News-Piper

VBAC-Φυσιολογικός Τοκετός μετά από καισαρική τομή

VBAC ,  μια λέξη που πολλές γυναίκες την ακούνε όλο και πιο συχνά τελευταία. Τι είναι, όμως, η VBAC;  Είναι ο φυσιολογικός τοκετός μετά α...

VBAC,  μια λέξη που πολλές γυναίκες την ακούνε όλο και πιο συχνά τελευταία.
Τι είναι, όμως, η VBAC; Είναι ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή.
Τίθενται, βέβαια, πολλά ερωτήματα γύρω απ’ τη VBAC. «Είναι ασφαλής;», «Ποιες είναι οι ωφέλειές της;»


Ας ξεκινήσουμε από τις ωφέλειες που έχει η πραγματοποίηση μιας VBAC…Πρώτα απ’ όλα σας κάνει να αισθανθείτε πιο δυνατές, ότι καταφέρατε έναν κολπικό τοκετό. Ίσως η καισαρική τομή που κάνατε να είχε περισσότερες παρενέργειες απ’ όσες περιμένατε. Ίσως αισθάνεστε ότι η ΚΤ που πραγματοποιήθηκε δεν ήταν απαραίτητη.Η VBAC, λοιπόν, σας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσετε και να πραγματοποιήσετε έναν φυσιολογικό τοκετό.

  • Η μητρική θνησιμότητα ( αν και είναι χαμηλή) είναι δυο φορές πιο χαμηλή σε μια VBAC παρά σε μια επόμενη ΚΤ. 
  • Άλλος ένας λόγος που θα σας οδηγούσε σε μια VBAC είναι η παραμονή του μωρού μαζί σας, καθώς δεν υπάρχει λόγος να μεταφερθεί σε άλλο θάλαμο, όπως συμβαίνει στις καισαρικές. 
  • Τέλος, ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο(κλινική), η περίοδος ανάρρωσης, ο πόνος μετά τη γέννα και φυσικά τα έξοδα είναι σαφώς λιγότερα σε έναν φυσιολογικό τοκετό.


Είναι άραγε ασφαλής μια VBAC;

Ένα συνηθισμένο επιχείρημα εναντίον της VBAC, είναι η ρήξη της μήτρας, που και μόνο στο άκουσμά της η  έγκυος γυναίκα…τρομοκρατείται.
Ο όρος ρήξη της μήτρας που χρησιμοποιείται είναι ατυχής, καθώς η τέλεια ρήξη της μήτρας είναι πάρα πολύ σπάνια και ΔΕΝ είναι πιο πιθανή στις VBAC απ’ ότι σε άλλα είδη τοκετού. Υπάρχει περίπτωση να συμβεί «ασυμπτωματική διάνοιξη», η οποία, όμως, είναι ανώδυνη, δεν έχει συμπτώματα και επουλώνεται μόνη της. Σύμφωνα με έρευνες ο κίνδυνος μιας τέτοιας διάνοιξης είναι μικρότερος από 3 στις 1000 γυναίκες που έχουν χαμηλές οριζόντιες τομές.


Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η  VBAC είναι μια ασφαλής μέθοδος τοκετού, η οποία βοηθά και στη μείωση του ποσοστού των ΚΤ (σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. το ποσοστό των καισαρικών πρέπει να κυμαίνεται στο 15%).

Ποιες είναι οι ενδείξεις για μια VBAC;


  •  Οι ενδείξεις που έκαναν απαραίτητη την πρώτη ΚΤ δεν πρέπει να υπάρχουν πια.
  • Η προηγούμενη τομή στη μήτρα να είναι οριζόντια και χαμηλή.
  • Αν είναι απαραίτητο να γίνει πρόκληση τοκετού με ωκυτοκίνη να γίνεται με μεγάλη προσοχή.
  • Τακτική παρακολούθηση των καρδιακών παλμών του εμβρύου και άλλων ενδείξεων κατά τον τοκετό.
  • Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος, μπορεί να χρειαστεί άμεσα γενική αναισθησία και καισαρική.

Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι οι περισσότερες αν όχι όλες οι γυναίκες με προηγούμενη καισαρική τομή μπορούν να προβούν σε μια VBAC.

Για μια επιτυχημένη VBAC  απαραίτητη προϋπόθεση είναι η στήριξη από τον ιατρό σας, τη μαία σας αλλά και το περιβάλλον σας. 
Ενημερωθείτε, επιλέξτε τους σωστούς επαγγελματίες υγείας,δημιουργήστε ένα πλάνο τοκετού, το οποίο θα το σεβαστούν, παρακολουθήστε μαθήματα προετοιμασίας τοκετού και έχετε τη μαία σας δίπλα σας από την έναρξη του τοκετού.
Η VBAC δεν είναι κάτι ακατόρθωτο…αρκεί να το έχετε αποφασίσει!!!

πηγή:shinymotherhood.blogspot.com

Related

pregnancy/kids 1857524667347959725

Follow us


item