News-Piper

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΨΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ...

Παρέες κουβεντιάζουν στα παγκάκια, ζευγάρια περπατούν χέρι-χέρι κάτω από σκιερές πέργκολες, ενώ τον ήχο του κελαρυστού νερού διακόπτουν πού ...


Παρέες κουβεντιάζουν στα παγκάκια, ζευγάρια περπατούν χέρι-χέρι κάτω από σκιερές πέργκολες, ενώ τον ήχο του κελαρυστού νερού διακόπτουν πού και πού χαρούμενες παιδικές φωνές και τρεχαλητά. Δεν πρόκειται για κάποια ειδυλλιακή σκηνή από ταινία, αλλά για την εικόνα που θα παρουσιάζει ο Εθνικός Κήπος μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης που έχουν δρομολογηθεί για τη διάσωση του πολύτιμου αυτού χώρου πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Εθνικός Κήπος πρέπει να πάψει να δίνει την εντύπωση ενός ερημωμένου και εγκαταλειμμένου πάρκου, επισήμαναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε και η παρουσίαση της πορείας των διαδικασιών για την αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου.

Οπως ανακοινώθηκε, σε πρώτη φάση προβλέπεται η δημοπράτηση του έργου από τον δήμο της Αθήνας, προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ, για την αναβάθμιση των υποδομών που προβλέπει τον καθαρισμό και τη μόνωση των λιμνών, την αντικατάσταση των μηχανημάτων για τη ροή του νερού, την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτροφωτισμού και την ανακατασκευή της παιδικής χαράς.
Παράλληλα, θα προκηρυχθεί μελέτη, 370.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του ζωολογικού κήπου, του βοτανολογικού μουσείου και του χώρου που βρίσκεται το ρωμαϊκή μωσαϊκό, καθώς επίσης και την αποκατάσταση του μαντρότοιχου της Ηρώδου του Αττικού.

Για τη μελέτη και τα έργα του Εθνικού Κήπου η νομαρχία Αθηνών έχει διαθέσει συνολικά το ποσό των 7.500.000 ευρώ, ενώ προηγήθηκε η διάθεση 1.050.000 ευρώ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη επιστημονικής έρευνας και ιστορικής μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

«Μέχρι σήμερα δεν αντιλαμβανόμασταν τι είναι ο Εθνικός Κήπος. Με την έννοια ότι έχει σχεδιασστεί στα μέσα του 19ου αιώνα, με συγκεκριμένες χαράξεις, με κανάλια θέας προς την Ακρόπολη, με διαδρομές με περίτεχνη γεωμετρία. Γι’ αυτό κι εμείς προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τον Κήπο μέσα στην ιστορία και μέσα από τη θέση που κατέχει στην πόλη» τόνισε στην «Espresso» ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιώργος Παρμενίδης.

Από την πλευρά του ο νομάρχης της Αθήνας Γιάννης Σγουρός δήλωσε: «Ο Εθνικός Κήπος είναι ένα σύγχρονο ιστορικό μνημείο και ένα τοπόσημο της ελληνικής Ιστορίας. Οταν λοιπόν μας εκφράστηκε από τον δήμο της Αθήνας το πρόβλημα της απαξίωσης των υποδομών και του κινδύνου κατάρρευσης, δεν διστάσαμε καθόλου. Ομόφωνα αποφασίστηκε από το νομαρχιακό συμβούλιο να διατεθούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι για να σωθεί ο Εθνικός Κήπος».

(espressonews)

Follow us


item