News-Piper

«Είναι απίθανο ο “ένοικος” του τάφου να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος»

Η ανακάλυψη των δυο Καρυάτιδων στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης θάμπωσε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ανακάλυψη των δυο Καρυάτιδων στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης θάμπωσε ολόκληρο τον κόσμο.



Ωστόσο, οι  επιστήμονες εκτιμούν πως θα εντοπιστούν στα επόμενα βήματα της ανασκαφής και άλλα εντυπωσιακά ευρήματα.
Την δική του άποψη γι΄ αυτό το γεγονός εξέφρασε ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Βαλαβάνης μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο».
Ο ίδιος θεωρεί ότι  η αποκάλυψη εντυπωσιακών γλυπτών δεν θα σταματήσει στις Καρυάτιδες, αλλά θα βρεθούν και στην τρίτη και κύρια είσοδο του τάφου. 
«Πρόκειται για μνημείο μοναδικό, από όποια πλευρά κι αν το κοιτάξεις, στο οποίο εμφανίζεται ένα σύνθετο πρόγραμμα γλυπτικού διακόσμου.  Είναι μοναδικό ως προς το μέγεθός του, τη μορφή του, το γλυπτό του διάκοσμο. Οι μακεδονικοί τάφοι είναι γνωστοί για τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο. Αυτός είναι ο πρώτος που έχει τόσο ευρύ γλυπτικό διάκοσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι αποκαλύπτει ο διάκοσμος του τάφου 

Σύμφωνα με τον καθηγητή αρχαιολογίας, «κάθε γλυπτική ενέχει συμβολισμούς από το λιοντάρι στην κορυφή του λόφου που ήταν το επιτύμβιο μνημείο, το σήμα που έδειχνε από μακριά ότι εκεί είναι θαμμένος ένας σπουδαίος νεκρός, μέχρι τις Σφίγγες στην είσοδο του τάφου, που συμβολίζουν την αποτροπή της σύλησης, και τις Καρυάτιδες στη δεύτερη είσοδο οι οποίες συγκρατούν το μνημείο και αποτρέπουν την κατάρρευσή του είτε από σεισμό είτε από ανθρώπινη ενέργεια».

«Οι Καρυάτιδες 
συμβολίζουν τη στήριξη του ταφικού συγκροτήματος»
Ο κ Βαλαβάνης μίλησε και για τις Καρυάτιδες λέγοντας: «Πιστεύω ότι είχαν τα χέρια τους τεντωμένα αλλά σε γωνία 90 μοιρών προς τα πάνω στηρίζοντας το επιστήλιο του τάφου. Δεν ήταν αποτρεπτικές. Αυτόν τον συμβολισμό τον έχουν οι σφίγγες. Οι Καρυάτιδες συμβολίζουν τη στήριξη του ταφικού συγκροτήματος».
Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος, δήλωσε στο «Έθνος» ότι είναι απίθανο ο «ένοικος» του τάφου να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.

Παράλληλα, εκτιμά ότι δεν θα μπορούσε να φιλοξενεί τη Ρωξάνη  και τον γιο της Αλέξανδρο, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η τοποθέτηση του Λέοντα στην κορυφή του Τύμβου παραπέμπει μάλλον σε κάποιο στρατηγό. 

«Η εμβληματική παρουσία του Λέοντα της Αμφίπολης δείχνει προς την κατεύθυνση κάποιου σημαντικού στρατηγού της εποχής, καθώς ο Λέων εκείνη την εποχή αποτελούσε σύμβολο της πολεμικής αρετής», τονίζει, ενώ μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί τελευταία για τους πιθανούς «ενοίκους», ο κ. Τιβέριος ξεχωρίζει αυτό του Νέαρχου.

star.gr

Related

news 2277306165490620452

Follow us


item