News-Piper

Βασική σύνταξη στα 390 ευρώ-Τέλος οι επικουρικές!

«Ωρολογιακή βόμβα» χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έριξε με τη σειρά του και αυτός μια... βόμβα!

«Ωρολογιακή βόμβα» χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έριξε με τη σειρά του και αυτός μια... βόμβα!

Μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» του STAR με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι η πρότασή του είναι μια εθνική σύνταξη, η οποία θα είναι η μόνη που θα εγγυάται το κράτος και θα χορηγείται σε όποιον έχει 15 έτη ασφάλισης.
«Θέλουμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση για να πάρουν σύνταξη και οι συνταξιούχοι αλλά και όσοι είναι σήμερα εργαζόμενοι. Το νέο ασφαλιστικό δεν θα πρέπει να είναι μόνο βιώσιμο αλλά και κοινωνικά δίκαιο. Μια πρόταση μου είναι η εθνική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα δίνετε σε όποιον έχει 15 χρόνια εργασιακού βίου» είπε ο κ. Κατρούγκαλος, αποκαλύπτοντας ότι το ποσό θα είναι στα 390 ευρώ, μιλώντας για ύψος στο 60% του μέσου εισοδήματος.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, από εκεί και πέρα η επιπλέον σύνταξη που θα καταβάλλεται θα είναιαναλογική και θα προστίθεται στο ποσό που εγγυάται το κράτος.
«Απορρίπτω τα εισοδηματικά κριτήρια»
Ο κ. Κατρούγκαλος απέρριψε κατηγορηματικά τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση σύνταξης, ενώ χαρακτήρισε σχετικά δημοσιεύματα ως «προσπάθειες των δημοσιογράφων να μαντέψουν».
Ο ίδιος, τόνισε ότι το πόρισμα της Επιτροπής για το ασφαλιστικό αποτελεί έναυσμα για τον δημόσιο διάλογο για το θέμα και δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης.
Δεν απάντησε αν εγγυάται τις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ!
Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «θα προστατέψει τις μικρές και μεσαίες συντάξεις», ωστόσο σε ευθεία ερώτηση για το αν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις έως 1.000 ευρώ, απέφυγε να απαντήσει!
«Δεν θα ήθελα να σας πω νούμερα απόψε γιατί είμαστε στη φάση της ποσοτικοποίησης» αποκρίθηκε ο κ. Κατρούγκαλος, εξηγώντας πως η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση και γίνεται για να μην πέσει «τσεκούρι» τις συντάξεις, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
«Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης. Στο μνημόνιο υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες αν της ακολουθούσαμε χωρίς μια συνολικότερη μεταρρύθμιση θα οδηγούσαν σε οριζόντιες μειώσεις. Το μνημόνιο περιλαμβάνει μια δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ. Εμείς θα μαζέψουμε τα ελλείμματα για να πετύχουμε τον στόχο. Ακριβώς επειδή δεν θέλαμε, λοιπόν, να πάρουμε ένα τσεκούρι και να κόψουμε συντάξεις προχωρούμε στην μεταρρύθμιση. Για να μην συνεχίσουμε τον αδιέξοδο δρόμο των άλλων. Το τσεκούρι είναι εύκολο. Το να χτίζεις είναι δύσκολο» είπε ο υπουργός Εργασίας.
«Τεράστιο το έλλειμμα στο ασφαλιστικό»
Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «τεράστιο» το έλλειμμα στο ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι φτάνει «το 3% με 4% του ΑΕΠ».
Ο ίδιος, τόνισε ότι «το να συμμαζεύεις τα ελλείμματα είναι αριστερή πολιτική» και πως δεν γίνεται γιατί το λέει το μνημόνιο.
Τέλος οι επικουρικές - Τι είπε για το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις!
Ο υπουργός Εργασίας έριξε άλλη μία βόμβα κάνοντας λόγο για στόχο «να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις (σ.σ.: κυρίες, επικουρικές, κλπ) του κράτους σε μια σύνταξη»!
Συνεχίζοντας, ωστόσο προσπάθησε να καθησυχάσει λέγοντας ότι αυτό δεν θα γίνει «για να κάνουμε μειώσεις, για να διασώσουμε τις συντάξεις».
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις για να τονίσει ότι δεν θα είναι ενιαίο αλλά «άλλο για τους υψηλούς μισθούς και άλλο για τους χαμηλούς».
Αν και δεν θέλησε να πει ακριβές ποσοστό, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση πρώτα θα αφαιρέσει τα 700 εκ. ευρώ που είναι η υποχρέωση για περικοπές απέναντι στους δανειστές και μετά «θα εφαρμόσουμε ένα ποσοστό που θα είναι δίκαιο και που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή σύνταξη».

Related

news 107307620724185580

Follow us


item