News-Piper

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ:ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ....

Οι οδηγίες αυτές διαμορφώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του ...


Οι οδηγίες αυτές διαμορφώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και άλλων διεθνών οργανισμών και αφορούν την παρούσα κατάσταση.

Σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά, κλινικο-εργαστηριακά και επιστημονικά δεδομένα για τη νόσο αυτή μεταβληθούν, θα ακολουθήσουν ανάλογα διαμορφωμένες οδηγίες.


ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ;
Σε χώρους μαζικής συνάθροισης κοινού όπως συναυλίες, θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, δεξιώσεις γάμων, συνέδρια, διάφορες εκδηλώσεις κλπ παρατηρούνται προσωπικές επαφές (εναγκαλισμός, χειραψία, φίλημα) και μπορεί να υπάρξει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του νέου ιού Α(Η1Ν1), όπως ακριβώς και της εποχικής γρίπης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ


Η απόφαση για τη διεξαγωγή μαζικών εκδηλώσεων (συναυλίες, παραστάσεις κλπ) ΠΡΕΠΕΙ να λαμβάνεται σε συνάρτηση με την δραστηριότητα της γρίπης στην τοπική κοινότητα.
Άτομα με συμπτώματα όμοια της νέας γρίπης Α(Η1Ν1) (δηλαδή πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο) συνιστάται να μένουν στην οικία τους για 7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων ή τουλάχιστον 24 ώρες αφότου τα συμπτώματα έχουν παρέλθει.
Τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο επιπλοκής από τον ιό της νέας γρίπης Α(H1N1) (για παράδειγμα, άτομα με χρόνιες παθήσεις, παιδιά κάτω των 5 ετών, άτομα 65 ετών και άνω, και έγκυες γυναίκες) ΠΡΕΠΕΙ να λάβουν σοβαρά υπόψη τους κινδύνους που ενέχει η συμμετοχή τους σε μαζικές συναθροίσεις σε περιοχές που υπάρχει συνεχής μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι (εργαζόμενοι και μη) που παρίστανται σε χώρους συνάθροισης κοινού πρέπει συνεχώς να έχουν υπόψη τους κανόνες ατομικής υγιεινής
Σε περίπτωση που θεατής εμφανίζει συμπτωματολογία γρίπης, συνιστάται να τηρεί τα μέτρα ατομικής υγιεινής και εάν δεν αισθάνεται καλά να αναζητεί ιατρική βοήθεια και να του προσφέρεται μάσκα.
∆εν συνιστάται κάτι διαφορετικό για κοινές καθημερινές δραστηριότητες όπως ταμεία, έλεγχος εισιτηρίων, ταξιθεσία.
Κάποια πρόσθετα μέτρα μπορούν να ληφθούν για τη μείωση του κινδύνου από τη νέα γρίπη Α(H1N1). Η σκοπιμότητα της εφαρμογής τους μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος και τον χώρο διεξαγωγής της εκάστοτε εκδήλωσης.
Τοποθέτηση εγκαταστάσεων τρεχούμενου νερού και σαπουνιού σε διάφορα σημεία του χώρου που διεξάγεται μια εκδήλωση και ταυτόχρονη παροχή αντισηπτικού χεριών και καθαρών χαρτομάντιλων.
Παροχή on-site ιατρικής αξιολόγησης και μέριμνας για τα άτομα με συμπτώματα όμοια της νέας γρίπης.
Είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι σε χώρους συνάθροισης κοινού να εφαρμόσουν σχολαστικά τις οδηγίες αυτές με σκοπό:

την αποτροπή μετάδοσης της λοίμωξης στο προσωπικό και σε άλλα άτομα στην εκδήλωση
την ΑΜΕΣΗ ενημέρωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (τηλ. 210 5212054 και 210 5222339) σε περίπτωση που υπάρχει υποψία κρούσματος

Follow us


item