News-Piper

ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ....

Εκτύπωση Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σήμερα κατατίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ψηφιστεί έως τα τέλη Μαΐου. «Ανοικτό», ωστόσο, παραμέν...


Εκτύπωση

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σήμερα κατατίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ψηφιστεί έως τα τέλη Μαΐου. «Ανοικτό», ωστόσο, παραμένει το ενδεχόμενο της λήψης και πρόσθετων μέτρων ή νέων αλλαγών, αν κριθεί απαραίτητο από την τρόικα. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος αποκάλυψε ότι δέχεται πίεση για την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου από το 2015

«Ψαλίδι» στις συντάξεις για όσους θα αποφασίζουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από 40 έτη εργασίας και σε ηλικία 60 ετών και πριν από τα 65 έτη για μικρότερες περιόδους εργασίας και ασφάλισης, βάζει, σταδιακά, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, που εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και παραδίδεται στους κοινωνικούς εταίρους.

Το νομοσχέδιο -που θα ψηφιστεί έως τα τέλη Μαΐου, «ανοικτό», ωστόσο, παραμένει το ενδεχόμενο της λήψης και πρόσθετων μέτρων ή νέων αλλαγών, αν κριθεί απαραίτητο από την τρόικα. Στις βασικές διατάξεις το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν έως και χθες, τα εξής για κάθε χρόνο από φέτος έως και το 2021.

Οι αλλαγές το 2010

«Ψαλιδίζονται» άμεσα το επίδομα αδείας και στη συνέχεια τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα των συνταξιούχων ηλικίας άνω των 60 ετών (όσοι είναι κάτω των 60 τα χάνουν οριστικά) εφόσον έχουν συντάξεις πάνω από 2.500 ευρώ μεικτά (και 1.700 ευρώ αν αφαιρεθούν τα επιδόματα που αντικαθιστούν τα δώρα). Ο Α. Λοβέρδος δήλωσε, ωστόσο, ότι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προστεθεί διάταξη για τη στήριξη των χαμηλών συντάξεων, έως 700 ευρώ (θα καταβάλλεται «μπόνους» 200 επιπλέον ευρώ στα 800 ευρώ, δηλ. συνολικά 1.000 ευρώ κατ΄ έτος).

Τον Αύγουστο θα αρχίσει να παρακρατείται από τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων η εισφορά του νέου ΛΑΦΚΑ. Η εισφορά θα επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, από 3% (1.401 ευρώ και πάνω) έως 9% (για σύνταξη πάνω από τα 3.001 ευρώ) σύμφωνα με το νέο -και επικρατέστερο- σενάριο.

Μέχρι το τέλος του 2010 θεσπίζονται οι νέοι κανόνες για την ενιαία διαχείριση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας όλων των Ταμείων.

Οι αλλαγές το 2011

Από την 1/1/2011 ξεκινά η σταδιακή αύξηση (εντός τριετίας) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες ασφαλισμένες στο Δημόσιο που δεν θεμελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Αύξηση προβλέπεται και για όσους δημοσίους υπαλλήλους, ασφαλισμένους μετά το ‘83, σχεδίαζαν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία (το όριο αυξάνεται σταδιακά, από τα 58 στα 60, όπως ορίζει ο ν. Πετραλιά να γίνει και για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Σήμερα θα διευκρινίσει η ηγεσία του υπουργείου τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανηλίκων, καθώς εκκρεμεί η εφαρμογή του νόμου Πετραλιά που προβλέπει τη σταδιακή αύξηση στα 55 του ορίου των 50 ετών (το μνημόνιο, ωστόσο, ορίζει το 60ό έτος ως ηλικία πρόωρης συνταξιοδότησης για όλους).

Επιβάλλεται στους συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο η ποινή μείωσης του ποσού της σύνταξης κατά 6% το χρόνο (και έως 30% στην πενταετία). Η ίδια ποινή ενδέχεται να επιβάλλεται και σε όσους θα επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, όπως ορίζει ως ελάχιστο όριο ασφαλίστρων το μνημόνιο της οικονομικής στήριξης.

Επεκτείνεται η (ήδη ισχύουσα στον ιδιωτικό τομέα) ποινή στους συνταξιούχους του Δημοσίου που απασχολούνται μετά τη συνταξιοδότησή τους (αναστολή της καταβολής της σύνταξης αν έχουν ηλικία κάτω των 55 ετών και περικοπή έως 70% για το τμήμα πάνω από τα 730 ευρώ, εκτός αν απασχολούνται με μπλοκάκι οπότε καταβάλλουν αυξημένες κατά 40% εισφορές στον ΟΑΕΕ χωρίς αναστολή ή περικοπή της σύνταξης, αντίστοιχα).

Από την ίδια ημερομηνία θα υποχρεωθούν να ασφαλίζονται για τη δεύτερη εργασία τους οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Καθιερώνεται νέα (μικρότερη) λίστα βαρέων και ανθυγιεινών που θα ισχύει για τους νεοπροσλαμβανόμενους με όριο συνταξιοδότησης στα 60 και αυστηροποιείται το καθεστώς κρίσης των αναπηρικών συντάξεων.

Συντάσσονται αναλογιστικές μελέτες που θα δείξουν -και τυπικά- σε ποια επικουρικά ταμεία θα μειωθούν στο 20% της κύριας σύνταξης οι επικουρικές συντάξεις που θα απονέμουν τα Ταμεία.

Οι αλλαγές το 2013

Επιβάλλεται το ποσοστό αναπλήρωσης που ισχύει στο ΙΚΑ (70% στην 35ετία και συντελεστής υπολογισμού της σύνταξης 2%) σε όλα τα ταμεία που έχουν υψηλότερα ποσοστά (όπως στο πρώην ΤΕΒΕ, στα Ταμεία Τύπου, δικηγόρων κ.α). Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα εφαρμόζεται για το τμήμα της σύνταξης που θα αναλογεί στα έτη ασφάλισης και εργασίας από την 1η/1/2013 και μετά (για την προηγούμενη περίοδο διατηρούνται όσα ήδη ισχύουν ανά Ταμείο).

Θα αρχίσει να εφαρμόζεται για τους ασφαλιζόμενους για πρώτη φορά από την 1η/1/2013 το νέο Ασφαλιστικό, δηλ. οι χαμηλότεροι συντελεστές υπολογισμού των αναλογικών συντάξεων (ο βασικός συντελεστής θα είναι 0,7% για τα πρώτα 15 χρόνια και ανά τριετία θα αυξάνεται κατά 0,1% έτσι ώστε στα 34-36 να είναι 1,9% και από τα 37-40 στο υψηλότερο όριο, στο 2,2%). Κατά μέσο όρο, ο συντελεστής υπολογισμού των συντάξεων θα είναι για τη συγκεκριμένη κατηγορία των νέων ασφαλισμένων 1,2% το χρόνο για τα 40 έτη.

Ασφαλίζονται απευθείας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (που, έως το 2018, θα είναι το μοναδικό ταμείο των μισθωτών) όσοι διορίζονται στο Δημόσιο.

Οι αλλαγές το 2015

Καθιερώνεται όριο για κάθε πρόωρη συνταξιοδότηση το 60ό. Ο Α. Λοβέρδος, πάντως, έχει δηλώσει ότι δεν καταργείται η 37ετία χωρίς όριο (ενδεχομένως θα καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη, με βάση τα 37/40 ή με την ποινή της μείωσης για πρόωρη συνταξιοδότηση).

Μέχρι τις 31/12/2015 επιβάλλεται το 65ο έτος ως γενικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης.

Οι αλλαγές το 2018

Καθιερώνεται για όσους δεν θα έχουν, έως τότε, θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα η βασική σύνταξη που θα καταβάλλεται στα 65, ως συμπλήρωμα της αναλογικής και ως προνοιακό ποσό -εγγυημένο από το κράτος, αντί της κατώτατης σύνταξης και του ΕΚΑΣ (που κοστίζουν… περισσότερο). Η βασική θα δίδεται με εισοδηματικά κριτήρια στους ανασφάλιστους και με προϋπόθεση την υποχρεωτική προηγούμενη διαμονή για 35 έτη για τους αλλοδαπούς. Η βασική σύνταξη θα επιβαρύνει τα Ταμεία τα οποία έχουν έσοδα κατά το 1/3 από κοινωνικούς πόρους (όπως τα Ταμεία Τύπου, ακόμη και μετά τη συγχώνευση στο ΙΚΑ σε διακριτούς λογαριασμούς).

Περιορίζονται σε 3 τα 13 ασφαλιστικά ταμεία (ένα ταμείο για όλους τους μισθωτούς, ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ένα για τους αγρότες).

Οι αλλαγές το 2021

Καθιερώνεται αυτόματος μηχανισμός αύξησης, κατά το 1/3 της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, του γενικού ορίου των 65 ετών (πρώτη εφαρμογή το 2021).

Κινητοποιήσεις από ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ
Το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό αναμένεται να «πυροδοτήσει» νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων (έχει αποφασιστεί νέο συλλαλητήριο για μεθαύριο Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αποφασίζουν, έως την Πέμπτη, τις κινητοποιήσεις τους που θα κορυφωθούν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή).

Ανοικτό αφήνει, ωστόσο, στο ενδεχόμενο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων ενόψει των κινητοποιήσεων ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Μειώσεις και νέα μέτρα
Υπό την αίρεση της τρόικας η μεταβατική περίοδος προσαρμογής, αποκάλυψε ο Α. Λοβέρδος.

Ασύμφορη καθίσταται, σταδιακά, η συνταξιοδότηση πριν από τα 65.

Χαμηλότερες συντάξεις επιφυλάσσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όσους απασχολούνται λιγότερο από 37 έτη ή συνταξιοδοτούνται στα 60 (με εξαίρεση όσους θα έχουν 40 χρόνια εργασίας, όσους θα είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά και τους συνταξιοδοτούμενους με αναπηρικές).

Επικουρικές συντάξεις
Συντάσσονται αναλογιστικές μελέτες που θα δείξουν – και τυπικά- σε ποια επικουρικά ταμεία θα μειωθούν στο 20% της κύριας σύνταξης οι επικουρικές συντάξεις που θα απονέμουν τα Ταμεία.

Οι 10 κυριότερες αλλαγές

Aύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 60ό έτος ύστερα από 35 έτη εργασίας από το 2011.

Ποινή μείωσης 6% το έτος για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για όσους θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης από το 2011.

Aύξηση ορίων ηλικίας πάνω από το 65 έτος για όλα τα Tαμεία ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής από το 2020.

Eξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο από το 2011.

Kαταβολή βασικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια από το 2018.

Eνοποίηση όλων των Tαμείων σε τρία από το 2018.

Mείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων από το 2013.

Nέος πίνακας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων από το 2011.

Θέσπιση αναλογικής σύνταξης βάσει του μέσου όρου των αποδοχών όλου του εργασιακού βίου από το 2018.

Kαθιερώνονται όριο για κάθε πρόωρη συνταξιοδότηση το 60ό και τα 65 γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Follow us


item