News-Piper

Παγκόσμιο σοκ: Το παρασκήνιο της αποχώρησης του Messi

Μία στιγμή ήταν αρκετή για να βυθίσει στη στενοχώρια ένα ολόκληρο έθνος και να κάνει τον καλύτερο εν ενεργεία ποδοσφαιριστή παγκοσμίως ν...

Μία στιγμή ήταν αρκετή για να βυθίσει στη στενοχώρια ένα ολόκληρο έθνος και να κάνει τον καλύτερο εν ενεργεία ποδοσφαιριστή παγκοσμίως να πάρει μια επώδυνη απόφαση.
Ο Lionel Messi κατέρρευσε αμέσως μετά το άστοχο πέναλτι που εκτέλεσε στον τελικό του Copa América Centenario εναντίον της Χιλής, που άφησε την Αργεντινή χωρίς τίτλο για 23ο χρόνο – σχεδόν μια αιωνιότητα, δηλαδή, για μια χώρα που η βαριά της βιομηχανία είναι το ποδόσφαιρο.
Τα φωτογραφικά καρέ μετά το χαμένο πέναλτι δείχνουν συντετριμμένο τον «Μεσσία» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου: Αρχικά καλύπτει το πρόσωπό του με τη φανέλα για να αποφύγει την ντροπή, ενώ όταν και επίσημα η Αργεντινή ηττάται, γονατισμένος, ακουμπά το μέτωπό του στο γρασίδι του επιβλητικού MetLife Stadium της Νέας Υόρκης, ενώ λίγο πριν φορέσει και πάλι το αργυρό μετάλλιο στο στήθος ξεσπά σε κλάματα.
«Για μένα έχει τελειώσει η εθνική ομάδα. Έκανα όσα μπορούσα. Πονάει πολύ όταν δεν είσαι πρωταθλητής» δήλωσε αμέσως μετά στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Είναι τέσσερις (χαμένοι) τελικοί. Δεν είναι γραφτό για μένα. Προσπάθησα. Ήταν αυτό που ήθελα περισσότερο από όλα, αλλά δεν κατάφερα να το κατακτήσω, οπότε θεωρώ πως έχει τελειώσει».
Η πίεση στους ώμους του άσου της Αργεντινής πολλαπλασιάζεται κάθε φορά που αγωνίζεται με το εθνόσημο στο στήθος. Στο χαμένο τελικό του Μουντιάλ του 2012, οι φωτογραφίες και τα βίντεο με τον Μέσι να κάνει εμετό έγιναν αντικείμενο προβληματισμού από την ποδοσφαιρική κοινότητα. Δεν ήταν η πρώτη φορά, όμως. Τα εκατομμύρια των Αργεντινών που ζουν και αναπνέουν για το ποδόσφαιρο ζητούν επιτακτικά ένα τρόπαιο από το «χρυσό παιδί» τους. Η σύγκριση με τον Μαραντόνα είναι αναπόφευκτη. Ο τελευταίος, βέβαια, έσπευσε να συμπαρασταθεί στον Μέσι αμέσως μετά το χαμένο τελικό: «Ο Leo πρέπει να συνεχίσει στην Εθνική. Έχει πολλά να δώσει, και στο Μουντιάλ της Ρωσίας (σ.σ. το 2018) οι συνθήκες θα είναι τέτοιες που θα μπορεί να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής. Τον άφησαν μόνο του. Θα ήθελα να μιλήσω μαζί του. Δεν θέλω να τον αφήσω μόνο του».
messi
Τρεις ημέρες πριν από τον τελικό, ο Leo γιόρτασε τα γενέθλιά του. Στα 29 του χρόνια, το μόνο που λείπει από την τροπαιοθήκη του είναι ένας τίτλος με την Αργεντινή. Παρόλο που είχε μία ακόμη εξαντλητική χρονιά με τους «μπλαουγκράνα» (παρατσούκλι της Μπαρτσελόνα), ένα σοβαρό τραυματισμό και τα προβλήματα με την ισπανική δικαιοσύνη για την υπόθεση της φοροδιαφυγής να τον απασχολούν, ο Messi φαινόταν πεινασμένος για την κατάκτηση του Copa América. Σκόραρε 5 γκολ και κατάφερε να γίνει ο πρώτος σκόρερ της Αργεντινής όλων των εποχών. Μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για αδιαφορία; Προφανώς όχι. Θα μεταπειστεί να επιστρέψει; Μια συμπατριώτισσά του, δασκάλα, προσπάθησε να το κάνει με μια συγκινητική επιστολή που του έστειλε και αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Οι μαθητές μου πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι οι ήρωες, χωρίς να έχει σημασία αν είναι γιατροί, στρατιώτες, δάσκαλοι ή ποδοσφαιριστές, είναι αυτοί που πάντα βάζουν το καλό των άλλων πάνω από το δικό τους, αυτοί που γνωρίζουν ότι πολλές φορές η αξία τους δεν εκτιμάται όπως θα ήθελαν, αυτοί που έχουν συναίσθηση ότι οι επιτυχίες ανήκουν σε όλους, αλλά η αποτυχία είναι αποκλειστικά δική τους. Κυρίως, όμως, είναι ήρωες όταν μάχονται και ξεπερνούν τις ήττες με καρδιά και ψυχή, ακόμα κι αν όλοι οι άλλοι τους λένε ότι η μάχη είναι χαμένη. Και μια μέρα σημειώνουν τη μεγαλύτερη από όλες τις νίκες: αυτήν που θα τους κάνει ευτυχισμένους για τους ίδιους τους εαυτούς τους, χωρίς να γνωρίζει κανείς πόσους δαίμονες ξόρκισαν για να την πετύχουν».
Διαβάστε περισσότερα νέα στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.

Related

sport 8990998810204549097

Follow us


item