Οι Ελληνες ηθοποιοί που έγιναν "cross-dressers"
Η καλλιτεχνική έκθεση απέναντι στο κοινό γίνεται πάντα πιο ενδιαφέρουσα και πιο προκλητική όταν ο ρόλος και η εμφάνιση είναι κόντρα. Με αφ...


Η καλλιτεχνική έκθεση απέναντι στο κοινό γίνεται πάντα πιο ενδιαφέρουσα και πιο προκλητική όταν ο ρόλος και η εμφάνιση είναι κόντρα. Με αφορμή την πρόσφατη εκκεντρική εμφάνιση του Γιάννη Τσιμιτσέλη στο πλευρό της Κάτιας Δανδουλάκη στο έργο «Να ζει κανείς ή να μη ζει» η «Espresso της Κυριακής» ανοίγει τον φάκελο «Ανδρες που ντύθηκαν γυναίκες».
Λένε ότι οι καλλιτέχνες απολαμβάνουν τους ρόλους που τους αιφνιδιάζουν και που είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους. Ακόμη και όταν πρέπει να αντιστρέψουν με την παρουσία και την ερμηνεία τους την ίδια τη φύση τους. Οι άνδρες celebrities που ντύθηκαν γυναίκες για τις ανάγκες κάποιου ρόλου ή μιας φωτογράφησης δεν είναι νέο… φρούτο. Ούτε επίσης και οι εκκεντρικές εμφανίσεις διάσημων ανδρών που φόρεσαν ένα γυναικείο ρούχο, όπως ο γνωστός μας Τζιμπρίλ Σισέ ή παλαιότερα ο Σάκης Ρουβάς. Ανδρες ντυμένοι γυναίκες, λοιπόν! Οι αποκαλούμενοι διεθνώς cross-dressers ή ελληνιστί οι άνδρες που… θηλυστολούν!
Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης είναι ένας από τους νέους πολλά υποσχόμενους ηθοποιούς με επιτυχημένη και σταθερή πορεία. Δεν δίστασε, λοιπόν, στο τελευταίο θεατρικό έργο όπου παίζει, το «Να ζει κανείς ή να μη ζει» των Ρέππα-Παπαθανασίου, να φορέσει ξανθιά περούκα και μπλε ταγέρ, και να βγει στη σκηνή. Στην προ μερικών ημερών επίσημη πρεμιέρα του έργου, ο ζεν πρεμιέ ενσάρκωσε τη γυναίκα, δίπλα στο πλευρό της Κάτιας Δανδουλάκη, με απόλυτη επιτυχία.
Το «Σλουθ.» με τον Γιώργο Κιμούλη και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη μπήκε στον τρίτο χρόνο της θεατρικής επιτυχίας του. Οι δυο σπουδαίοι ηθοποιοί ερμηνεύουν δυο αντεραστές που φτάνουν στα άκρα, σε ένα καθηλωτικό και συγχρόνως κωμικό ψυχολογικό θρίλερ. Προς το τέλος του έργου ο Γιώργος Κιμούλης μεταμφιέζεται σε γυναίκα και με αυτήν την εμφάνιση κάνει

Να υπενθυμισθούμε ότι ο Κ. Μαρκουλάκης ήταν και πάλι ντυμένος με γυναικεία ρούχα στις παραστάσεις «Καλιγούλας» και «Εδουάρδος ο Β’». Εκανε επίσης μια ανατρεπτική φωτογράφηση στο περιοδικό «ΚΛΙΚ» τον Αύγουστο του 2000. Στο εξώφυλλο εμφανιζόταν με γυναικείο φόρεμα κρατώντας με ηδυπάθεια ένα τσιγάρο. Την ίδια φωτογράφηση, βέβαια, είχε κάνει και ο διεθνής αστέρας Μπραντ Πιτ στο περιοδικό «Rolling stone» λίγους μήνες νωρίτερα. Διέφερε μόνο το φόρεμα!
Τον Ιούνιο του 2007, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην παράσταση «8 γυναίκες» οκτώ άνδρες ηθοποιοί υποδύθηκαν τις γυναίκες και φόρεσαν καρέ περούκες, μαύρα φουστάνια με κρινολίνο και μποτάκια αγγλικού παρθεναγωγείου. Το ανάλαφρο μπουλβάρ του Τομά, που το είδαμε και κινηματογραφικά με την αφρόκρεμα των Γαλλίδων ηθοποιών, το ζήσαμε στην ελληνική εκδοχή του με τους Γιώργο Γάλλο, Νίκο Καραθάνο, Γιάννη Κότσιφα, Χρήστο Λούλη, Αργύρη Ξάφη, Χρήστο Στέργιογλου, Κοσμά Φοντούκη, Αιμίλιο Χειλάκη και Αρη Αρμαγανίδη.
Ο Λάκης Λαζόπουλος είναι πάντα απολαυστικός ντυμένος γυναίκα, αποδεικνύοντας το αστείρευτο κωμικό ταλέντο του. Το έχει κάνει πολλάκις στο θέατρο. Εγραψε εποχή όμως ως «χήρα Μήτση» στους «Δέκα μικρούς Μήτσους». Αντιπροσώπευε τη γυναικεία παρουσία στην ελληνική κοινωνία, που προσπαθεί να τα συνδυάσει όλα. Αρχικώς ο Λάκης Λαζόπουλος προσπάθησε μέσα από το προφίλ της «χήρας» να μιμηθεί τη Σαπφώ Νοταρά (κυρίως στον τρόπο ομιλίας), αλλά μετά η «χήρα» εξελίχθηκε στη μορφή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Ο μεγάλος Χάρρυ Κλυνν προσέφερε ανεπανάληπτες στιγμές χιούμορ ντυμένος γυναίκα. Στο κινηματογραφικό «Αλαλούμ» υποδύεται πολλούς ρόλους και ένας από αυτούς είναι η «Γκόλφω»

Ο Γιώργος Μαρίνος ντυμένος με το κοστούμι της «Δεσποινίδος Μαργαρίτας» στα 62 του χρόνια κέρδισε το χειροκρότημα. Επέλεξε τον μονόλογο του Ρομπέρτο Ατάιντε, τον οποία είχε ερμηνεύσει και η αγαπημένη του Ελλη Λαμπέτη. Για εκείνο τον ρόλο του είχε πει ότι τον επέλεξε «για να μην υποδύεται διαρκώς τον ομοφυλόφιλο ή να παίζει μόνο σε μπουλβάρ».
Ο Κώστας Αρζόγλου έδωσε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία στην παράσταση «Μαντάμ Μπάτερφλαϊ» ενσαρκώνοντας με εκπληκτικό μακιγιάζ και ρούχα τον ομώνυμο ρόλο. Συμπρωταγωνιστής του, στον ρόλο του διπλωμάτη ήταν ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Η ερμηνεία του θεωρήθηκε η μεγαλύτερη της καριέρας του.
Ο Στάθης Ψάλτης πολύ συχνά τσαλακώνει την εικόνα του και υποδύεται γυναίκες, αφουγκραζόμενος πάντα την επικαιρότητα. Εχει μεταμφιεστεί από… Τζούλια Αλεξανδράτου ως γιαγιά. Ετσι, το περασμένο καλοκαίρι στην επιθεώρηση των Ντίνου Σπυρόπουλου και Γιώργου Γαλίτη «Μας πήρανε τα σώβρακα, ζητάνε και τα ρέστα» εμφανίστηκε ως καμαριέρα στα πόδια του Στρος Καν.
Ο Κωνσταντίνος Τζούμας και ο Τάκης Χρυσικάκος άφησαν εποχή στην παράσταση «Αι δύο ορφαναί». Ο Κωνσταντίνος ενσάρκωνε την Εριέτη και ο Τάκης τη Λουίζ, οι οποίες, αν και κατατρεγμένες από τις τραγελαφικές υπερβολές της μοίρας τους, καταφέρνουν να βρουν τελικώς την ευτυχία. Το πρώτο ανέβασμα έγινε από το Θέατρο της Γελοιότητας, σε σκηνοθεσία του Τ. Χρυσικάκου, το καλοκαίρι του 1992, ενώ η παράσταση μετά την επιτυχία πο

Το 2002 ο Γιάννης Ζουγανέλης (που έχει ντυθεί Ελένη Μενεγάκη ως και η ίδια του η κόρη, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη) έπαιξε στο θέατρο «Ορφέας» το έργο «Η κυρία Ντάουτφαϊρ». Η υπόθεση του έργου, που το έχουμε δει και στον κινηματογράφο με τον Αμερικανό Ρόμπιν Γουίλιαμς, θέλει έναν άνεργο ηθοποιό, χωρισμένο και πατέρα δύο παιδιών, να μεταμφιέζεται σε γυναίκα και να πιάνει δουλειά στο σπίτι της συζύγου του ως μπέιμπι-σίτερ των ίδιων των παιδιών του.
Την ίδια παράσταση επανέλαβε μερικά χρόνια αργότερα και ο Μάρκος Σεφερλής, που επίσης, όποτε το κρίνει σκόπιμο, μεταμορφώνεται με ιδιαίτερη επιτυχία σε γυναίκα στην τηλεόραση και στο θέατρο.
Η περίφημη αριστοφανική «Λυσιστράτη» παίζεται κυρίως από άνδρες ηθοποιούς. Μην ξεχνάμε ότι στην αρχαιότητα όλους τους ρόλους, ανδρικούς και γυναικείους, τους ερμήνευαν άνδρες ηθοποιοί. Την αρχή έκανε ο Σπύρος Ευαγγελάτος το 1976, σκηνοθετώντας την αρχαία κωμωδία. Η παράσταση της «Λυσιστράτης» του που άφησε εποχή, είχε επικεφαλής στον ομώνυμο ρόλο έναν εκπληκτικό Λευτέρη Βογιατζή.
Ξεχωριστή περίπτωση ήταν και ο Λάκης Λαζόπουλος το 1986. Ο Θύμιος Καρακατσάνης (έπαιξε τη γυναίκα και ως «Κλεονίκη» και ως «Ούρσουλα») ντύθηκε «Λυσιστράτη» με γκρο

Θυμόμαστε επίσης τον σχεδιαστή μόδας Βασίλειο Κωστέτσο, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2002 φωτογραφήθηκε ως Μέριλιν Μονρόε στο περιοδικό «Νίτρο». Ο γνωστός σχεδιαστής στην ασπρόμαυρη φωτογράφηση ήταν βαμμένος, φορούσε ξανθιά περούκα και φόρεμα κατά τα πρότυπα των φωτογραφιών της θρυλικής ντίβας του παγκόσμιου σινεμά.
Ανδρες ηθοποιοί που επίσης ντύθηκαν γυναίκες σε θεατρικές ή τηλεοπτικές παρουσίες τους είναι ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Γιώργος Καπουτζίδης, ο Γιάννης Φέρτης, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Γιώργος Μητσικώτσας, ο Τάκης Ζαχαράτος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Γιώργος Παρτσαλάκης, ο Τζίμης Πανούσης, ο Αντώνης Κανάκης, ο Σωτήρης Καλυβάτσης, ο Γιάννης Σερβετάς, ο Θανάσης Αλευράς, καθώς και οι αείμνηστοι Θανάσης Βέγγος, Σωτήρης Μουστάκας και Σταύρος Παράβας.
Μέρος του φωτογραφικού υλικού αλιεύσαμε από το λεύκωμα του Βασίλη Καβαθά με τον τίτλο «Who is Who».
Η περίπτωση των Ρουβά και Σισέ
Ο Σάκης Ρουβάς με την εκρηκτική σκηνική παρουσία και τα εντυπωσιακά ρούχα έκανε μια εμφάνιση άνευ προηγουμένου τον Οκτώβριο του 1998, όταν βγήκε στη σκηνή φορώντας μια φούστα ειδικά φτιαγμένη για αυτόν από τον παγκοσμίου φήμης σχεδιαστή Valentino. Ο Σάκης το έκανε για να διαφημίσει το album του, αλλά τελικά κατάφερε να απασχολήσει όλα τα περιοδικά και τα εξώφυλλα κυρίως με την εμφάνισή του και λιγότερο με τη μουσική του.
Ο Τζιμπρίλ Σισέ έκλεβε τις εντυπώσεις με τις επιδόσεις στα γήπεδα αλλά και μ
