Αντιδράσεις για την παράσταση με τον δολοφόνο Αθανάσιο Διάκο
Δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας στάθηκε ικανό να συζητηθεί η παράσταση "Αθανάσιος Διάκος - Η επιστροφή", ενάμιση μήνα μετά το ...
http://news-piper.blogspot.com/2012/09/blog-post_1434.html
Δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας στάθηκε ικανό να συζητηθεί η παράσταση "Αθανάσιος Διάκος - Η επιστροφή", ενάμιση μήνα μετά το ανέβασμά της στο Φεστιβάλ Αθηνών. Σύμφωνα με τη δημιουργό της παράστασης, Λένα Κιτσοπούλου, ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκεται στη σύγχρονη εποχή και είναι ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου, που βρίζει και δέρνει τη γυναίκα του επειδή τη ζηλεύει, ώσπου εκείνη τον απατά με έναν Κούρδο λαθρομετανάστη. Στο τέλος ο Αθανάσιος Δράκος σκοτώνει την έγκυο γυναίκα του και τον Κούρδο εραστή της σε ένα έγκλημα πάθους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" το έργο επιχορηγήθηκε από την εταιρία Φεστιβάλ Αθηνών Α.Ε με 41.000 ευρώ και ήδη έχει γίνει ερώτηση από τον βουλευτή Άδωνι Γεωργιάδη στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ.Κώστα Τζαβάρα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έθεσαν θέμα αντικατάστασης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Γιώργου Λούκου.
Το fthis.gr επικοινώνησε με την πρωταγωνίστρια της παράστασης Έμιλυ Κολιανδρή, ώστε να δώσει τη δική της εκδοχή για το έργο, αλλά και τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν.
"Το έργο είναι καθαρά συμβολικό. Στη συγκεκριμένη παράσταση ο τρόπος που χρησιμοποιείται ο Αθανάσιος Διάκος δεν έχει καμία συνέπεια στην ιστορική μορφή. Αυτό που θέλει να δείξει η δημιουργός είναι η κατάντια του σύγχρονου Έλληνα, ο οποίος θα μπορούσε να είναι απόγονος του Αθανάσιου Διάκου και τον συναντάμε ως σουβλατζή, φαλοκράτη, άνθρωπο της αρπαχτής. Η παράσταση μιλάει συμβολικά για την κατάντια των Ελλήνων. Κατά τη γνώμη μου το έργο είναι τόσο κωμικό που δεν βλέπεις καμία αποκαθήλωση. Είναι δοσμένο με πολύ χιούμορ και έχει βάθος. Μου φάνηκε πολύ έξυπνο, εύστοχο και εμπνευσμένο" λέει η Έμιλυ Κολιανδρή.
Ποια ήταν η αντίδραση του κόσμου που παρακολούθησε την παράσταση;
"Ο κόσμος ανταποκρίθηκε θερμά. Δεν σοκαρίστηκε και δεν προσβλήθηκε κανένας. Τους άρεσε, το βρήκαν αστείο. Οφείλω να ομολογήσω όμως, πως όταν άρχισε να βαθαίνει το νόημά του δεν τους άρεσε. Σαν να τους πείραξε που δεν έμεινε μόνο στο κωμικό περίβλημα, σαν να καθρέφτιζε τον καθένα".
Η δημιουργός της παράστασης Λένα Κιτσοπούλου
Πώς αντέδρασες όταν σου έγινε η πρόταση; Δεν σκέφτηκες ότι μπορεί να υπάρξουν παρατράγουδα;
"Σκέφτηκα τα πάντα. Και το συζητούσαμε. Σκεφτήκαμε ότι μπορεί να είχαμε αντιδράσεις από την Χρυσή Αυγή. Τελικά δεν έγινε τίποτα από εκεί που περιμέναμε τις αντιδράσεις και συνέβη τώρα εντελώς άκαιρα και με άκομψο τρόπο. Ίσως το θέμα που προέκυψε να σχετίζεται με το ότι είναι καλοκαίρι και δεν υπάρχουν θέματα. Άλλωστε, όταν ένα πρόσωπο με τη δουλειά του προκαλεί και ταράζει τα νερά πάντα δημιουργείται θόρυβος. Είναι λογικό, όταν γίνεται κάτι επαναστατικό να έχει επικριτές. Βέβαια εξαρτάται και ποιοι κάνουν τον θόρυβο. Προσωπικά μου άρεσαν οι κριτικές που έγιναν από ανθρώπους που δεν τους άρεσε, αλλά κατέληγαν ότι είναι μια αυθεντική φωνή που πρέπει να υπάρχει".
Αν δινόταν συνέχεια και η παράσταση αποφασιζόταν να γίνει ταινία θα συμμετείχες;
Ότι κι αν γινόταν θα έλεγα "ναι"! Και βέβαια αν γίνει ταινία θα το έκανα. Πέρασα υπέροχα, οι συνθήκες ήταν εξαιρετικές. Δεν νιώθω άσχημα, ούτε προσβεβλημένη.