News-Piper

Τρόμος- Μακελειό με άρωμα ISIS στη Νίκαια: Τουλάχιστον 80 νεκροί και 140 τραυματίες

Νέο μακελειό με «άρωμα» του Ισλαμικού Κράτους συγκλονίζει για άλλη μια φορά τη Γαλλία, μερικούς μόλις μήνες μετά από τις πολύνεκρες επιθέ...

Νέο μακελειό με «άρωμα» του Ισλαμικού Κράτους συγκλονίζει για άλλη μια φορά τη Γαλλία, μερικούς μόλις μήνες μετά από τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.
Ο απολογισμός είναι δραματικός… Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 140 τραυματίστηκαν όταν φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων, που παρακολουθούσε σόου πυροτεχνημάτων στη λεωφόρο Προμενάντ ντε Ανγκλέ -μια ιδιαίτερα τουριστική περιοχή της παραθαλάσσιας πόλης. 
Οι πληροφορίες για το περιστατικό παραμένουν συγκεχυμένες, με το γαλλικό κανάλι BFM TV να μεταδίδει ότι ο οδηγός βγήκε από το φορτηγό οπλισμένος και άρχισε να πυροβολεί προς το πλήθος. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο οδηγός δεν έστριψε ούτε στιγμή το τιμόνι του για τουλάχιστον 100 μέτρα. 
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι 43 τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. 
Δράστης της επίθεσης φαίνεται ότι είναι ένας 31χρονος Γαλλοτυνήσιος κάτοικος της Νίκαιας. 
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι ο ένοπλος εξουδετερώθηκε από τους αστυνομικούς.
Αξιωματούχος της Νίκαιας δήλωσε στο BMF ΤV ότι μέσα στο φορτηγό εντοπίστηκαν εκρηκτικά, χειροβομβίδες και όπλα. Παρότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο και για δεύτερο ένοπλο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε τελικά. 
Οι εικόνες από την περιοχή είναι φρικιαστικές. Τραυματιοφορείς καλύπτουν τα σώματα των νεκρών με λευκά σεντόνια και τρέχουν για να βοηθήσουν τους δεκάδες τραυματίες. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Nice Matin Νταμιέν Αλεμάντ, που βρισκόταν στη λεωφόρο για να παρακολουθήσει τα πυροτεχνήματα δήλωσε ότι ενώ ετοιμαζόταν να αποχωρήσει άκουσε φασαρία και φωνές.
Μακελειό με άρωμα ISIS στη Νίκαια: Τουλάχιστον 80 νεκροί και 140 τραυματίες
«Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ένα τεράστιο λευκό φορτηγό με μεγάλη ταχύτητα έστριψε το τιμόνι για να θερίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους… Είδα τα σώματά τους να πετάγονται σαν κορίνες του μπόουλινγκ. Άκουσα φωνές και κραυγές που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου» ανέφερε ο ίδιος. 
Λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν «πλημμυρίσει» με αφίσες που δείχνουν τον Πύργο του Άιφελ να φλέγεται. Ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. 
Μετά από επικοινωνία με το Προξενείο Νίκαιας, η ΕΡΤ μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για Έλληνες ανάμεσα στα θύματα ή τους τραυματίες
Aπό την πρώτη στιγμή, η περιφέρεια της Νίκαιας αντιμετώπισε το περιστατικό σαν επίθεση και ζητάει από τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του.
«Αγαπητοί κάτοικοι της Νίκαιας. Ο οδηγός του φορτηγού φαίνεται ότι σκότωσε δεκάδες ανθρώπους. Μείνετε στα σπίτια σας για την ώρα» έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της πόλης Κριστιάν Εστροσί. 
Ο Φρανσουά Ολάντ έχει ήδη φτάσει στο υπουργείο Εσωτερικών για να ενημερωθεί για το περιστατικό.
Μακελειό με άρωμα ISIS στη Νίκαια: Τουλάχιστον 80 νεκροί και 140 τραυματίες
Αντιδράσεις ηγετών
Από τα πρώτα λεπτά μετά από την επίθεση, για το αιματηρό περιστατικό ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που ζήτησε από τους συνεργάτες του να τον κρατούν ενήμερο για τις εξελίξεις. 
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε σαφείς εντολές να προσφερθεί κάθε βοήθεια στη Γαλλία. Λίγη ώρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε σε ανακοίνωσή του την επίθεση. 
Μακελειό με άρωμα ISIS στη Νίκαια: Τουλάχιστον 80 νεκροί και 140 τραυματίες
«Εκ μέρους των Αμερικανών, καταδικάζω με τον πιο ηχηρό τρόπο αυτό που φαίνεται ότι είναι μια φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια που σκότωσε και τραυμάτισε δεκάδες αθώους πολίτες» τονίζει η ανακοίνωση του Ομπάμα. 
«Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.
Συμβολικό χτύπημα 
Η νέα αυτή επίθεση σε γαλλικό έδαφος είναι ιδιαίτερα συμβολική. Αφ’ ενός πραγματοποιήθηκε ανήμερα της γαλλικής εθνικής επετείου και αφετέρου πραγματοποιήθηκε 14 μόλις ημέρες πριν λήξει η κατάσταση συναγερμού στη χώρα –που είχε επιβληθεί μετά από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι. 
Η επίθεση στη Νίκαια είναι η πλέον σοβαρή που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων την 13η Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, πιο πολύνεκρη από αυτή που διαπράχθηκε την 22η Μαρτίου στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς.
Αυτές οι δύο επιθέσεις διαπράχθηκαν από το ίδιο δίκτυο ανθρώπων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, περίπου δεκαπέντε μέλη της οποίας σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους βομβιστές-καμικάζι. Περίπου 20 ακόμη μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ή φερόμενοι ως συνεργοί τους, έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο.





ethnos.gr

NEW: Video shows people running away moments after truck plows into crowd in Nice, France http://cbsn.ws/29GDGKQ 

Related

news 5862824933233828450

Follow us


item