Η αδυναμία των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης να αντεπεξέλθουν στην υπέρμετρη πτώση της καταναλωτικής ζήτησης δίνει το απαραίτητο «πάτημα», κυρίως στις πολυεθνικές επιχειρήσεις να τις «αποτελειώσουν» δημιουργώντας νέα σημεία πώλησης σε προνομιακά ξενοίκιαστα καταστήματα ή οξύνοντας τον τιμολογιακό ανταγωνισμό.
Σε πλεονεκτική θέση εμφανίζονται να είναι και τα λιανεμπορικά δίκτυα, τα ορμώμενα εξ Αθηνών, καθώς όπως επισημαίνει επικεφαλής αλυσίδας, η οποία έχει ενταχθεί στο άρθρο 99, «έχουν καλύτερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και αντλούν πρωταρχικά τη δύναμη τους από την μεγαλύτερη αγορά της χώρας, αυτή της Αττικής».
Δράσεις
Καλύτερη δεν είναι η μοίρα ούτε των μεμονωμένων καταστημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρόλο που ο Εμπορικός Σύλλογος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως οι δύο ανοιξιάτικες εβδομάδες προσφορών, που ολοκληρώνονται σήμερα και στις οποίες συμμετείχαν περίπου 200 διαφορετικά σημεία πώλησης. Μάλιστα ο Εμπορικός Σύλλογος ήρθε και σε συμφωνία με τους χώρους στάθμευσης στο κέντρο, προκειμένου να προσφέρουν έως και 3.500 θέσεις στάθμευσης με τιμολόγιο μέχρι και 40% φθηνότερα.
Με την τελευταία αυτή πρωτοβουλία επιχειρήθηκε να κοπεί η δυναμική από το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της συμπρωτεύουσας, το Mediterranean Cosmos της Lamda Development. Το τελευταίο ανακαινίστηκε ριζικά, αλλά θα επιβάλλει πλέον και χρέωση για τη στάθμευση των Ι.Χ., η οποία θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Το Mediterranean Cosmos είναι ίσως το μοναδικό σημείο στη Θεσσαλονίκη, όπου η πτώση του κύκλου εργασιών των καταστημάτων το 2011 ήταν μόλις 8%, η επισκεψιμότητα συρρικνώθηκε κατά 4% και η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία παρουσίασε κάμψη κατά 13,5%.
Τα δεδομένα αυτά, σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά, κρίνονται εξαιρετικά και γι' αυτό το Mediterranean Cosmos έχει μέχρι στιγμής κατορθώσει να καλύπτει με νέες «αφίξεις» καταστημάτων όσα σημεία του μένουν κενά. Ανάλογη σταθερότητα δεν έχει γνωρίσει το άλλο εμπορικό κέντρο της πόλης, το City Gate στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς η πληρότητα των εμπορικών-λιανεμπορικών εγκαταστάσεών του (εκτός του εν λειτουργία υπερμάρκετ Carrefour) κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 55%-60%, ήτοι πολλά σημεία πώλησης είναι κλειστά.
Αίτηση πτώχευσης
Η «City Gate A.E.» κατέθεσε αίτηση εξυγίανσης (άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα) συνδυαζόμενη με αίτηση πτώχευσης.
Η αίτηση εξυγίανσης έχει ήδη εκδικαστεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Το δικαστήριο θα εξετάσει την αίτηση πτώχευσης σε μεταγενέστερο στάδιο, μόνο σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης εξυγίανσης.
Το City Gate ανήκει σ' ένα από τα μεγαλύτερα funds διαχείρισης ακινήτων διεθνώς, στο αυστραλιανό APN Property Group, που έχει βάλει ως στόχο την ταχύτερη δυνατή απεμπλοκή του από την Ελλάδα.
Ο ευρωπαϊκός «βραχίονας» του APN Group, που διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση 2,45 δισ. δολάρια και 18 διαφορετικά funds παγκοσμίως (στοιχεία 2011), είχε εξαγοράσει προ ετών από την Carrefour, έναντι 135 εκατ. ευρώ, τόσο το City Gate, όσο και ένα portfolio 16 υπερμάρκετ της Carrefour-Μαρινόπουλος πανελλαδικά.
Επενδύσεις
Για την κατασκευή του City Gate επενδύθηκαν αρχικά κεφάλαια άνω των 80 εκατ. ευρώ, αλλά μεγάλη απώλεια ήταν η παύση λειτουργίας τον περασμένο Ιανουάριο του συγκροτήματος κινηματογράφων (multiplex) Ster, που λειτουργούσε από το 2005 και διέθετε επτά αίθουσες, αλλά και θερινό σινεμά.
Ο όμιλος APN αναζητά εδώ και καιρό αγοραστή για το City Gate, ενώ «πωλητήριο» έχει βάλει και στο πακέτο των 16 υπερμάρκετ, που το διαχειρίζεται, μέσω ξεχωριστού fund, του APN Champion Retail Fund.
Σε τεντωμένο σχοινί η «Κου-Κου»
Σε οριακό σημείο λειτουργίας βρίσκεται και μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες παιχνιδιών της χώρας, η βορειοελλαδική «Κου-Κου», που έχει υπαχθεί στο άρθρο 99, αλλά ζητά επιπλέον στήριξη από τους πιστωτές και τους προμηθευτές της.
Η αλυσίδα, ενώ είναι μία από τις λίγες επιχειρήσεις που κατάφεραν και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία συνδιαλλαγής και εντάχθηκαν στο άρθρο 99, εν τούτοις αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους προμηθευτές της και με μειωμένη υποστήριξη από τις τράπεζες-πιστωτές της. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως δύο από τις πέντε πιστώτριες τράπεζες της «Κου-Κου» συναίνεσαν να προχωρήσει κοινοπρακτικό δάνειο, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά οι τρεις υπόλοιπες το απέρριψαν.
Μέχρι στιγμής η εταιρεία, από τη στιγμή της αίτησης υπαγωγής της έχει αποπληρώσει 9,95 εκατ. ευρώ σε ΙΚΑ, μισθοδοσία και στο Δημόσιο. Ωστόσο, ο τζίρος της το 2011 υποχώρησε κατά 50%, σε σχέση με το 2010, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας της επιχείρησης να προμηθευτεί εμπορεύματα.
Η εταιρία που το 2011 είχε 22 καταστήματα στο δίκτυό της, σήμερα έχει 18, τα οποία πρόκειται να μειωθούν στα 12 με το κλείσιμο περιφερειακών σημείων πώλησης.
Πρόσφατα η Κου- Κου έκλεισε τα καταστήματα σε Περαία και Φοίνικα Θεσσαλονίκης, ενώ στο επόμενο διάστημα θα κλείσουν και άλλα.
Εταιρείες
Μία από τις πρώτες αλυσίδες της Θεσσαλονίκης, που δεν άντεξαν το βάρος της κρίσης, ήταν η Fena (Φάννυ ΑΕ), που εδώ και πάνω από ένα χρόνο προσέφυγε στο Πρωτοδικείο, καταθέτοντας αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.
Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας, όταν κατέθεσε τη σχετική αίτηση, ξεπερνούσαν τα 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι οφειλές προς το δημόσιο (ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις κλπ) ανέρχονταν σε περίπου 7 εκατ. ευρώ και κάτι περισσότερο από 120 χιλ. ευρώ ήταν οι δεδουλευμένες αμοιβές προσωπικού.
Η άλλοτε κραταιά αλυσίδα ένδυσης έχει κλείσει τα περισσότερα καταστήματα της, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της.
Πολύ μεγαλύτερες αντοχές έχουν επιδείξει προσώρας τα πολυκαταστήματα Οδ. Φωκάς ΑΕ, που προχώρησαν πριν από λίγους μήνες σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 7 εκατ. ευρώ και παράλληλα στην έκδοση ομολογιακού δανείου.
Με το ομολογιακό δάνειο αναδιαρθρώθηκαν πλήρως οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Οδ. Φωκάς, ενώ προχώρησε σε μεγάλο βαθμό και ο εξορθολογισμός του δικτύου των καταστημάτων του.
imerisia.gr