Σπύρος Παπαδόπουλος: «Έκανα τηλεόραση για τα λεφτά»
Μιλώντας στην εκπομπή «Στάση media» στον ΒΗΜΑ FM 99,5 και στην Αφροδίτη Γραμμέλη ο Σπύρος Παπαδόπουλος σχολίασε την κρίση, τις συνέπε...
http://news-piper.blogspot.com/2011/09/blog-post_3295.html
Μιλώντας στην εκπομπή «Στάση media» στον ΒΗΜΑ FM 99,5 και στην Αφροδίτη Γραμμέλη ο Σπύρος Παπαδόπουλος σχολίασε την κρίση, τις συνέπειές της στην τηλεόραση ενώ σχολίασε και τις περικοπές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στην ΕΡΤ.
Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο της οικονομικής κρίσης;
«Πιστεύω ότι σε ότι αφορά εμάς η κρίση είναι πρωτίστως ηθική, και είναι μια ευκαιρία λίγο να αλλάξουμε, να καθαρίσει λίγο το μυαλό μας και το μάτι μας. Όντως υπάρχουν τριτοκοσμικοί θεσμοί, τριτοκοσμικές πρακτικές στο πως συναλλασσόμασταν μεταξύ μας, ο καθένας κοιτάει την πάρτη του, σε πάρα πολλές ομάδες τίθενται η μια εναντίον της άλλης και η κυβέρνηση απλώς κάθεται και χαζεύει, διότι πολλές φορές δεν ξέρει τι να κάνει, η όποια κυβέρνηση. Τα πράγματα είναι δύσκολα, γιατί δεν εξαρτώνται από εμάς, εξαρτώνται από πολύ μεγάλα γραφεία και όχι εντός Ελλάδος. Μακάρι να αδράξουμε την ευκαιρία και να γίνουμε καλύτεροι. Είναι μια ευκαιρία αυτή για εμάς να αποτινάξουμε την νεοπλουτίλα από πάνω μας, η οποία πιστεύω ότι μας καταδυναστεύει τα τελευταία τριάντα χρόνια».
Εσείς παρασυρθήκατε καθόλου;
«Είναι αυτό που με ενοχλεί πιο πολύ στους Έλληνες. Προσπάθησα να μην το κάνω, φαντάζομαι τα κατάφερα, με ενοχλεί στους Έλληνες αυτό το πράγμα. Πολλοί άνθρωποι στα μεγάλα άστεα, στην επαρχία είναι πολύ πιο ανθρώπινα τα πράγματα, δεν χαμογελάνε και δεν λένε καλημέρα, γιατί θεωρούν ότι αυτό τους υποβιβάζει, ότι οφείλουν να είναι βλοσυροί και να λέει ο άλλος, αυτός για να μην μιλάει κάποιος είναι».
Πάντως και στο χώρο σας «ψωνίστηκε» πολύς κόσμος:
«Δεν έχουν να κάνουν οι χώροι, αυτό το πράγμα είναι ενιαίο. Στην Ελλάδα, στεκόμασταν όρθιοι χάρη σε ένα 5%-6% δεν δίνω παραπάνω, των Ελλήνων, που ήταν άνθρωποι με αυτοσεβασμό και που ήξεραν τι ζητάνε στη ζωή και δεν κοιτάγανε και έκαναν γύρω - γύρω. Όλοι οι άλλοι είμαστε σε ένα πλιάτσικο».
Είναι τόσο μεγάλη η κρίση στην τηλεόραση;
«Υπάρχει μεγάλη κρίση στην τηλεόραση γιατί είναι αληθινή. Υπάρχουν πολλοί χώροι που εκμεταλλεύονται την κρίση, για να σπεκουλάρουν πάνω σε εργαζόμενους, αλλά στην τηλεόραση είναι πραγματική η κρίση, γιατί τυχαίνει μιας και είμαστε στα πράγματα να γνωρίζουμε πόσο μεγάλη κρίση περνάει αυτό που λέμε, η διαφήμιση. Δεν μπορεί όμως να πει κανείς δεν ήταν και μια καλή δικαιολογία για κάποιους για τα κανάλια να το πατώσουμε αυτό όσο περισσότερο γίνεται, το θέμα τηλεόραση. Και εννοώ με την έννοια ότι μιλάς με αυτούς τους ανθρώπους και όταν τους λες ότι βρε παιδί μου αυτό το σήριαλ θα είναι καλό, τι με νοιάζει σου λέει εμένα αν θα είναι καλό, εγώ επιχειρηματίας είμαι. Έ έτσι δεν γίνεται τηλεόραση».
Κάνατε τηλεόραση για τα λεφτά;
«Ασφαλώς ναι. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, την τηλεόραση την έκανα μόνο για τα λεφτά. Όμως σα χαρακτήρας ό,τι αναλαμβάνω το υπερασπίζομαι, όπως έλεγε ο αγαπημένος μου άνθρωπος ο Σπύρος Ευαγγελάτος, με «φανατισμό ηλιθίου». Δηλαδή από τη στιγμή που λέω ναι σε κάτι, το υπερασπίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις. Αν μπορούσα να ζήσω από το θέατρο, δεν θα έκανα τηλεόραση. Της οφείλω πολλά, δε λέω ότι δεν τις οφείλω πολλά. Θεωρώ και εγώ ότι έχω συμβάλλει ως ένα βαθμό στο να μην είναι τηλεόραση σκουπίδι. Τουλάχιστον αυτό ακούω από τον κόσμο».
Θα συνεχίσετε την εκπομπή «Στην υγεία μας»;
«Ναι, βεβαίως».
Νιώθετε ότι παίρνετε το αίμα σας πίσω δεδομένου ότι δεχτήκατε σκληρή κριτική;
«Κανένα αίμα δεν παίρνω πίσω γιατί δεν θεώρησα ότι έχασα αίμα. Όταν βλέπω επιθετικά κείμενα αμέσως δυστυχώς το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου, ο άνθρωπος αυτός για να το γράφει αυτό έχει τους λόγους του. Έτσι και για μένα. Κάποιοι άνθρωποι είχαν πολύ συγκεκριμένους λόγους για να το κάνουν, δικούς τους εννοώ καθαρά, δεν τους έπιασε κανένας πόνος τώρα για το δημόσιο χρήμα. Από την άλλη εγώ, όσα χρόνια κάνω τηλεόραση τολμώ να πω ότι μαζί με τους «Απαράδεκτους», το στην «Υγειά μας» είναι οι εκπομπές, στις οποίες έχω συμμετάσχει, που έχει αγαπήσει τόσο πολύ ο κόσμος, και αισθάνομαι πολύ καλά. Και είμαι βέβαιος ότι πραγματικά είναι μια από τις κάποιες οάσεις που έχει η ελληνική τηλεόραση και σαν ύφος και σαν επίπεδο και σαν μόχθο».
Συμφωνείτε με τις περικοπές στην ΕΡΤ και το κλείσιμο της ΕΤ1;
«Δεν μπορώ να ξέρω τώρα. Αλήθεια δεν θέλω να μπαίνω σε τέτοια πράγματα. Φαντάζομαι ότι απώλεια είναι. Πέραν του ότι κάποιοι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους, απώλεια είναι το να χάνεις ένα κανάλι, το οποίο έπρεπε να έχουμε. Αν ήμασταν ευνομούμενη πολιτεία θα είχαμε την πολυτέλεια να έχουμε κανάλια που κάνουν 1% και 2% αλλά που μπορείς να δεις ας πούμε ένα ντοκιμαντέρ για τον Χατζηκυριάκο Γκίκα. Φαίνεται πως πια δεν την έχουμε. Από την άλλη, η αλήθεια είναι ότι στην ΕΡΤ μέσα, γενικώς όπως όλο το δημόσιο, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι όχι απλά δεν δουλεύουν, αλλά δεν γνωρίζουν καν το αντικείμενό τους. Μπήκανε μέσα, τους βάλανε, δεν φταίνε ίσως τόσο αυτοί όσο ο τρόπος που μπήκανε».