Το πρώτο "χαρισομάγαζο" στην Θεσσαλονίκη!
Πως θα σας φαινόταν, εάν όχι μόνο δεν πετούσατε τα ρούχα σας, αλλά και εάν μπορούσατε να εντοπίσετε κρυμμένους «θησαυρούς» τους οποίους θα ...
http://news-piper.blogspot.com/2012/06/blog-post_9891.html
Πως θα σας φαινόταν, εάν όχι μόνο δεν πετούσατε τα ρούχα σας, αλλά και εάν μπορούσατε να εντοπίσετε κρυμμένους «θησαυρούς» τους οποίους θα μπορούσατε να αποκτήσετε... δωρεάν; Μία ομάδα πέντε εθελοντών αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα την ιδέα αυτή και άνοιξε το πρώτο χαρισομάγαζο «Πάρε-Δώσε» στην Θεσσαλονίκη.
Όπως λέει ο Παύλος, ένα από τα πρώτα μέλη της ομάδας των εθελοντών, εμπνεύστηκαν από την ιστοσελίδα xariseto.gr, «επειδή όμως δεν έχουν όλοι Internet, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με την ιστοσελίδα, και όσα ρούχα δεν χαρίζονται μέσω του διαδικτύου, να χαρίζονται από το κατάστημα μας».
Το κατάστημα βρίσκεται στην οδό Ιασωνίδου 14 (ανάμεσα στην Φιλίππου και την Αγ. Δημητρίου) και είναι καθημερινά ανοιχτό από τις 12;00 έως τις 21:00. Εκεί ο... «καταναλωτής» μπορεί να βρει από ρούχα, παπούτσια και βιβλία μέχρι και... υπολογιστές και μικροσυσκευές, και να αποκτήσει ότι του χρειάζεται ρίχνοντας αν θέλει το κατιτίς του στον κουμπαρά του «καταστήματος». «Ο σκοπός μας δεν είναι το χρήμα αλλά καθαρά η οικολογία, καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο όγκος σκουπιδιών, αλλά και η οικονομία, για όσους δεν έχουν χρήματα ούτε για τα βασικά», λέει ο Παύλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ο κόσμος έρχεται και δεν πιστεύει ότι ενώ μπαίνει σε ένα κανονικό κατάστημα, τακτοποιημένο και με μεγάλη ποικιλία, δεν πληρώνει!», ενώ προσθέτει ότι πολλοί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα των εθελοντών, και αντί να πετάνε ότι δεν τους χρειάζεται πια (και είναι φυσικά σε καλή κατάσταση) το πηγαίνουν στο «χαρισομάγαζο». Με τον τρόπο αυτό, το 200 τ.μ. υπόγειο του μαγαζιού γέμισε σε λίγες μόνο μέρες «και τώρα προσπαθούμε να βρούμε και άλλα ράφια», όπως λένε οι εθελοντές.
Βέβαια, ο δρόμος για την δημιουργία του χαρισομάγαζου δεν ήταν εύκολος, καθώς όπως λένε οι εθελοντές «ψάξαμε πολύ πριν το ανοίξουμε, αλλά βρήκαμε κλειστές πόρτες. Τώρα ψάχνουμε να βρούμε έναν χορηγό, ώστε να μην χρειάζεται να υπάρχει ο "κουμπαράς". Οι χορηγίες θα αφορούν αποκλειστικά τα λειτουργικά έξοδα του χώρου (λογαριασμοί, ενοίκιο).
Επίσης, πολλά από τα ρούχα αλλά και τα λούτρινα ζωάκια τα οποία δεν είναι καθάρα, τα πλένουμε στα σπίτια μας. Με τις χορηγίες, αυτό θα αλλάξει». Στα άμεσα σχέδια της ομάδας είναι και το να μοιράσουν κάποιες αφίσες, ώστε να ενημερωθούν ακόμα περισσότεροι πολίτες για την λειτουργία του χώρου «αλλά προς το παρόν δεν έχουμε χρήματα, μιας και ξοδέψαμε αρκετά για την προετοιμασία του χώρου», σημειώνει ο Παύλος.
Επίσης, στο χώρο του χαρισομάγαζου υπάρχουν και κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών, καμμένου μαγειρικού λαδιού, κατεστραμμένων cd-dvd, μελανοδοχείων και λαμπτήρων.
πηγή: agelioforos.gr