News-Piper

Δημοψήφισμα 5ης Ιουλίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στην κάλπη

Αύριο Κυριακή ξημερώνει η σημαντικότερη ίσως μέρα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, που θα κρίνει τη μελλοντική θέση της χώρας στην Ευρώπη...

Αύριο Κυριακή ξημερώνει η σημαντικότερη ίσως μέρα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, που θα κρίνει τη μελλοντική θέση της χώρας στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Οι Έλληνες καλούνται να έλθουν στις κάλπες και με ένα «ΝΑΙ» ή ένα «ΟΧΙ» να αποφασίσουν αν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δέχονται τις προτάσεις των δανειστών ή αν, σύμφωνα με τους δανειστές θα παραμείνουν ή όχι στο ευρώ.
Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 07:00 το βράδυ. Το δημοψήφισμα θα γίνει στα ίδια εκλογικά τμήματα με εκείνα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ενώ ίδιες θα είναι οι εφορευτικές επιτροπές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι αναπληρωτές τους.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ γίνονται αποδεκτά και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.
Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση του εκλογικούς καταλόγους, όπως οριστικοποιήθηκαν μετά τη Β΄ αναθεώρηση του 2015 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που έγιναν μέχρι τις 30 Απριλίου.
Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων, όπως είναι οι στρατιωτικοί, οι ναυτικοί και οι άνδρες φρουράς των εκλογικών τμημάτων, αλλά και για τους κρατούμενους στις φυλακές.
Τα ασφυκτικά περιθώρια διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δεν κατέστησαν δυνατόν να συμμετάσχουν σ’ αυτό οι ομογενείς, ενώ για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 108.371 18άρηδες.
Οι ψηφοφόροι θα πάρουν δύο ψηφοδέλτια. Στο ένα θα αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος και πάνω σ’ αυτό θα επιλέξουν με σταυρό το «ΝΑΙ» ή το «ΟΧΙ», είτε εντός του τετραγώνου, είτε αριστερά ή δεξιά της απάντησης. Το δεύτερο είναι το Λευκό και ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο αν δεν έχει σταυρό.
Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος. Η συγκέντρωση και η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει με τη συνδρομή της SingularLogic,ενώ για την αμεσότερη μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αξιοποιηθούν και κινητά τηλέφωνα τα οποία θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.800 εκλογικών τμημάτων.
Το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι γνωστό μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης δηλαδή περί τις 20:00 – 21:00 το βράδυ.

Δείτε ΕΔΩ πού ψηφίζετε

Related

news 1261713654611977912

Follow us


item