News-Piper

Η ζωή της 'Ελενας Παπαρίζου

Η Έλενα Παπαρίζου γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου, 1982 στο Μπορός, Västergötland, Σουηδία, από Έλληνες γονείς μετανάστες, Γεώργιος και Ευφροσύ...

Η Έλενα Παπαρίζου γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου, 1982 στο Μπορός, Västergötland, Σουηδία, από Έλληνες γονείς μετανάστες, Γεώργιος και Ευφροσύνη Παπαρίζου και μεγάλωσε στο Έργκριτε, Γκέτεμποργκ. Και οι δύο γονείς της κατάγονται από την Καρδίτσα. Έχει μια αδερφή, τη Ρίτα και έναν αδερφό, τον Ντίνο. Ως παιδί δεν έκανε παρέα με πολλά παιδιά. Όπως δήλωσε, είχε ένα αναπνευστικό πρόβλημα από το οποίο υποφέρει μέχρι και σήμερα. Ακόμα και σήμερα δηλώνει πως μερικές φορές χάνει την αναπνοή της όταν βρίσκεται επάνω στη σκηνή, για αυτό και κρατάει έναν αναπνευστήρα.


Οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες εκδηλώθηκαν πολύ νωρίς και σύντομα άρχισε να τραγουδά, να χορεύει και να εκπαιδεύεται στην υποκριτική τέχνη σε συνδυασμό με τις ακαδημαϊκές σπουδές της στο σχολείο. Όταν ήταν 7 ετών, άρχισε να μαθαίνει πιάνο, μπαλέτο και παραδοσιακούς χορούς. Στα δεκατρία της χρόνια η Έλενα κατάλαβε πως ήθελε να γίνει τραγουδίστρια και αποφάσισε να προετοιμαστεί για αυτό. Οι πρώτες μουσικές εμπειρίες της ήταν με την ελληνική μουσική στο ελληνικό της σχολείο. Όταν ήταν 14 ετών, η Έλενα δημιούργησε την πρώτη της μπάντα με το όνομα "Soul Funkomatic" μαζί με άλλα 3 παιδιά από τη Λατινική Αμερική. Το group έπαιζε μόνο hip-hop και μάζευε χρήματα για την ηχογράφηση τραγουδιών. Δύο χρόνια αργότερα, όταν η Έλενα ήταν 16, η μπάντα διαλύθηκε και η Παπαρίζου δέχτηκε διάφορες προτάσεις αλλά η μητέρα της ισχυριζόταν πως ήταν πολύ μικρή για να φύγει από το σπίτι. Το 1998, 13 από τους στενούς της φίλους πέθαναν από μια φωτιά σε ένα hip-hop party σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Γκέτεμποργκ όπου ικέτευε τη μητέρα της να της επιτρέψει να πάει αλλά τελικά δεν πήγε.
Παράλληλα με το σουηδικό και ελληνικό σχολείο (τα οποία παρακολουθούσε ταυτόχρονα), έκανε σπουδές στο θέατρο, το τραγούδι και το μιούζικαλ. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών σχημάτισε μαζί με τον Νίκο Παναγιωτίδη το συγκρότημα Antique. Το πρώτο single του συγκροτήματος με τίτλο «Ώπα Ώπα» έγινε πλατινένιο και έγινε μεγάλη επιτυχία σε όλη την Σκανδιναβία. Στο διαγωνισμό της Eurovision του 2001, οι Antique κατέκτησαν την τρίτη θέση με το τραγούδι «I Would Die for You». Η μουσική ήταν του Νίκου Τερζή και οι στίχοι του Αντώνη Παππά. Το single έγινε δύο φορές πλατινένιο στην Ελλάδα εκτοξεύοντας την καριέρα του group στην χώρα. Επίσης, έγινε μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι στα Ευρωπαικά clubs και ηχογραφήθηκε σε πολλές γλώσσες.
Αν και το group σημείωσε μεγάλη επιτυχία, οι Antique διαλύθηκαν το 2003 και αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα χωρίς να αποκλείσουν την πιθανότητα να επανενωθούν στο μέλλον. Η Έλενα δήλωσε πως το group έκανε τον κύκλο του και ότι θα ήταν καλό να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους, ο καθένας μόνος του. Υπέγραψε συμβόλαιο με τη Sony BMG Greece και κυκλοφόρησε το πρώτο της single με τίτλο Αναπάντητες Κλήσεις το Δεκέμβριο του 2003 (το οποίο ηχογραφήθηκε ξανά στα Αγγλικά με τίτλο I Don't Want You Here Anymore). Το τραγούδι έγραψε ο Χρήστος Δάντης αποκλειστικά για την Έλενα. Το τραγούδι έκανε τεράστια επιτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο, τόσο στα ραδιόφωνα όσο και στα επίσημα charts. Τελικά μετά από πολλές εβδομάδες παραμονής στα charts, το single έγινε χρυσό δίνοντας στην Έλενα την πρώτη της μεγάλη επιτυχία.
Το χειμώνα του 2003-2004, η Παπαρίζου άρχισε να κάνει εμφανίσεις με ονόματα του χώρου, όπως τον Αντώνη Ρέμο, στο νυχτερινό κέντρο Studio Πειραιώς. Την άνοιξη του 2004 κυκλοφόρησε τον πρώτο της solo δίσκο με τίτλο Προτεραιότητα. Από το δίσκο ξεχώρισαν πολλά κομμάτια, όπως τα Αντιθέσεις, Κάτσε Καλά και Στην Καρδιά Μου Μόνο Θλίψη, τα οποία αποτέλεσαν επιτυχίες της χρονιάς. Ο δίσκος έγινε διπλά πλατινένιος στην Ελλάδα και στην Κύπρο μετά τη μεγάλη νίκη της τραγουδίστριας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.
Η επιτυχία αυτή έδωσε ώθηση στην καριέρα της και την περίοδο 2004-2005, εμφανίσθηκε πλάι στον Σάκη Ρουβά και το Γιώργο Μαζωνάκη στο νυχτερινό κέντρο Fever. Το 2005 εμφανίστηκε και πάλι στο νυχτερινό κέντρο Fever με τον Γιώργο Τσαλίκη οπου παρουσίασε ένα φαντασμαγορικό πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.
Αργότερα η Παπαρίζου δέχτηκε πρόταση για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2005. Επιλέχθηκαν συνθέτες και γράφτηκαν 4 τραγούδια για την Έλενα, η οποία τα τραγούδησε στον εθνικό τελικό για την επιλογή του τραγουδιού. Τα τραγούδια ήταν τα εξής: My Number One, Let's Get Wild, The Light in Our Soul και OK. Τελικά, το τραγούδι My Number One ψηφίστηκε από το κοινό με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα. Το υποψήφιο τραγούδι The Light in Our Soul αποκλείστηκε, επειδή διέρευσε νωρίτερα στο διαδίκτυο. Αργότερα, ηχογραφήθηκε και η ελληνική εκδοχή του τραγουδιού με τον τίτλο Το Φως Στην Ψυχή. Η Παπαρίζου με το νικητήριο τραγούδι My Number One εκπροσώπησε τελικά την Ελλάδα και κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία το διαγωνισμό στην Αθήνα. Επίσης, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στα 50 χρόνια του διαγωνισμού. Μετά την επιτυχία της στη Eurovision επανακυκλοφόρησε το δίσκο Προτεραιότητα σε Ελλάδα και Κύπρο, με έναν επιπρόσθετο δίσκο που περιείχε τα 4 τραγούδια του εθνικού τελικού και κάποιες αγγλικές εκδοχές παλαιότερων τραγουδιών μαζί με το τραγούδι Λουλούδια σε νέα εκδοχή. Συνολικά 10 κομμάτια.
Ωστόσο, ο δίσκος με τα 10 τραγούδια μόνο κυκλοφόρησε ξεχωριστά από τα τραγούδια που είχε ήδη ο δίσκος "Προτεραιότητα". Ύστερα, μια συλλογή με 16 τραγούδια εκ των οποίων τα 4 ήταν τα υποψήφια τραγούδια για την ελληνική συμμετοχή στον Ευρωπαικό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και μερικά τραγούδια από το πρώτο της δίσκο Προτεραιότητα κυκλοφόρησαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης με τίτλο My Number One.
Το καλοκαίρι του 2005 η Παπαρίζου περιόδευσε σε Αυστραλία και Βόρεια Αμερική μαζί με Έλληνες καλλιτέχνες όπως το Νίκο Κουρκούλη. Έλαβε επίσης τον τιμητικό τίτλο της Πρέσβειρας Του Ελληνικού Τουρισμού από το Υπoυργείο Τουρισμού της Ελλάδας και το τραγούδι My Number One χρησιμοποιήθηκε στα διαφημιστικά spot της χώρας διεθνώς. Το φθινόπωρο του 2005 ηχογράφησε ένα νέο single με τίτλο Mambo!. To single περιείχε τα τραγούδια: Mambo! (στα ελληνικά και στα αγγλικά), Πάντα Σε Περίμενα, Αστέρια και Η Αγάπη Σου Δε Μένει Πια Εδώ. Το single έγινε πλατινένιο. Κυκλοφόρησε επίσης και στη Σουηδία φτάνοντας το νούμερο 1 και έγινε χρυσό πουλώντας πάνω από 25,000 αντίτυπα. Ο πρώτος δίσκος της Έλενας Προτεραιότητα επανακυκλοφόρησε για τρίτη φορά στην Ελλάδα μαζί με την ευρωπαϊκή έκδοση και το single Mambo! με τίτλο Προτεραιότητα: Euro Edition + Mambo!.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το Mambo! αρχίζει να ακούγεται και να κερδίζει δημοτικότητα. Το video clip έχει κυκλοφορήσει στη Γαλλία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Το Mambo! αρχίζει σιγά σιγά να ανεβαίνει στα ευρωπαϊκά airplay charts καθώς το τραγούδι παίζεται σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για την προώθηση του Mambo! στο Ηνωμένο Βασίλειο κυκλοφόρησε ένα promo cd από την Βρετανική δισκογραφική εταιρία AATW (All Around The World) στις 13 Νοεμβρίου. Ένα remix του Mambo! συμπεριλήφθηκε στο νέο (και εξαιρετικά επιτυχημένο) Dancemania CD το οποίο κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο το τραγούδι απέτυχε να κάνει αισθητή την παρουσία του στα Βρετανικά charts. Στο APC All Time 1000 Tracks in Europe, το Mambo! βρίσκεται στη θέση 351, με 37 εβδομάδες παραμονής στο chart
Μετά την νίκη της στο διαγωνισμό της Eurovision και την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα που εισέπραξε το επόμενο βήμα της θα ήταν καθοριστικό. Κυκλοφορεί τον δίσκο "Υπάρχει Λόγος" που περιέχει μερικά από τα μεγαλύτερα hit της καριέρας της. Τη μπαλάντα "Υπάρχει Λόγος", το χορευτικό "Gigolo" αλλά και το ρυθμικό "Αν είχες έρθει πιο νωρίς". Ο δίσκος απέσπασε πολύ καλές κριτικές τόσο για τα κομμάτια όσο και για τις ερμηνείες της Έλενας. Το κοινό αγάπησε εξίσου το άλμπουμ και γρήγορα έγινε πλατινένιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο άλμπουμ υπάρχει και ένα κλασσικό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο "le Boneur" το οποίο η Έλενα διασκεύασε σε ελληνικούς στίχους της Ελεάνας Βραχάλη. Την ίδια χρονιά κάνει και το πρώτο της βήμα στη διεθνή αγορά με το άλμπουμ "The Game of Love". Το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμη και στην Ιαπωνία. Ξεχώρισαν τα τραγούδια "Τhe game of Love", "Heroes", "Carpe Diem(Seize the day)", "Mambo", αλλά και οι δυναμικές μπαλάντες "Teardrops" και "Seven days". To άλμπουμ έγινε χρυσό στην Ελλάδα και τη Σουηδία ενώ πολύ καλή πορεία σημείωσε και στις διεθνείς αγορές χωρίς να έχει γίνει σημαντική προώθηση απο την δισκογραφική εταιρεία της Έλενας. Την ίδια χρονιά εμφανίζεται στο νυχτερινό κέντρο "Ιερά Οδός" με τον Πασχάλη Τερζή σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.
Δύο χρόνια μετά έρχεται το τρίτο άλμπουμ της Έλενας στο οποίο κάνει μια αλλαγή στο ύφος της και ακολουθεί πιο pop/rock ήχους. Το άλμπουμ έγινε γρήγορα πλατινένιο ενώ ξεχώρισαν τα τραγούδια "Πόρτα για τον ουρανό", "Αγάπη σαν Ληστεία", το dance beat "Πυροτεχνήματα", "Το φιλί της ζωής" αλλά και η δυναμική μπαλάντα "Η καρδιά σου πέτρα". Την ίδια χρονιά εμφανίζεται και πάλι στην "Ιερά Οδό" με τον Πασχάλη Τερζή παρουσιάζοντας ένα σόου υψηλών προδιαγραφών και για ακόμη μια φορά σημειώνουν τεράστια επιτυχία. Το καλοκαίρι ξεκινά την πρώτη της μεγάλη περιοδεία με τίτλο "Αρχίζει το πάρτυ". Η περιοδεία έκανε 29 στάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Μετά από δύο χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία επιστρέφει με το άλμπουμ "Γύρω από τ' όνειρο". Συνεχίζει να κινείται σε pop/rock ρυθμούς. Από το άλμπουμ ξεχωρίζουν τα τραγούδια "Αν ήσουν αγάπη" σε στίχους της εικαστικού Νίκης Παπαθεοχάρη, το up-tempo "Ψάχνω την αλήθεια" αλλά και η μπαλάντα "Γύρνα με στο χθες" που στη συνέχεια διασκευάστηκε σε πιο rock ήχο και γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Ως επισφράγισμα της επιτυχίας της η Ελενα ξεκίνησε την δεύτερη μεγάλη περιοδεία της μαζί με τους Onirama με τίτλο "Φυσικά μαζί". Για τις ανάγκες της περιοδείας ηχογράφησαν και ένα ντουέτο με τίτλο "Φυσικά μαζί/Together Forever" που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς η Ελενα ξεκινά εμφανίσεις στο 'Diogenis Studio" μαζί με τον Αντώνη Ρέμο σε ένα show με έντονα τα θεατρικά στοιχεία που μοιάζει με musical.
Δίσκοι στην Ελλάδα
2004: Προτεραιότητα
2006: Υπάρχει Λόγος
2008: Βρίσκω το Λόγο να Ζω
2010: Γύρω Από Τ' Όνειρο
2011: Greatest Hits &More
Επανακυκλοφορίες
2005: Προτεραιότητα - Euro edition
2005: Προτεραιότητα - Euro edition + Mambo!
2007: Υπάρχει Λόγος - Platinum edition
2008: Βρίσκω το Λόγο να Ζω - The Deluxe edition
Albums στο εξωτερικό
2005: My Number One (Ευρωπαϊκό - Protereotita [Euro Edition])
2006: The Game of Love (Διεθνές)
Video Clips

Αναπάντητες κλήσεις
Τρελή καρδιά
Αντιθέσεις
Κάτσε καλά
Αναπάντητες κλήσεις (Mad VMA Edit 2004) (Χρήστος Δάντης feat. Έλενα Παπαρίζου)
Στη καρδιά μου μόνο θλίψη
My number one
My number one (MAD VMA Edit 2005)
Το φως στην ψυχή/The light in our soul
Mambo (Greeklish Version)
Υπάρχει λόγος
Just Walk Away (Live)
Gigolo (Greeklish Version)
Φώς
Αν είχες έρθει πιο νωρίς
Μαζί σου
Μη φεύγεις
Age of Aquarious/Let the sunshine/Μη φεύγεις (MAD VMA Edit 2007)
Το φιλί της ζωής
Ζήλεια μοναξιά (Νίκος Αλιάγας feat. Έλενα Παπαρίζου)
Το φως στην ψυχή/The light in our soul (Live Mad Secret Concert)
Don't Speak (Live Mad Secret Consert)
Smooth Operator (Live Mad Secret Consert)
3 is a magic number
Πόρτα για τον ουρανό
Η καρδιά σου πέτρα
Πυροτεχνήματα
Πόρτα για τον ουρανό (MAD VMA Edit 2008)
Μέσα σου (MAD VMA Edit 2008) (Stavento feat. Έλενα Παπαρίζου)
Είσαι η φωνή
Θα ΄μαι αλλιώς
The rose (Live MAD Secret Concert)
Sweet child o' mind (Live MAD Secret Concert)
Zombie (Live MAD Secret Concert)
Αν ήσουνα αγάπη
Ψάχνω την αλήθεια
Dancing without music (MAD VMA Edit 2010)
Φυσικά μαζί - Together forever (MAD VMA Edit 2010) (Έλενα Παπαρίζου feat. Onirama)
Γύρνα με στο χτές (Around the dream remix)
Baby It's Over (MadWalk 2011)
Baby It's Over
Περιοδείες

2005: My number one - Eurovision Promo Tour
2008: Έλενα Παπαρίζου: Το Πάρτυ Αρχίζει. Μαζί της ο Μάνος Πυροβολάκης. Guest act: Stavento, Γιώγος Σαμπάνης, Πασχάλης Τερζής.
2010: Έλενα Παπαρίζου & Onirama: Φυσικά μαζί

Νυχτερινά κέντρα

Studio Πειραιώς (μαζί με τον Αντώνη Ρέμο και τον Γιάννη Σπανό) (2003 - 2004)
Fever (μαζί με τον Σάκη Ρουβά και τον Γιώργο Μαζωνάκη) (2004 - 2005)
Thalassa (μαζί με την Αποστολία Ζώη, τον Νίνο και τον Θάνο Πετρέλη) (2004)
Fever (μαζί με τον Γιώργο Τσαλίκη και τον Χρήστο Πάζη) (2005 - 2006)
Ιερά Οδός (μαζί με τον Πασχάλη Τερζή και τον Νίνο) (2006 - 2007)
Odeon (μαζί με τον Πασχάλη Τερζή και τον Νίνο) (2007)
Ιερά Οδός (μαζί με τον Πασχάλη Τερζή και τον Μάνο Πυροβολάκη) (2008 - 2009)
Thalassa: People's Stage (μαζί με τους Stavento και τους 15:50) (μαζί με τον Λούκα Γιώρκα και τους 15:50) (2009)
Διογένης Studio (μαζί με τον Αντώνη Ρέμο) (2010 - 2011)

Follow us


item