News-Piper

Χρόνια πολλά μανούλες!

Χρόνια Πολλά μανούλες! Σήμερα, όπως κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, γιορτάζουν οι μητέρες.


Χρόνια Πολλά μανούλες! Σήμερα, όπως κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, γιορτάζουν οι μητέρες.

Η γιορτή καθιερώθηκε σαν εθνική εορτή της μητέρας «Mothering Sunday» στις ΗΠΑ χάρη στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια, της Ana Jarvis. Ωστόσο η πρωταρχική πηγή αναφοράς βρίσκεται στην Αρχαία Ελλάδα.  Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.
Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού  η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας", όμως όπως σας είπαμε τα νεότερα χρόνια η γιορτή θεωρείται ότι οφείλεται στην Ana Jarvis.
Ποια είναι η Αna Jarvis
Η Ana Jarvis είναι μια από τις κόρες της ακτιβίστριας Anna Maria Reeves Jarvis. Η γυναίκα μαζί με τον σύζυγό της γέννησαν 12 παιδιά, όμως μόνο τα τέσσερα κατάφεραν να επιβιώσουν.
Η απώλεια των παιδιών της την έκανε να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικές είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγαλώνουν τα παιδιά. Έτσι αφιέρωσε την ζωή της στην εξάλειψη των ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης, εξαιτίας των οποίων εξαπλώνονται γρήγορα θανατηφόρες ασθένειες.
Για τον λόγο αυτό, ίδρυσε τα 'Mothers' Day Work Clubs", που είχαν σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων, ώστε να προμηθεύουν με φάρμακα άπορες οικογένειες. Οι Σύλλογοι Εργασίας πέυχαν και μάλιστα η δράση τους ήταν σημαντική κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Η γυναίκα έφυγε από την ζωή στις 9 Μαΐου 1905. Η κόρη της Ana δεν ήθελε να ξεχαστεί η δράση της μητέρας της, η οποία ταυτίστηκε με την βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.
Το 1914 ο Αμερικανός πρόεδρος Woodrow Wilson υπέγραψε ψήφισμα του Κογκρέσου, σύμφωνα με το οποίο καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως η Γιορτή της Μητέρας.

Related

general 6158893859238151757

Follow us


item