News-Piper

Eurovision: Το τραγούδι του Μαυροβούνιου

Σχεδόν δυο μήνες μας χωρίζουν από τον διαγωνισμό της Eurovision. Είναι νομίζω καιρός  να γνωρίσουμε τις φετινές συμμετοχές της Eurovision ...


Σχεδόν δυο μήνες μας χωρίζουν από τον διαγωνισμό της Eurovision.

Είναι νομίζω καιρός  να γνωρίσουμε τις φετινές συμμετοχές της Eurovision με τη σειρά που θα εμφανιστούν στους δυο ημιτελικούς και στον τελικό.

Ξεκινάμε λοιπόν με το Μαυροβούνιο που θα εμφανιστεί πρώτο στην σκηνή του Μπακού την Τρίτη 22 Μαΐου.
Το Μαυροβούνιο συμμετέχει στο διαγωνισμό από το 2007 μετά από την ανεξαρτησία του από τη Σερβία.
Έχει συμμετάσχει μόλις τρεις φορες και μεχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να περάσει στον Τελικό.

Euro Neuro  είναι ο τίτλος  του  τραγουδιού και σατυρίζει της επιπτώσεις του κοινού ευρωπαικού νομίσματος στις Βαλκανικές οικονομίες. Δημιουργός και ερμηνευτής του τραγουδιού είναι ο  Rambo Amadeus.    (Το πραγματικό του όνομα είναι Antonije Pušić) και είναι πολύ γνωστός σατυρικός δημιουργός σε πολλές Βαλκανικές χώρες.
Μέσα από το τραγούδι του και ιδιαίτερα στο βιντεοκλίπ του δίνει ένα επίκαιρο στίγμα για τη δήθεν αλληλεγγύη λαών μέσα στην Ευρωπαική Ένωση. Με έναν έξυπνο κωμικό τρόπο καυτηριάζει τον οικονομικό πόλεμο που διεξάγεται στις μέρες μας όπου οι πιο ισχυρές οικονομίες συμπιέζουν τις μικρότερες. Επίσης κάνει αναφορές και στη γενικότερη Κρίση που υπάρχει κι όχι μόνο την οικονομική αλλά και την κοινωνική και τη πολιτιστική. Τονίζοντας ότι οι  άνθρωποι των  βαλκανίων αντιμετωπίζονται σαν βλάχοι στο παζάρι από τους βορειοευρωπαίους.
Απολαυστικές στιγμές του βιντεκλιπ είναι οι σκηνές με το γαιδουράκι που τραβάει την προσοχή από τα πανάκριβα σπορ αυτοκίνητα, το πλύσιμο των μασχαλών του ‘’απολίτιστου Βαλκάνιου’’ στη πισίνα δίπλα στην εστεμμένη Μις Σουδία, αλλά και τα ευρώ που γίνονται τροφή για τον γάιδαρο στο τέλος του βιντεοκλιπ.
Πολλοί πιστεύουν ότι το τραγούδι αυτό δεν θα έχει καμμιά τύχη στο διαγωνισμό. Ο ίδιος ο δημιουργός έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η υψηλή θέση αλλα το να περάσει το μήνυμα που θέλει να στείλει στην Ευρώπη.
Υπό άλλη οπτική γωνία μπορούμε να πούμε ότι το συγκεκριμμένο τραγούδι έχει άμεση σχέση με τη Eurovision αφού καλείται σαν χώρα να δώσει ένα τραγούδι που να απευθύνεται σε όλη την Ευρώπη.Ο συγκεκριμμένος καλλιτέχνης έτσι αντιλαμβάνεται την Ευρώπη και το Μαυροβούνιο μέσα σ’αυτή.
Η όλη αισθητική του τραγουδιού είναι πολύ γνώριμη σε μας εδώ στην Ελλάδα και ειδικά στους λάτρεις της σάτιρας σαν ειδος. Χαριτολογώντας θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι ειναι σαν ένα μείγμα από Λάκη Λαζόπουλο Χάρυ Κλυνν και Γιάννη Ζουγανέλη.
Στέλνει ένα μήνυμα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Άγνωστο  αν θα καταφέρει να γίνει από όλους αντιληπτό. Εμείς οι EURO ΝΕURO –ΠΛΗΚΤΟΙ τι θέση λέτε να του δώσουμε;

Για περισσότερες λεπτομέρειες στο eurovisionfanclub

Related

EUROVISION 3417880585665522070

Follow us


item