Στις 19 Φεβρουαρίου εκλογές
Συμφωνία επί της αρχής για συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνεργασίας με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, επιτεύχθηκε στην συνάντη...

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, «στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.
Ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Τη Δευτέρα θα υπάρξει νέα επικοινωνία του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης».
Μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά, τα οικονομικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, μετέβησαν στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, όπου είχαν σύσκεψη. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στη σύσκεψη μετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος, Σαχινίδης και Ζανιάς, ενώ από την πλευρά της ΝΔ παρόντες ήταν οι κ.κ. Σταμάτης, Σταΐκούρας και Λαζαρίδης.
Στη σύσκεψη οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η καταλληλότερη ημερομηνία για διενέργεια εκλογών είναι η 19η Φεβρουαρίου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν σε γενικό πλαίσιο τόσο η εκταμίευση της έκτης δόσης όσο και η εφαρμογή του νέου PSI.
Την Τρίτη θα γίνει πιθανότατα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. «Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η σημερινή μέρα είναι ιστορική γιατί σήμερα νίκησε η Ελλάδα», είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος σε άτυπη ενημέρωση που είχε με δημοσιογράφους. Ο κ. Μόσιαλος επιβεβαίωσε την συνάντηση οικονομικών επιτελείων των δύο πλευρών.
Επίσης, όπως ενημέρωσε ο κ. Μόσιαλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμμετάσχει εκ μέρους της Ελλάδας στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Οι εκλογές όπως είπε ο κ. Μόσιαλος θα διεξαχθούν μετά την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας της 26 ης Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά την σημερινή συνάντηση, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι αυτή έγινε σε πολύ καλό κλίμα, μετά το τέλος της, μάλιστα, οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς συνομίλησαν κατ΄ιδίαν για λίγο, ενώ από νωρίς αύριο το πρωί θα επικοινωνήσουν για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου της νέας κυβέρνησης ευρύτερης συμμετοχής.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι δεν υπάρχει, ούτε ετέθη βέτο συμμετοχής άλλων κομμάτων στην υπό σχηματισμό κυβέρνηση.
Πάντως, η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συμμετέχουν δικά της στελέχη ή πρόσωπα από τα άλλα κόμματα. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Σαμαράς κάλεσε σε σύσκεψη τους συνεργάτες του κ.κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, Δημήτρη Σταμάτη και Χρήστο Σταικούρα οι οποίοι στη συνέχεια θα συναντηθούν με τα στελέχη της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς υπάρχουν και εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι ο κ. Σαμαράς εγκαταλείπει σταδιακά την αντιμνημονιακή γραμμή, κάτι που μπορεί να έχει πολιτικό κόστος.
Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων σε ότι αφορά το αποτέλεσμα της συνάντησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, μετά και τη διαφαινόμενη άρνηση τόσο του ΚΚΕ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχουν σε αυτό. Το μεσημέρι της Δευτέρας πάντως ο Κάρολος Παπούλιας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη.
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς, με μήνυμα του μέσω twitter, χαιρέτησε το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς επέδειξε "ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία".
Της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο είχε προηγηθεί θρίλερ, καθώς μετά την συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Κάρολο Παπούλια το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε καταστήσει σαφές ότι συναινεί στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εάν παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου. Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του απάντησε ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακέφαλη μέχρι να υπάρξει συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Το απόγευμα της ίδιας μέρα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του ζήτησε να καλέσει τον ίδιο και τον κ. Σαμαρά, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα.
Είχε προηγηθεί και "καμπανάκι" από τον Όλι Ρεν. «Ζητήσαμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις», δήλωσε για την Ελλάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. «Γίνεται δουλειά στη Αθήνα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και χρειαζόμαστε μία πειστική έκθεση σχετικά από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αύριο στο Eurogroup», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.