O μικρός Έλληνας Σουμάχερ που οδηγεί Turbo με 280 άλογα
«Το πρώτο μου αμάξι ήταν ένα Honda Civic πολύ παλιό, 75 αλόγων, με υδραυλικό χειρόφρενο και σωλήνες στα πετάλια για να φτάνω, αφού ήμουν ...


Τον λένε Σταύρο Γρίλλη. Ζει και μεγαλώνει στην Κω μαζί με τα εξάχρονα δίδυμα αδελφάκια του, τον Ηλία-Πασχάλη και τον Στέργιο-Χρήστο, και τα Σαββατοκύριακα «ντριφάρει» με το δικό του BMW Ε30. H «Espresso της Κυριακής» τον αναζήτησε και τον πέτυχε να προπονείται για το σημερινό event Wars Drifting, που γίνεται στη Ζάκυνθο.
«Οδηγώ ένα BMW Ε30, 2.800 κ.εκ., turbo, πισωκίνητο, με 300 άλογα ιπποδύναμη. Θα βάλουμε και πιστόνια και θα πάει 400 άλογα. Το πρώτο μου αμάξι ήταν ένα Honda Civic πολύ παλιό, 75 αλόγων, με υδραυλικό χειρόφρενο και σωλήνες στα πετάλια για να φτάνω, αφού ήμουν πέντε χρόνων. Με αυτό έμαθα να οδηγώ κανονικό αυτοκίνητο» λέει με ενθουσιασμό.
Ο Σταύρος, όπως καταλαβαίνετε, γνωρίζει τα πάντα γύρω από το αυτοκίνητο. Είναι ένας πιτσιρικάς που ασχολείται όχι μόνο με την οδήγηση αλλά και με το drifing, κάτι παράξενο και αξιοθαύμαστο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι το κανάλι του «National Geographic» Αυστραλίας ήρθε αποκλειστικά στην Ελλάδα για τον νεαρότερο drifter όλων των εποχών, έφτιαξε ντοκιμαντέρ ειδικά γι’ αυτόν και σε λίγο καιρό το όνομά του θα φιγουράρει στο βιβλίο Γκίνες.
Ο Σταύρος Γρίλλης πηγαίνει στην πέμπτη τάξη του Δημοτικού, είναι άριστος μαθητής και εκτός από drifting μαθαίνει αγγλικά και του αρέσει το τάε κβον ντο. Το πάθος για τα αυτοκίνητα το είχε από πολύ μικρός. «Από περίπου δύο χρόνων γνώριζε όλες τις μάρκες των αυτοκινήτων. Απλωνε τα περιοδικά γύρω του και μελετούσε

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ«Θέλω να γίνω μηχανικός αυτοκινήτων, αλλά θα το σκεφτόμουν να γίνω και επαγγελματίας οδηγός. Οι φίλοι μου με θαυμάζουν και με ρωτάνε πώς μπορώ και κάνω τέτοια κόλπα με τόσο μεγάλο αυτοκίνητο. Μου αρέσει να τους εξηγώ και θα ήθελα να τους μάθω να κάνουν το ίδιο! Ενας από τους φίλους μου μπήκε μαζί μου στο BMW μου και του άρεσε πολύ».
Είναι καταπληκτικό να τον ακούω να μιλάει για τα αυτοκίνητα και το drifting με περισσή άνεση ενός μεγάλου. Ομολογώ άθελά μου ότι ο Σταύρος είναι ένα παιδί του δημοτικού σχολείου που κινείται με τον αέρα επαγγελματία οδηγού

«Ολα μας τα αυτοκίνητα τα βάφουμε λαχανί και λέμε πως είμαστε η Green Team. Το αγαπημένο μου αυτοκίνητο με το οποίο θα ήθελα να κάνω drift είναι ένα Toyota Corolla AE86, που είναι το πιο διάσημο αμάξι στην Ιαπωνία γι’ αυτό το στυλ!» μου λέει και μένω και πάλι άφωνη.
Ο Σταύρος θαυμάζει πολύ τον Στάθη Παπαργυρόπουλο (πρωταθλητή του αθλήματος). Είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την ανάπτυξη και την εξέλιξη της πλαγιολίσθησης στην Ελλάδα. Θαυμάζει ακόμη τον Σωτήρη Τούντα, έναν γνωστό για τις επιδόσεις του drifter. Με την καθοδήγηση του πατέρα του ο μικρός Σταύρος βάζει φωτιά στην άσφαλτο.
«Ο Στάθης Παπαργυρόπουλος είναι το είδωλο του Σταύρου και η ψυχή του drift στην Ελλάδα. Ηρθε στην Κω μέσω Facebook. Εκανε ένα πρόχειρο βιντεάκι με τον Σταύρο να οδηγεί, το ανέβασε στο YouTube και την πρώτη ημέρα είχε 30.000 χτυπήματα» λέει ο Μιχάλης Γρίλλης, φανερά περήφανος για τον γιο του.
Ο Μιχάλης Γρίλλης εύχεται ο Σταύρος να ασχοληθεί και στο μέλλον με τα αυτοκίνητα: «Μακάρι να μπορούσε να συνδυάσει drifting και συνεργείο, αλλά στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο. Ή θα παραμείνει στο συνεργείο ή θα πάει στο εξωτερικό, χωρίς να επηρεαστεί από την οικογένεια στο να μη φύγει. Επίσης, είναι και η προπόνηση που θα χρειαστεί και που τώρα την κάνει στον χώρο που υπάρχει γύρω από το συνεργείο. Φυσικά, δεν είναι το ιδανικότερο μέρος γι’ αυτό το άθλημα, αλλά, από την άλλη, έμαθε να ελέγχει καλύτερα το αυτοκίνητο, να κινείται οριακά, οπότε ίσως και να του έκανε καλό. Πρέπει να σας πω ότι όλοι μαζί, γονείς και τρία παιδιά, τα απογεύματα φτιάχνουμε τα αυτοκίνητά του και ζούμε μαζί στιγμές απίστευτες. Ολοι μας ξέρουμε ότι στο τελικό αποτέλεσμα θα έχουμε βάλει το χεράκι μας. Κα

«Δεν έχει επηρεαστεί από όλα αυτά ο Σταύρος. Αυτό που έχει στο μυαλό του είναι ότι του δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει αυτό που αγαπά σε έναν μεγαλύτερο χώρο» διευκρινίζει ο πατέρας του κ. Μιχάλης Γρύλλης, ο οποίος λαμβάνει και ο ίδιος μέρος σε αγώνες αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τη σοφία της λαϊκής παροιμίας «το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά!».
Ανάποδα τιμόνια και θεαματικά περάσματα
«To drift δεν απέχει πολύ από την αγωνιστική οδήγηση με γραμμές. Οταν λοιπόν συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχουν χρονόμετρα στους δρόμους, κατευθείαν αυτό που θα αναζητήσεις είναι το θεαματικό πέρασμα και έτσι θα καταλήξεις να “ντριφτάρεις” παντού και πάντα. Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος αντικρίζοντας τέτοιες εικόνες» λέει ο πρώτος διδάξας στην Ελλάδα Στάθης Παπαργυρόπουλος.
Οσο για το επίπεδο της πλαγιολίσθησης στη χώρα μας, ο Στάθης δηλώνει ότι «όχι απλώς έχει ανέβει αλλά είναι και σε κορυφαίο επίπεδο συγκριτικά με ολόκληρη την Ευρώπη! Είμαστε όμως μακριά πολύ σε υποδομές και επαγγελματισμό».