News-Piper

O Λούκας Γιώρκας μέσα από τα μάτια μιας θαυμάστριας

  Όλοι οι καλλιτέχνες βασίζουν την καριέρα τους στην αγάπη του κόσμου ... Έτσι εμείς σκεφτήκαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους ανθρώπο...

 Όλοι οι καλλιτέχνες βασίζουν την καριέρα τους στην αγάπη του κόσμου ...
Έτσι εμείς σκεφτήκαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους ανθρώπους που αγαπάνε πολύ κάποιον καλλιτέχνη, να μας μιλήσει για αυτόν και να τον "γνωρίσουμε" μέσα από τα δικά του μάτια...


Σήμερα θα γνωρίσουμε καλύτερα τον Λούκα Γιώρκα , μέσα από την περιγραφή μιας θαυμάστριας και καλής του φίλης, της Μαρία Κατούφα..

1)Πες μας λίγα πράγματα για σένα.

Με λένε Μαρία Κατούφα και είμαι 27 ετών. Μου αρέσει η καλή μουσική το διάβασμα και ότι έχει σχέση με την Τέχνη γενικότερα.
Γράφω στίχους. ασχολούμαι με την ποίηση και την πεζογραφία. Έχω συμμετάσχει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς όπου έχω πάρει μερικές τιμητικές διακρίσεις και επαίνους.Πριν δυο χρόνια μάλιστα έκανα την πρώτη μου συγγραφική απόπειρα συμμετέχοντας στο Μυθιστόρημα των 12 το οποίο κυκλοφόρησε από την Εμπειρία Εκδοτική. 
Χαίρομαι που μέχρι στιγμής μου έχει δοθεί η ευκαιρία να εκφράζομαι μέσα από αυτά που αγαπώ. 

2)Ποιος είναι ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης;

Αν και καλλιτεχνικά είναι στην αρχή της πορείας του θα τολμήσω να πω ότι για μένα ο Λούκας Γιώρκας είναι από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες των τελευταίων χρόνων.

3)Τι ξεχωρίζεις σε αυτόν; 

Πέρα από την ωραία φωνή του και τις δυνατότητες που έχει ως τραγουδιστής αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η ωριμότητα, η ευγένεια και η ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει τα πάντα. Είναι προσγειωμένος αλλά και γεμάτος ενέργεια. Πάνω απ'όλα όμως αυτό που με συγκινεί στον Λούκα είναι ότι κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή καταθέτει την ψυχή του. Αυτό για μένα είναι ο ορισμός του καλλιτέχνη.

4)Από πότε ξεκίνησες μα παρακολουθείς τα βήματα του;


Διάβαζα σε κάποια εφημερίδα, περιοδικό (δεν θυμάμαι ακριβώς) μια συνέντευξη της Ελεάννας Βραχάλη για την συμμετοχή της στο διαγωνισμό της Εurovision.Μου έκανε εντύπωση και έψαξα να βρω παραπάνω στοιχεία για το τραγούδι και τον ερμηνευτή. Ψάχνωντας στο Google το όνομα Λούκας Γιώρκας μου εμφάνισε αρχικά φωτογραφίες του και στη συνέχεια βίντεο με τα τραγούδια που ερμήνευσε στο X factor.
Το αστείο είναι ότι όταν είδα τις φωτογραφίες του μόρφασα και είπα ειρωνικά ''Τι τραγουδιστής μπορεί να είναι αυτό το μοντέλο για τα ΙΚΕΑ;'' ΄Σκεφτόμουν πως θα είναι ένα απλά ωραίο αγόρι που τραγουδάει με τους κοιλιακούς του. Μάλιστα εξαιτίας του τονισμού του ονόματος του τον είχα σίγουρα για Σουηδικής καταγωγής εξου και τα ΙΚΕΑ.
Το πρώτο ξάφνιασμα ήρθε όταν τον άκουσα να τραγουδάει Μητροπάνο και Καζαντζίδη. Κατάπια την γλώσσα μου και μου έγινε μάθημα να μην κρίνω ποτέ από την εικόνα κάποιου.
Το δεύτερο ξάφνιασμα ήρθε όταν άκουσα το Watch my Dance όπου αφού το άκουσα 10 φορές συνεχόμενα κάθε φορά έκλαιγα με λυγμούς. Για όλα αυτά που σήμαινε το τραγούδι, για το πόσο προδωμένοι νιώθουμε όλοι σήμερα και πόσο καταδικασμένοι ήμαστε να ''πέσουμε'' για να μπορέσουμε να σηκωθούμε.

5)Τον έχεις δει από κοντά; Τον έχεις γνωρίσει;

Ναι αμέσως μετά την επιλογή του τραγουδιού για να μας εκπροσωπήσει στη Eurovision κάποια σωματεία που ασχολούνται με τον διαγωνισμό είχαν οργανώσει συνάντηση για να τους γνωρίσει καλύτερα το κοινό. Έτρεξα πρώτη. Τον γνώρισα του μίλησα από κοντά και με εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο ο τρόπος του και η σεμνότητα του. 

6)Ποια θεωρείς πως ήταν η καλύτερη συνεργασία του μέχρι τώρα; Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;

Η καλύτερη συνεργασία του ήταν με τον μεγάλο μας τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνο. Ξέρω πως αποτελεί πρότυπο για αυτόν και χαίρομαι που κάτα κάποιο τρόπο είναι και δάσκαλος του σε πολλούς τομείς. Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το Watch my Dance για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Είναι ένα τραγούδι που ανατριχιάζω κάθε φορά που το ακούω. Μιλάει στην ψυχή μου. Επίσης  μ' αρέσει πολύ και το καινούριο του τραγούδι σε στίχους της Όλγας Βλαχοπούλου και μουσική του Τρύφωνα Κουτσουρέλη με τίτλο Έμαθα. Μου αφήνει μια τρυφερότητα και ευαισθησία όταν το ακούω. 

7) Ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που έχεις κάνει για εκείνον;

Μμμ γράφτηκα σε όσα blogs και forum ελληνικά και ξένα είχαν σχέση με τη Eurovision και προσπαθούσα να τους εξηγήσω το νόημα του τραγουδιού και ανέβαζα άλλα τραγούδια του. 
Εδώ να προσθέσω ότι ο Λούκας έγινε πολύ γνωστός στη Σερβία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Τουρκία και το Αζερμπαιτζάν με τη συμμετοχή του αυτή. Με τα άτομα αυτά που μιλούσα πέρυσι κρατήσαμε μια φιλία και μάλιστα δυο τρεις κοπέλες από τη Σερβία είχαν έρθει τον Γενάρη στην Ελλάδα για να δουν τον Λούκα στο Messiah που τραγουδούσε. 

8)Τι θα ήθελες να του ευχηθείς;

Να είναι πάντα καλά και να συνεχίσει να προσπαθεί για το καλύτερο. Είναι ένα άτομο που δεν συμβιβάζεται και δεν ακολουθεί τον εύκολο δρόμο για να κάνει επιτυχία. Του εύχομαι να συνεχίσει έτσι. Γιατί η έμπνευση δεν έρχεται κατόπιν συνταγής. Θα ήθελα να τον ακούω ακόμα και μετά από χρόνια να ερμηνεύει τραγούδια με νόημα και συναίσθημα είτε λαϊκά είτε ροκ. Να μην επαναπαυτεί και αφήσει αυτό το δώρο που κουβαλάει από τη γέννηση του την ανάγκη του να ερμηνεύει. Ίσως κάποια στιγμή οι δρόμοι μας συναντηθούν και καλλιτεχνικά και ντύσει με την φωνή του και τις δικές μου ανησυχίες και όνειρα.





Related

interview 4149891017929511399

Follow us


item