News-Piper

Πόσα κιλά πρέπει να βάλετε κατα την εγκυμοσύνη

Η  έγκυος  γυναίκα καλείται να καλύψει τις επιπλέον απαιτήσεις του οργανισμού της για την  υποστήριξη της εγκυμοσύνης , και τις  ανάγκε...


Η έγκυος γυναίκα καλείται να καλύψει τις επιπλέον απαιτήσεις του οργανισμού της για την υποστήριξη της εγκυμοσύνης, και τις ανάγκες του εμβρύου που επίσης χρειάζεται ένα συγκεκριμένο διατροφικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί ομαλά.
Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι το θερμιδικό κόστος μιας εγκυμοσύνης 40 εβδομάδων ανέρχεται σε 80.000 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι στους εννέα μήνες, η έγκυος γυναίκα θα πρέπει να λαμβάνει περισσότερη ενέργεια, (που «μεταφράζεται» σε βάρος) για να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη.
Το πόσα κιλά θα πρέπει να πάρει μια γυναίκα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως την κατάσταση της υγείας της, την ηλικία, τις ιδιαιτερότητες της κύησης και το βάρος της πριν από την εγκυμοσύνη.
Στον πίνακα που ακολουθεί υπάρχει ένας οδηγός για να μπορέσετε να προσδιορίσετε το βάρος που θα πρέπει να προσλάβετε σύμφωνα με το προ της κύησης βάρος σας. Ωστόσο, επειδή κάθε περίπτωση είναι μοναδική θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.
Βάρος προ εγκυμοσύνηςΠροτεινόμενο πρόσθετο βάρος κατά την κύηση
Λιποβαρής (BMI ≤ 18.5)13 με 18 κιλά
Κανονικό Βάρος (BMI 18.5 με 24.9)11 με 16 κιλά
Υπέρβαρη (BMI 25 με 29.9)7 με 11 κιλά
Παχύσαρκη (BMI 30 ≥)5 με 9 κιλά
(Υπενθυμίζεται ότι το ΒΜΙ - ο Δείκτης Μάζας Σώματος - υπολογίζεται ως το πηλίκο του βάρους σε κιλά, προς το τετράγωνο του ύψους).
Για παράδειγμα μια γυναίκα βάρους 62 κιλών και ύψους 1,68 έχει ΒΜΙ 21,9 (62/2,8224). Συνεπώς, έχει φυσιολογικό βάρος και θα πρέπει να πάρει 11 -16 κιλά).

Πως μπορώ να ελέγχω το βάρος που θα πάρω στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα συντελέσει στο τελικό βάρος που θα πάρει η γυναίκα είναι η ποιότητα της διατροφής. Ο περιορισμός των τροφίμων με πλούσιο θερμιδικό περιεχόμενο και χαμηλή θρεπτική αξία και η εφαρμογή ενός πλήρους, ισορροπημένου διαιτολογίου κρίνονται απολύτως απαραίτητα για την ομαλή εξέλιξη της κύησης και την φυσιολογική πρόσληψη του βάρους.
Μια γενική σύσταση αναφέρει ότι ιδανικά θα πρέπει να αυξήσετε το διαιτολόγιο σας κατά 150 θερμίδες/ημέρα το πρώτο τρίμηνο και κατά 350 θερμίδες/ημέρα το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Εναλλακτικά θα πρέπει να αυξήσετε το διαιτολόγιο σας κατά 300 θερμίδες/ημέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τέλος, η τακτική παρακολούθηση του βάρους καθώς και η συνεργασία με τον γυναικολόγο θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερο έλεγχο του βάρους και να παρέμβετε σε πιθανές ανεπιθύμητες διακυμάνσεις του.

Είμαι υπέρβαρη, μπορώ να κάνω δίαιτα;

Αν και το επιπλέον βάρος κρύβει πολλούς κινδύνους όπως υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, μία δίαιτα αδυνατίσματος είναι απαγορευτική κατά τη διάρκεια της κύησης. Αυτό που θα πρέπει να επιδιώξετε όπως προαναφέρεται, είναι να εφαρμόσετε ένα ποιοτικό και ισορροπημένο διαιτολόγιο ώστε να καλύπτετε τις ανάγκες τις κύησης και να περιορίσετε στο ελάχιστο, τρόφιμα που δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά όπως γλυκά και αναψυκτικά.
Στόχος σας θα είναι να πάρετε μόνο το απαραίτητο βάρος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια υγιής εγκυμοσύνη (ενδεικτικά αναφέρεται ότι δεν θα πρέπει να υπερβαίνετε το ένα κιλό το μήνα).

Οδηγίες σε περίπτωση δίδυμης κύησης

Εάν είστε έγκυος σε δίδυμα ή πολύδυμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη περίπτωση σας. Πάντως, το 2009 ανανεώθηκαν οι οδηγίες για την αύξηση βάρους σε περίπτωση δίδυμης κύησης από την Δρ. Μπάρμπαρα Λουκ, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για λογαριασμό του Ινστιτούτου Ιατρικής. Οι οδηγίες αυτές είχαν να ανανεωθούν τα τελευταία είκοσι χρόνια και οι νέες οδηγίες βασίστηκαν στον υπολογισμό του ιδανικού βάρους σε περίπτωση δίδυμης κύησης σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος της μητέρας προ εγκυμοσύνης. Η έρευνα που οδήγησε στις νέες οδηγίες περιλάμβανε και τη μελέτη πάνω από 2000 δίδυμων κυήσεων. Σύμφωνα μ’ αυτές λοιπόν:
Υγιείς γυναίκες με κανονικό βάρος:16,8 – 24,5 κιλά
Υπέρβαρες γυναίκες:14,1 – 22,7 κιλά
Παχύσαρκες γυναίκες:11,3 – 19 κιλά

Πως κατανέμεται το βάρος της εγκυμοσύνης;

Ας πάρουμε για παράδειγμα μία έγκυο γυναίκα που ολοκληρώνει την κύηση με συνολική αύξηση βάρους κατά 12-14 κιλά. Η κατανομή του βάρους κατά προσέγγιση είναι η ακόλουθη:
  •          Βάρος εμβρύου: περίπου 3 με 3,5 κιλά
  •          Αύξηση του όγκου μήτρας και μαστών: 1 με 1,5 κιλό
  •          Βάρος πλακούντα και αμνιακού υγρού: περίπου 1,5 κιλό
  •          Αύξηση του όγκου του αίματος: 1 με 1,5 κιλό
  •          Αύξηση του όγκου των υγρών: περίπου 3 με 4 κιλά
  •          Αύξηση του εναποθηκευμένου λίπους: 2 με 2,5 κιλά

Πως πρέπει να κατανέμονται τα κιλά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Κάθε γυναίκα αλλά και κάθε εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερη. Η πρωινή αδιαθεσία που παρουσιάζεται σε πολλές εγκύους , ποικίλει σε διάρκεια και έχει ως αποτέλεσμα να αναστέλλει ή να εντείνει την όρεξη. Επίσης πολλές γυναίκες στο τελευταίο τρίμηνο περιορίζουν τα γεύματά τους γιατί λόγω του «φουσκώματος» έχουν δυσφορία μετά το φαγητό. Την ίδια εποχή παρατηρείται μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών που αλλοιώνει την πραγματική εικόνα του προσλαμβανομένου βάρους. Έτσι η κατανομή του βάρους θα πρέπει να υποδεικνύεται εξατομικευμένα καθώς δύσκολα προσαρμόζεται σε γενικές συστάσεις και εξαρτάται αποκλειστικά από την όρεξη και την κατάσταση της εγκύου.
Ωστόσο, ως βασική αρχή, προτείνεται η αύξηση του βάρους σε μία έγκυο με φυσιολογικό ΒΜΙ να μην ξεπερνάει τα 3 κιλά κατά το πρώτο τρίμηνο, τα 6-7 κιλά κατά το δεύτερο τρίμηνο και τα 4-5 το τρίτο τρίμηνο.
Εφόσον το βάρος σας ήταν φυσιολογικό όταν μείνατε έγκυος , τότε για τους πρώτους μήνες της κύησης μπορεί να βάλετε και λιγότερα από 2 κιλά. Εσείς όμως μπορεί να αισθάνεστε διαφορετικά λόγω των αλλαγών που σημειώνονται στον οργανισμό σας. Για το υπόλοιπο όμως της εγκυμοσύνης θα πρέπει σταδιακά να αυξάνει το βάρος σας έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού (μέσο όρο κατά 1,5-1,8 κιλό/μήνα ).
Πηγή: mayoclinic.com

Related

pregnant 91216442767187699

Follow us


item