H τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων
Με ένα μεγάλο ....bye και ένα μεγάλο πάρτι μας αποχαιρέτησαν οι Βρετανοί. Έπειτα από 17 ημέρες έντονης αγωνιστικής δράσης έπεσε η αυλαία τω...

Οι διοργανωτές του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη σχεδίασαν ένα φαντασμαγορικό σόου διάρκειας 3,5 ωρών, προκειμένου να αποχαιρετήσουν με τον πιο λαμπερό τρόπο τη διοργάνωση, παραδίδοντας… τη σκυτάλη στο Ρίο της Βραζιλίας, όπου το 2016 θα διεξαχθεί η επόμενη Ολυμπιάδα.
Δισεκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν ένα θέαμα, βασισμένο στην πλούσια ποπ και ροκ κουλτούρα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Τζορτζ Μάικλ, οι Madness, οι Blur, οι Who, ο Ρέι Ντέιβις, η Άνι Λένοξ, η Τζέσι Τζέι ένωσαν τις μουσικές τους δυνάμεις, δίνοντας μία ξεχωριστή νότα στην τελετή λήξης.
Από το στάδιο παρήλασαν οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες που έχει να επιδείξει η μουσική σκηνή της Βρετανίας. Κορυφαία στιγμές ήταν η εμφάνιση του Freddie Mercury των Queen σε γιγαντοοθόνη, όπως και του Τζον Λένον με το "Imagine" αλλά και – για τους λάτρεις της ποπ – η επανένωση των Spice Girls.
Tην παράσταση επίσης έκλεψε το cawalk της Ναόμι Κάμπελ και της Κέιτ Μος.
Εξέχοντα ρόλο στο αποψινό τελετουργικό είχαν επίσης ο Έρικ Αΐντλ, που τραγούδησε το ιστορικό «Bright Side of Life» των «Monty Python», οι Ντέιβιντ Τζέισον και Νικόλας Λούντχαρστ, που εμφανίστηκαν φορώντας κοστούμια σαν «Μπάτμαν και Ρόμπιν» και ο Βρετανός κωμικός Ράσελ Μπραντ.
Το σόου ξεκίνησε με εικόνες από την καθημερινή ζωή της πόλης του Λονδίνου ενώ αργότερα εμφανίστηκε ένας ηθοποιός που αναπαριστά τον Τσόρτσιλ, που απευθύνεται προς τους Βρετανούς. Την ίδια ώρα στη μέση της αρένας είχε δημιουργηθεί ένας κυκλικός δρόμος με αυτοκίνητα που πηγαινοέρχονται.
Έπειτα εμφανίστηκαν οι Madness στη σκηνή τραγουδούν το «our house» ενώ αργότερα εισήλθαν στη σκηνή του Ολυμπιακού Σταδίου οι «Pet Shop Boys» πάνω σε ποδήλατα.
Ακιλούθησαν οι Stomp οι οποίοι χτυπούσαν τα κρουστά όλων των ειδώμ ενώ αργότερα 30 γυμναστές-ακροβάτες ακολουθούν το κομμάτι «A day in life» των Beatles.
Aφού ο Ray Davies τραγούδησε στη σκηνή το «Waterloo sunset» μπήκαν οι σημαιοφόροι των 204 αποστολών που έλαβαν μέρος στους Αγώνες. Πρώτη η ελληνική σημαία με σημαιοφόρο αυτή τη φορά τον Σπύρο Γιαννιώτη. Στη συνέχεια οι αθλητές έκαναν την είσοδό τους, όλοι μαζί, και όχι σε παρέλαση στο στο Ολυμπιακό Στάδιο συμβολίζοντας το πνεύμα ενότητας.
Προς το τέλος της λαμπερής βραδιάς, τo Λονδίνο παρέδωσε την Ολυμπιακή σημαία στο Ρίο, το οποίο παρουσίασε ένα σόου-πρόγευση για τους επόμενους Αγώνες, του 2016.
Απευθυνόμενος προς τους αθλητές, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Φτιάξατε ένα νέο κεφάλαιο στην Ολυμπιακή Ιστορία, που ξεκίνησε πριν 3.000 χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σεμπάστιαν Κόε και τους συνεργάτες του, τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά και τους εθελοντές για την τεράστια συμβολή που είχαν στην επιτυχία των Αγώνων.
«Το Ολυμπιακό κίνημα μας εμπιστεύτηκε για τρίτη φορά και πάλι φανήκαμε αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης. Στην τελετή έναρξης υποσχεθήκαμε μία διοργάνωση για όλους. Στην τελετή λήξης λέμε ότι ήταν μία διοργάνωση από όλους», τόνισε ο Σεμπάστιαν Κόε, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εθελοντές, τους κατοίκους του Λονδίνου και τους αθλητές και κατέληξε απευθυνόμενος σε όλους τους Βρετανούς: «Όταν ήλθε η ώρα, τα καταφέραμε».
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Λονδίνου), ο Βωμός όπου έκαιγε η Ολυμπιακή Φλόγα διαχωρίστηκε εκ νέου στα 204 κομμάτια από τα οποία είχε συντεθεί και ακριβώς τα μεσάνυχτα έσβησε, σηματοδοτώντας την οριστική λήξη των Αγώνων του Λονδίνου.
Η τελετή έκλεισε με το σβήσιμο της φλόγας και την εμφάνιση των θρυλικών The Who.