαρία Μπασκουρέλου δεν κρύβει τη χαρά της που ολοκληρώνεται με τη συνδρομή όλων των Ελλήνων της περιοχής η πρώτη ορθόδοξη εκκλησία. «Τώρα, χτίζουμε την πρώτη βυζαντινή εκκλησία. Είναι ιστορικό γεγονός. Την έχουμε προχωρήσει αρκετά και ευχόμαστε του χρόνου τέτοιο καιρό να κάνουμε Πάσχα εκεί. Τώρα κάνουμε σε ένα σπίτι όπου στεγάζεται η κοινότητα και το ένα δωμάτιο το έχουμε μετατρέψει σε εκκλησάκι». 


ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΘΙΜΑ
«Κάνουμε αγώνα για να κρατήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας. Δεν είναι εύκολο. Είμαστε πρώτα απ’ όλα πολύ μακριά από την Ελλάδα. Νοσταλγούμε πολύ τα ελληνικά έθιμα και κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να τα κρατήσουμε διά μέσου του σχολείου, της εκκλησίας και των γιορτών. Προσπαθούμε όχι απλώς να τα διατηρήσουμε αλλά να τα περάσουμε και στα παιδιά μας και να τα διαδώσουμε στον κόσμο που ζει εδώ στην Αλάσκα και έχει μεγάλη εκτίμηση στον Ελληνισμό» καταλήγει η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στην Αλάσκα. 

Related

news 8548569780505616028

Follow us


item