News-Piper

Αλέξης Τσίπρας: «Άκουσον μεν, πάταξον δε! Αναλαμβάνω την ευθύνη για όσα συνέβησαν»

«Είναι τιμή για μένα να μιλώ στο ναό της δημοκρατίας της Ευρώπης σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη ».

«Είναι τιμή για μένα να μιλώ στο ναό της δημοκρατίας της Ευρώπης σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο των εταίρων για οριστική συμφωνία ή ρήξη μέχρι την Κυριακή.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και στην «ισχυρή» όπως είπε «ετυμηγορία του ελληνικού λαού»,  έκανε λόγο για «γενναίο ΟΧΙ» παρά τις κλειστές τράπεζες και την τρομοκρατία από τηλεοπτικά κανάλια, ξεκαθαρίζοντας πως η επιλογή των Ελλήνων δεν ήταν επιλογή ρήξης με την Ευρώπη.
«Βρίσκομαι ανάμεσά σας, λίγες μόνο μέρες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, μετά την απόφαση που πήραμε να δώσουμε το λόγο, άμεσα να αποφασίσει, στον ελληνικό λαό και να τοποθετηθεί, να πάρει μέρος ενεργά, στη διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον του.  Λίγες μόνο μέρες μετά την ισχυρή του ετυμηγορία που μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που καταδίκασαν την ελληνική οικονομία,χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την οικονομία σε έναν υφεσιακό φαύλο κύκλο, αλλά και την κοινωνία σε μια διαρκή και βαθιά κατάθλιψη. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι στο ναό της δημοκρατίας, γιατί πιστεύω ότι εδώ ακούμε επιχειρήματα και κρίνουμε επιχειρήματα. Άκουσον, λοιπόν, μεν, πάταξον δε», είπε ο πρωθυπουργός.
Καταχειροκροτούμενος από ευρωβουλευτές, ο κ.Τσίπρας τόνισε την αποτυχία των προγραμμάτων διάσωσης προς την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, αφού όπως είπε δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση αντίθετα εξάντλησαν τον ελληνικό λαό .
Χαρακτήρισε την Ελλάδα «πειραματικό εργαστήρι λιτότητας», τονίζοντας πως αν και εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες μνημόνια, πουθενά δεν ήταν τόσο σκληρά όσο αυτά που υπήρξαν στην Ελλάδα.
Μάλιστα ανέλαβε την ευθύνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους τους τελευταίους πέντε μήνες και εξέφρασε την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συγκρουστεί με κατεστημένα που βύθισαν την Ελλάδα και την ευρωζώνη σε αυτή την κρίση.
Ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού διεκδικεί την απελευθέρωση από την αδιέξοδη πορεία των μνημονίων και τόνισε ότι η κυβέρνησή του καλείται να  ικανοποιήσει αυτή την εντολή.
«Διεκδικούμε μια συμφωνία που δίνει σήμα οριστικής εξόδου από την κρίση και θα δείχνει ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μεταφέρουν τα βάρη σε αυτούς που μπορούν να σηκώσουν και τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης προστατεύτηκαν από το προηγούμενο σύστημα. Πολιτικές αναδιανομής προς όφελος των μεσαίων και φτωχών στρωμάτων και θα δίνουν προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις προτάσεις που θα καταθέσει η Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα περιλαμβάνουν μέτρα με όσο το δυνατόν λιγότερο υφεσιακές επιπτώσεις και προβλέψεις για την κάλυψη μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών, αλλά και για ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Όπως είπε στόχος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά και η έναρξη μιας συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Δεν μπορούν να υπάρχουν ταμπού. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας.
Επανέλαβε επίσης ότι η ελληνική πλευρά ανέλαβε την δέσμευση να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και εξέφρασε την ελπίδα του να βρεθεί λύση για το καλό της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι προς το γεωπολιτικό συμφέρον της Γηραιάς Ηπείρου.
«Οι προτάσεις αυτές δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Άλλωστε πρέπει να γνωρίζει ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Τα χρήματα που δόθηκαν ήταν για να σωθούν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά δεν πήγαν στον ελληνικό λαό», είπε ο πρωθυπουργός.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι από τον Αύγουστο του 2014 η Ελλάδα δεν έχει λάβει την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις. ευρώ που υπολειπόταν από το προηγούμενο πρόγραμμα, ενώ η κυβέρνηση κατέβαλε κανονικά τις δόσεις προς τους δανειστές της.
«Δεν ήταν η δική μας κυβέρνηση που ήταν στην εξουσία από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015. Τότε δεν δόθηκαν οι δόσεις γιατί το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο και δεν υλοποιείτο όχι γιατί υπήρχε η συγκεκριμένη ιδεολογική αναφορά, αλλά γιατί και τότε και τώρα δεν έβρισκε κοινωνική συναίνεση», είπε.
Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν είναι από εκείνους που ισχυρίζονται ότι για όλα φταίνε οι κακοί ξένοι, τόνισε όμως ότι η Ελλάδα έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας γιατί οι κυβερνήσεις της δημιούργησαν πελατειακό κράτος, ενίσχυσαν τη διαφθορά, ανέχθηκαν και ενίσχυσαν τη διαπλοκή και άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι» τόνισε, κατηγορώντας την ευρωζώνη για «αδυναμία να βρει λύση σε αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τέλος επανέλαβε, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι Ελλάδα και εταίροι θα βρουν λύση. 

Related

news 9004926010116656595

Follow us


item