News-Piper

Γλυκερία:"Η κρίση έκανε ένα ξεκαθάρισμα"

Καλεσμένη στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου ήταν η Γλυκερία που μίλησε για την σημερινή της συναυλία στο Άλσος Βεΐκου... Πρόκειται για ένα ...

Καλεσμένη στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου ήταν η Γλυκερία που μίλησε για την σημερινή της συναυλία στο Άλσος Βεΐκου...
Πρόκειται για ένα  μουσικό οδοιπορικό με ethnic χαρακτήρα, από τη θάλασσα της Σμύρνης ως την Κωνσταντινούπολη και το Βόσπορο ετοιμάζει η Γλυκερία μαζί με την Dilek Koc και την Αρετή Κετιμέ...


Με αφορμή τα 90 χρόνια απ’ την καταστροφή της Σμύρνης, η Γλυκερία, η αυθεντική ερμηνεύτρια αυτού του είδους, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους μουσικούς δρόμους της Μικράς Ασίας, στο «Αχ και το Αμάν», στον «Αμανέ και το Μινόρε», έτσι όπως διαμόρφωσαν τη μουσική εκείνης της εποχής, συνδέοντας δύο λαούς και κάνοντας τους να μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες τους.
Συνήθως με συνοδεία παραδοσιακών εγχόρδων, ο αυτοσχεδιασμός του αμανέ ακουγόταν παντού. Σε γιορτές, σε πανηγύρια, στα καφενεία - τα λεγόμενα «καφέ αμάν»- αλλά ακόμη και σε αυλές σπιτιών και στους δρόμους, αφήνοντας έτσι έναν αέρα από ηχοχρώματα να αιωρούνται πάνω από την πόλη και δημιουργώντας συγχρόνως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών.
Η Γλυκερία ερμηνεύει αυτού του είδους τα τραγούδια με μοναδικό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο δίσκος με τίτλο «Τα σμυρνέικα», που την έκανε και ευρέως γνωστή στην Ελλάδα, είναι ένα από τα προσωπικά της άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις.
Μαζί της στο Γαλάτσι θα βρίσκεται και η Τουρκάλα ερμηνεύτρια Dilek Koc, γνωστή και από την ερμηνεία της στο soundtrack της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα». Η Dilek εδώ και χρόνια είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα, ενώ είναι γνώστης των παραδοσιακών και σύγχρονων τραγουδιών της κοινής μουσικής παράδοσης Ελλάδας και Τουρκίας.
Τη συντροφιά ολοκληρώνει η Αρετή Κετιμέ, λάτρης του παραδοσιακού τραγουδιού, η οποία εκτός από την γλυκύτατη φωνή της και τις συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες, έχει και μεγάλο ταλέντο στο σαντούρι.
Οι τρεις τους θα μας ταξιδέψουν με ιδιαίτερες ερμηνείες και ethnic διάθεση, στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής, από τη θάλασσα της Σμύρνης ως την Κωνσταντινούπολη και το Βόσπορο κι από την αγορά της Καππαδοκίας και τα καφέ-αμάν ως την Αγιά Σοφιά, μεταφέροντας μας την μουσική ατμόσφαιρα στις ελληνο-αρμενικές γειτονιές, πριν από τον τραγικό Σεπτέμβρη του 1922.

Η τραγουδίστρια μίλησε για την κρίση και υποστήριξε πως είναι αισιόδοξη ότι οι νέοι άνθρωποι θα αλλάξουν τα πράγματα , ενώ υποστήριξε πως η κρίση έκανε ένα ξεκαθάρισμα στα πράγματα...

Related

showbiz 4262451535417317463

Follow us


item