Συμφώνησαν για νέα κυβέρνηση Παπανδρέου - Σαμαράς
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, και τον Αντώνη Σαμαρά, σε μια προσπάθεια να α...

Αναμένεται ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας για το αποτέλεσμα της συνάντησης ενώ οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς συζητούν με τους επιτελείς τους.
Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος και ο Νίκος Αθανασάκης, ενώ τον Αντώνη Σαμαρά συνόδευσαν ο κ. Αρβανιτόπουλος και ο κ. Μιχελάκης.
Πάντως η συνάντηση, κατά την οποία κρατήθηκαν τελικά πρακτικά, έγινε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των δύο πολιτικών αρχηγών.
Τη συνάντηση είχε ζητήσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου, στην αρχή της εισήγησής του, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε τα εξής: «Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα».
Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Γνωρίζουμε την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αντώνη Σαμαρά, ασφαλώς και θα ανταποκριθεί».
Η αντιπαράθεση Μαξίμου και Νέας Δημοκρατίας επικεντρώνεται πλέον μόνο στο χρόνο παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου, με τις δυο πλευρές να εμφανίζονται μέχρι στιγμής αμετακίνητες στις θέσεις τους.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης τόνισε την ανάγκη να γίνει κάτι απόψε γιατί δεν υπάρχει χρόνος, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι οι εξελίξεις πρέπει να προλάβουν το άνοιγμα των αγορών.
Εμβρόντητη η κοινωνία παρακολουθεί τις πολιτικές κόντρες, σφόδρα δυσαρεστημένη η Κομισιόν από την παράταση του αδιεξόδου και επισείει τον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ κ. Πάνος Καρβούνης μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τόνισε ότι η πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
«Ζητήσαμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις», δήλωσε για την Ελλάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. «Γίνεται δουλειά στη Αθήνα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και χρειαζόμαστε μία πειστική έκθεση σχετικά από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αύριο στο Eurogroup», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Οργισμένη και ανήσυχη η Ευρώπη πιέζει να βρεθεί πολιτική λύση και κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα για να μην τιναχτεί στον αέρα η ευρωζώνη. Την στήριξή του στην απόφαση Παπανδρέου να ξεκινήσει συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πάουλ Νίρουπ Ράσμουσεν. «Ο Παπανδρέου επέδειξε εξαιρετικό θάρρος, σεμνότητα και αποφασιστικότητα στις ενέργειες του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός καθοδηγείται όπως πάντα από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού», τόνισε ο Ράσμουσεν.
«Πιστεύω ότι και ο ένας και ο άλλος θα δείξουν την πρέπουσα σοβαρότητα. Αγωνίστηκα 18 μήνες να φέρω κοντά το όνειρο της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Πιστεύω ότι έχει τελειώσει. Ο δικός μου ρόλος ολοκληρώνεται εδώ. Θέλω να πιστεύω ότι οι πρωταγωνιστείς θα αναλάβουν και τις ευθύνες. Έχω την αίσθηση ότι και στο πρόσωπο έχουν συμφωνήσει, και κολλάνε σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Εάν είναι το πρόσωπο το οποίο έχω περιγράψει, πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να πιστεύει πράγματι σε αποτελεσματικές ημέρες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, εισερχόμενος στη Βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε, στη ΝΕΤ, ότι υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις και διευκρίνισε πως έως αύριο θα πρέπει να «κλείσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού». Είπε πως, όταν συμφωνηθούν και τα δύο, τότε θα παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ανέφερε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, είναι πιθανόν να συγκληθεί και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά σημείωσε ότι πρέπει έως τα μέσα της εβδομάδας να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση. Τόνισε, πάντως, ότι είναι απαραίτητο να συμμετέχουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να περιοριστεί σε αυτά τα δύο κόμματα. Ανέφερε, τέλος, ότι ο χρόνος της κυβέρνησης αυτής δεν θα είναι μεγάλος και ότι μπορεί να συμμετέχουν και πολιτικοί και τεχνοκράτες.