News-Piper

Τζίμης Πανούσης:"Aν δεν πάει ο Κωστόπουλος στον Κορυδαλλό να φτιάξει την δική του πτέρυγα..."

Στο «Troika Club» ο Τζίμης Πανούσης δίνει φέτος ρεσιτάλ ανακατεύοντας την κοινωνικοπολιτική σούπα. Τα Παρασκευοσαββατόβραδα στο στέκι της ο...

Στο «Troika Club» ο Τζίμης Πανούσης δίνει φέτος ρεσιτάλ ανακατεύοντας την κοινωνικοπολιτική σούπα. Τα Παρασκευοσαββατόβραδα στο στέκι της οδού Πειραιώς, ροκάδες, κυριλέ και κυρίως αγανακτισμένοι συρρέουν δημιουργώντας το αδιαχώρητο. «Κι όμως κάνετε λάθος», θα με διακόψει, «κάνω τη χειρότερη παράσταση της ζωής μου, στο χειρότερο μέρος του κόσμου». Ανατρεπτικός, καυστικός και ενίοτε ακραίος, δίνει το στίγμα του στη σκηνή με το «καλημέρα σας»:
«Τον έλεγαν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πούλαγε υποβρύχια στραβά στον μιζωμένο Ακη. Φωτιά στα γερμανόσκυλα που πνίγουν την Ελλάδα, να μπουν στο καροτσάκι τους και βουρ για τον Καιάδα!». Η συνέντευξή μας θα γίνει τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Σισμανόγλειο εξαιτίας πέτρας στα νεφρά. «Πολλοί ροκάδες βγάζουν πέτρα», θα αυτοσαρκαστεί, «θα σας πω κι άλλα, καθώς μετά τη νοσηλεία μου έχω υποστεί ένα σοκ ρεαλισμού».


- Γιατί το λέτε αυτό; 
Ξαφνικά αισθάνθηκα ότι βρίσκομαι στο Βουκουρέστι. Θαλπωρή, περιποίηση και ζεστό φαγάκι περιλάμβανε η διαμονή. Είμαι φαν του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τι έφεραν το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου στη χώρα μας; Τις ιχθυοκαλλιέργειες, τα «μπαλκόνια» της Λιάνη και αυτό το εξαιρετικό σύστημα υγείας!

- Ξέρω ότι έχετε εμπνευστεί και σχετικό τραγούδι το οποίο μάλιστα λέτε στην παράσταση.
Πρόκειται για παραλλαγή γνωστού άσματος, «Σώσε με, δώσ’ μου, γιατρέ, το εξιτήριο». Για να είμαι ειλικρινής, εγώ είχα την επιλογή να πάω σε ιδιωτικό νοσοκομείο, αλλά είμαι σίγουρος ότι, αν έβγαζα εκεί την πέτρα μου, τώρα θα πουλιόταν σε κάποιον πλειστηριασμό στο Ντουμπάι.

- Τι περνάμε σήμερα ως λαός;
Προσπαθούμε να συμβιβαστούμε με τα προβλήματά μας. Τα πράγματα ήταν, είναι και θα παραμείνουν έτσι. Είναι τραγικό και γελοίο από τη μια να σου αρέσει ο Παντελής Παντελίδης και από την άλλη να έχεις πρόβλημα με το μνημόνιο. Είναι σχήμα οξύμωρο. Μετά τον Χρυσό Αιώνα και το χτίσιμο του Παρθενώνα, γίναμε δούλοι, δουλοπάροικοι, ραγιάδες.

- Η Ελλάδα είναι στην Εντατική;
Σε ποια Εντατική; Η Ελλάδα είναι στο νοσοκομείο μονίμως!

- Μέχρι πρότινος, πάντως, ζούσαμε σ’ ένα τρελό lifestyle...
Πρόκειται για έναν ακόμη μύθο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι υπερβολές που βλέπαμε αποτελούσαν τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν έναν άλλο κανόνα: από τότε που μπήκα σ’ αυτή τη δουλειά, είμαστε πάντα σε ύφεση και λιτότητα. Αυτοί που έζησαν τις χλιδές ήταν ένα μικρό μέρος του κόσμου. Κοινωνία δεν είναι μόνο τα βόρεια προάστια των Αθηνών και ένα μικρό μέρος της Θεσσαλονίκης.

- Μα ήμασταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε πωλήσεις Porsche!
Τέτοια σκάνδαλα είναι για να πυροδοτούν τις καταστάσεις. Δεν ήταν η Ελλάδα αυτό. Δεν τρώγαμε όλοι με χρυσά κουτάλια. Ετσι ζούσαν συγκεκριμένοι δωσίλογοι, κλέφτες, αυτοί που πήραν μίζες, αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα, Τσοχατζόπουλοι και σία. Ο υπόλοιπος κόσμος ήταν μια ζωή στη λιτότητα.

- Το lifestyle, τώρα, έχει πάει στον Κορυδαλλό;
Να το πούμε καθαρά: αν δεν πάει ο Πέτρος Κωστόπουλος να φτιάξει τη δική του πτέρυγα και να κάνει μια ανανέωση στον χώρο αντιγράφοντας το ξένο σύστημα, όπως αντέγραψε κάποτε τα ξένα περιοδικά, lifestyle πίσω από τα σίδερα δεν θα υπάρξει.

- Για τον Λάκη Γαβαλά τι έχετε να πείτε;
Είναι μια θλιβερή προσωπικότητα ο Λάκης και δεν έχει αλλάξει και περιβάλλον. Δυστυχώς, όλα είναι για τα μάτια του κόσμου. Το μεγάλο κόλπο είναι στημένο αλλού: στους κατασκευαστές, στους πολιτικούς που ήταν πουλημένοι και πάει λέγοντας.


- Mα ο κ. Γαβαλάς βγήκε πρόσφατα στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη μιλώντας μέσα από τη φυλακή και είπε ότι είναι η Μαντόνα και η Lady Gaga της Ελλάδος μαζί!
Δεν θέλω να το σχολιάσω τώρα αυτό. Αυτές είναι ψυχιατρικές περιπτώσεις. Εχω κάποιες γνώσεις Ψυχιατρικής, αλλά δεν είμαι ο πλέον ειδικός. Στην περίπτωσή του, όπως και σε πολλές άλλες, χρειάζεται επειγόντως εγχείρηση αλλαγής... ήθους!

- Για τα τουρκικά σίριαλ που κατακλύζουν την ελληνική τηλεόραση τι έχετε να πείτε;
Είναι καλή τουρκική εξωτερική πολιτική. Το ξέρετε ότι αυτές οι σειρές παίζονται στο prime time χωρών όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία; Πουλάνε φτηνά, κυριολεκτικά σε εξευτελιστικές τιμές, θέτοντας μόνο έναν όρο στο συμβόλαιο: ότι δεν θα γίνει ποτέ μεταγλώττιση. Θέλουν να ακούγεται ξανά στην Ευρώπη η τουρκική γλώσσα. Είναι καλή διπλωματία, που μακάρι να την είχαμε κι εμείς.

- Και ως προς το περιεχόμενο;
Είδα κάποια επεισόδια τώρα που βρίσκομαι στο νοσοκομείο και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι τσόντα, μόνο που, αντί να εμπεριέχουν σπέρμα, έχουν δάκρυ!

- Eurovision φέτος, σε τέτοια οικονομικά χάλια, έπρεπε να πάμε;
Γιατί όχι; Δεν έχουν δικαίωμα τα gay παιδιά να κάνουν το πανηγύρι τους; Μας τα έχουν κόψει όλα, θα μας κόψουν και τη Eurovision, μην τρελαθούμε τελείως! Το θέμα είναι να μας δίνουν κάνα φράγκο, να ξανασυνδέσουμε το ρεύμα για να μπορούμε να τη δούμε.

- Σας ενοχλεί που η τηλεόραση έχει κατακλυστεί από εκπομπές μαγειρικής;
Εχει παραγίνει το κακό. Αφού ήθελα να βγω πάνω στη σκηνή με μια κατσαρόλα γεμάτη φαγητό και να την ανατινάξω!

- Είμαστε τελικά πεινασμένοι;
Οχι, απλά το ξεσκίζουμε. Είμαστε πονεμένοι και δουλοπρεπείς. Παίρνου-
με μια ξενόφερτη μόδα και της δίνουμε και καταλαβαίνει. Αυτό είναι έλλειψη ιδεών. Αντιγράφουν καθετί ξένο χούγια, αδιαφορώντας για το ποια είναι η ελληνική πραγματικότητα.

- Τι σας ενοχλεί στη σόουμπιζ; 
O όρος αυτός καθαυτός. Είχαμε και στο χωριό μας σόουμπιζ; Ξαφνικά βάλαμε τη σόουμπιζ στο λεξιλόγιο και στη ζωή μας. Εμείς έχουμε άλλα βασικότερα προβλήματα να λύσουμε.

- Γιατί δεν εμφανίζεστε στην τηλεόραση; Τη σιχαίνομαι, δεν τη θέλω καθόλου. Δεν μπορώ να πάω σε μια τηλεόραση που παίζει δεκαπέντε λεπτά διαφήμιση σουτιέν, τα τρία σε τιμή προσφοράς, ένα εικοσάρικο. Εχει πέσει το επίπεδο τραγικά!

- Αρχίζω να πιστεύω ότι οι Ελληνίδες έχουμε πρόβλημα με το στήθος μας... Δεν είναι αυτό, οι Ελληνες έχουν πρόβλημα και θέλουν να βλέπουν λίγο βυζάκι!

- Να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας με τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η αφίσα σας;
Η σάτιρα είναι σάτιρα και από αυτήν δεν εξαιρείται κανένας. Ούτε η μάνα μας ούτε ο πατέρας μας. Εχω δικαιωθεί πολλές φορές σε δίκες που έχουν γίνει για αντίστοιχα θέματα, όπως όταν έβγαλα τον σταυρό από την ελληνική σημαία. Ολοι οι καλλιτέχνες έχουμε κατακτήσει διεθνώς το δικαίωμα να παίζουμε και να σατιρίζουμε τα σύμβολα. Υπάρχει, άλλωστε, διεθνής νομολογία. 

Related

interview 8236201510981953830

Follow us


item