Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρή λοίμωξη
Η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται σε ανοδική πορεία και στην Ελλάδα ενώ σε περιοχές όπως η Κρήτη έχει κυριαρχήσει απόλυτα. Τα κρούσματα κορον...
Η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται σε ανοδική πορεία και στην Ελλάδα ενώ σε περιοχές όπως η Κρήτη έχει κυριαρχήσει απόλυτα.
Τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε υψηλό επίπεδο καθώς την Δευτέρα 19 Ιουλίου καταγράφηκαν 1834 νέες μολύνσεις. Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται στην Αττική ενώ ακολουθούν η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη και τα δεδομένα δεν είναι καλά.
Ένα θέμα που απασχολεί τους ειδικούς εκτός από τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα που είναι υψηλή, είναι και η νοσηρότητα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Τσακρή να χτυπά καμπανάκι κινδύνου μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
Όπως τόνισε ο κ. Τσακρή η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σηματοδοτεί την αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και το πόσο πιο παθογόνος ή όχι έχει γίνει ο νέος ιός.
«Η πρώτη απλή ανάγνωση δείχνει σαν να είναι λιγότερο παθογόνος, γιατί έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα σε νέους και πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Πρέπει όμως να γίνει πολύ πιο προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων που έχουμε, να συγκρίνουμε ηλικίες, άτομα που ανήκουν στο ίδιο φύλο, με ίδια υποκείμενα νοσήματα, να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν στο πρώτο επιδημικό κύμα, πώς στο δεύτερο, στο τρίτο κοκ. και να καταλάβουμε αν πραγματικά έχει μεταβληθεί η παθογονικότητα, η ικανότητα δηλαδή να σκοτώνει τον ξενιστή. Για παράδειγμα, δεδομένα που έρχονται από τον Καναδά δείχνουν ότι η παθογονικότητα έχει αυξηθεί.
Όταν ο ιός θα σκοτώσει αργότερα τον ξενιστή του δεν τον ενδιαφέρει πια τον ιό να συνεχίσει να μη σκοτώνει τον ξενιστή που έχει προσβάλει. Έτσι, από τις πρώτες ενδείξεις του αυξημένου ιικού φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις που είχαν επικρατήσει. Φαίνεται τελικά να είναι ένας παράγοντας που μάλλον αυξάνει κι όχι μειώνει την ικανότητα του ιού να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη», εξήγησε.
Ο ρόλος των εμβολίων
Με αυτά τα δεδομένα σημείωσε πως αν έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και αν είναι πιο παθογόνα η μετάλλαξη Δέλτα, δε θα καταγραφούν τελικά πολύ σοβαρές λοιμώξεις, γιατί οι ευάλωτοι θα είναι θωρακισμένοι.
Σε ερώτηση για το αν συμμερίζεται τις απόψεις των συναδέλφων του ότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει μέσα στην επόμενη χρονιά, απάντησε ότι η πρόβλεψη αυτή έχει βάση, μόνο «αν δεν έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις».
Ξεκαθάρισε δε πως ο κορονοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει. «Οι κορονοϊοί δύσκολα μπορούν να περιοριστούν και οι εμβολιασμοί έχουν αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και αυτός που έχει εμβολιαστεί να μην κινδυνεύει από σοβαρή λοίμωξη», διευκρίνισε.
Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων από τον Σεπτέμβριο εστίασε κυρίως στα πανεπιστήμια και αναφέρθηκε στην ανάγκη ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών να έχει εμβολιαστεί.
«Οι κορονοϊοί δεν προκαλούν απλή γρίπη, αλλά αυτό που λέμε post covid effect, δηλαδή τι αποτελέσματα θα έχουν σε βάθος χρόνου, που μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό, το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα με συνέπειες που δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε», κατέληξε.
Τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Αττική αρχίζουν και αυξάνονται και αυτή τη στιγμή φτάνουν τα 633 με τα περισσότερα να εντοπίζονται στον Νότιο Τομέα Αθηνών.
Σε όλη τη χώρα όμως έχουν εκτοξευθεί τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, καθώς, σε σχέση με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις την περασμένη Πέμπτη, αυτή τη φορά εντοπίστηκαν περισσότερα κρούσματα από το συγκεκριμένο στέλεχος του κοροναϊού σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Σε έλεγχο 856 δειγμάτων, που αφορούν στην περίοδο 17 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021, εντοπίστηκαν 466 κρούσματα της Δέλτα.
Στο σύνολο των στελεχών, βέβαια, εξακολουθεί να επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη (Αlpha ή Β.1.1.7) με 14.968 και το στέλεχος B.1.1.318 με 3.396 κρούσματα. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση με 868 καταγεγραμμένες μολύνσεις στη χώρα μας.
Η εξάπλωση της Δέλτα έχει προκαλέσει συναγερμό, γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα, τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις – και όχι την Πέμπτη όπως γίνεται συνήθως.
newsit.gr