News-Piper

Ενώπιον του δικαστή ο μακελάρης της Νορβηγίας

Εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα ο Άντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ που σκόρπισε τον θάνατο και την θλίψη στη Νορβηγία σκοτώνοντας 93 ανθρώπ...


Εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα ο Άντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ που σκόρπισε τον θάνατο και την θλίψη στη Νορβηγία σκοτώνοντας 93 ανθρώπους. Κι ενώ ο ίδιος παραδέχεται τις πράξεις του, οι ευρωπαϊκές αρχές βρίσκονται επί ποδός, φοβούμενες επιθέσεις από την Ακροδεξιά της βίας.

Ο δικαστής αναμένεται να αποφασίσει σήμερα την παράταση της κράτησης του Μπρέιβικ, ο οποίος αντιμετωπίζει την μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί, δηλαδή 21 χρόνια φυλάκιση. Αυτό το ενδεχόμενο εξοργίζει την κοινή γνώμη της χώρας που εξακολουθεί να θρηνεί, με κάποιους να υποστηρίζουν την επαναφορά της θανατικής ποινής για παρόμοιες περιπτώσεις.


Σύμφωνα τον δικηγόρο του 32χρονου, ο ίδιος χαρακτηρίζει «αποτρόπαιες, αλλά απαραίτητες» τις πράξεις του, ενώ πιστεύει ότι δεν έκανε τίποτα αξιόμεμπτο.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Όσλο ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση που διεξήχθη στο ανατολικό τμήμα του Όσλο δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς δεν βρέθηκε καμία εκρηκτική ουσία, ενώ «οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι».

Σύγχυση, πάντως, εξακολουθεί να παραμένει σχετικά με το εάν ο Μπρέιβικ έδρασε μόνος, όπως ισχυρίζεται, ή είχε και συνεργούς.

Μετά την τραγωδία, οι αρχές πολλών ευρωπαϊκών κρατών εξετάζουν εάν η ιδεολογία που προβάλει ο 32χρονος βρίσκει κι άλλους υποστηρικτές. Αναλυτές και ειδικοί επιστήμονες βρίσκουν κοινές αναφορές με κινήματα που τον τελευταίο καιρό κερδίζουν σημαντικό έδαφος σε πολλές χώρες, όπως η Βρετανία.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι για την ευρωπαϊκή ασφάλεια παρακολουθούν στενά κάθε κίνηση στο Ίντερνετ, καθώς ακροδεξιά φόρουμ έχουν πάρει «φωτιά». Στο πλαίσιο αυτό, η Ιντερπόλ ανακοίνωσε πως δημιουργεί σώμα 50 ειδικών -με έδρα την Χάγη- που θα συμβάλλουν στην διερεύνηση μη ισλαμικών απειλών στις σκανδιναβικές χώρες.

«Έχουμε πλέον προειδοποιήσεις ότι οι ακροδεξιές ομάδες γίνονται όλο και πιο επαγγελματικές και πιο επιθετικές, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο στις τάξεις τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αστυνομίας, Σόρεν Πέντερσεν.

star

Follow us


item