Ο Έλληνας που άρπαξε Νταλί στη Νέα Υόρκη!
Ελληνας μπον βιβέρ, γνωστός στους κοσμικούς κύκλους, με «άκρες» στον κόσμο της μόδας και με ταξίδια και ανταποκρίσεις από τις μητροπόλεις...
https://news-piper.blogspot.com/2013/02/blog-post_5877.html
Ελληνας μπον βιβέρ, γνωστός στους κοσμικούς κύκλους, με «άκρες» στον κόσμο της μόδας και με ταξίδια και ανταποκρίσεις από τις μητροπόλεις στις οποίες χτυπά η καρδιά της υψηλής ραπτικής, είναι ο άνθρωπος που κατηγορείται από τις αμερικανικές Αρχές για τη σουρεαλιστική κλοπή έργου του Νταλί από γκαλερί της Νέας Υόρκης.
Ο 29χρονος Φοίβος Ισταυρίογλου συνελήφθη στο αεροδρόμιο «JFK» ως ο δράστης για την «εξαφάνιση» ακουαρέλας του γνωστού Ισπανού ζωγράφου, την οποία στη συνέχεια επέστρεψε μέσω ταχυδρομείου! Η είδηση της σύλληψής του κάνει από χθες τον γύρο του κόσμου και ανακοινώθηκε από τον γενικό εισαγγελέα της αμερικανικής μεγαλούπολης Σάιρους Βανς Τζούνιορ. Ο Ισταυρίογλου οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου όπου του απαγγέλθηκε η κατηγορία της κλοπής, την οποία ο ίδιος αρνείται δηλώνοντας αθώος. Το δικαστήριο πάντως όρισε εγγύηση ύψους 100.000 δολαρίων και ο Ισταυρίογλου θα εμφανιστεί ξανά ενώπιόν του σήμερα.Εχοντας κάνει και γυμνή φωτογράφηση τον Απρίλιο του 2011 στη στήλη Naked City της free press εφημερίδας «Lifo», o Φοίβος Ισταυρίογλου δήλωνε σύμβουλος επικοινωνίας και τόνιζε: «Είμαι περήφανος για το παρελθόν της Αθήνας, αλλά ζώντας στο παρόν, αυτό που απολαμβάνω περισσότερο είναι το χάος της καθημερινότητάς της». Σύμφωνα με ομογενειακούς κύκλους, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη προσπαθούσε να παρεισφρήσει στον κόσμο της μόδας.
Η αρπαγή της ακουαρέλας του Νταλί με τίτλο «Cartel de Don Juan Tenorio» από την γκαλερί «Venus Over Manhattan», που βρίσκεται στη λεωφόρο Μάντισον της Νέας Υόρκης, έγινε στις 19 Ιουνίου 2012. «Είναι σχεδόν σουρεαλιστικό το πώς διαπράχθηκε αυτή η κλοπή. Ο ύποπτος κατηγορείται ότι έβαλε ένα πολύτιμο έργο ζωγραφικής του Σαλβαντόρ Νταλί σε μια τσάντα, μέρα μεσημέρι, και σε πλήρη θέα στις κάμερες ασφαλείας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός εισαγγελέας. Λίγες μέρες μετά την κλοπή, οι Αρχές είχαν δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, που έδειχναν ως ύποπτο έναν νέο άντρα με μια μαύρη τσάντα στα χέρια. Ετσι, το θέμα πήρε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα, με το πρόσωπο του υπόπτου να αναπαράγεται διεθνώς από τα ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα ήταν στις 28 Ιουνίου η αστυνομία της Νέας Υόρκης να ανακαλύψει στο αεροδρόμιο «JFΚ» ένα δέμα που είχε αποσταλεί από την Ελλάδα με παραλήπτη την γκαλερί. Μέσα στο δέμα βρισκόταν η κλεμμένη ακουαρέλα του Νταλί.
Παρά την επιστροφή του έργου από τον δράστη, οι έρευνες των αμερικανικών Αρχών δεν σταμάτησαν. Πέρα από την ανάλυση του οπτικού υλικού από τις κάμερες ασφαλείας, οι ντετέκτιβ εκμεταλλεύτηκαν κι ένα δακτυλικό αποτύπωμα του δράστη. Οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν το αποτύπωμα με ένα άλλο που είχε βρεθεί σε κλοπή σε κατάστημα τροφίμων τον Ιανουάριο του 2012 και συμπέραναν ότι πρόκειται για τον Φοίβο Ισταυρίογλου.
Το επόμενο βήμα ήταν να οργανώσουν τη σύλληψή του. Επειδή ο 29χρονος Ελληνας δεν βρισκόταν πλέον στις ΗΠΑ, αλλά στην Ελλάδα, έβαλαν έναν ντετέκτιβ της αστυνομίας να παραστήσει τον μάνατζερ μιας γκαλερί που τον προσκαλούσε στη Νέα Υόρκη και δήθεν του πρόσφερε δουλειά. Ο Ισταυρίογλου έπεσε στην παγίδα της αμερικανικής αστυνομίας και το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, Εκεί όμως δεν τον περίμεναν... γκαλερίστες, αλλά ομοσπονδιακοί πράκτορες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και ντετέκτιβ της τοπικής αστυνομίας, που τον συνέλαβαν.
Το έργο «Cartel de Don Juan Tenorio»
Το έργο του Σαλβαντόρ Νταλί «Cartel de Don Juan Tenorio» είναι μια μικρή μεγέθους ακουαρέλα, την οποία ο κορυφαίος Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος φιλοτέχνησε το 1949. Η αξία του σήμερα εκτιμάται σε περίπου 150.000 δολάρια και ανήκει στον πλούσιο συλλέκτη έργων τέχνης και συγγραφέα Ανταμ Λίντεμαν. Το εν λόγω έργο ήταν ο ένας από τους δύο πίνακες του Νταλί, τους οποίους περιλάμβανε η έκθεση του Λίντεμαν στην γκαλερί «Venus Over Μanhattan» τον Ιούνιο του 2012. Η κλοπή του αποτέλεσε πλήγμα για τη νέα γκαλερί και καλύφθηκε εκτενώς από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τόσο για τον τρόπο που έγινε όσο και για το υψηλό κοινωνικό προφίλ του ιδιοκτήτη του. Από την άλλη, η κλοπή υπήρξε η αιτία που το μάλλον άγνωστο αυτό έργο του Νταλί έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο.
espresso