News-Piper

Ενα κλικ μια ιστορία

Το «Λούνα Παρκ» συγκαταλέγεται στις θρυλικές ασπρόμαυρες σειρές της κρατικής τηλεόρασης. Ο αείμνηστος Γιάννης Δαλιανίδης -μετρ της μουσικής ...

Το «Λούνα Παρκ» συγκαταλέγεται στις θρυλικές ασπρόμαυρες σειρές της κρατικής τηλεόρασης. Ο αείμνηστος Γιάννης Δαλιανίδης -μετρ της μουσικής κωμωδίας και όχι μόνον- εμπνεύστηκε ένα χιουμοριστικό τηλεοπτικό θέαμα, το οποίο συνδύαζε το σίριαλ με το τηλεπαιχνίδι, ενώ είχε και πολλές «πινελιές» από τραγούδι. 

Με άλλα λόγια, εκτός από τις ιστορίες των ηρώων και τις εμφανίσεις τραγουδιστών, όπως η Βίκυ Μοσχολιού, ο Γιάννης Πάριος και άλλοι, υπήρχε και ένα παιχνίδι στο οποίο συμμετείχαν οι τηλεθεατές και κέρδιζαν δώρα. Το παιχνίδι παρουσίαζε αρχικώς ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης και στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη η Μάρω Κοντού, η Ισμήνη Καλέση και ο Τέρενς Κουίκ.

Η δημοφιλής σειρά που προβαλλόταν κάθε Πέμπτη από το κανάλι της ΕΙΡΤ, ξεκίνησε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 1974 και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 9 Μαΐου 1981 συμπληρώνοντας έναν κύκλο 330 επεισοδίων.

Προσωπικά ανήκα στους fans του «Λούνα Παρκ», γιατί μου άρεσαν οι περισσότεροι ήρωές του. Πρώτος από όλους, ο «νευρικός κυρ-Γιώργης» (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) με τη λαϊκή σοφία του, η «Τούλα» (Κάτια Αθανασίου) με τη λατρεμένη ατάκα της «πέντε κρίκοι ένα τάλιρο, για περάστε, παρακαλώ, πλούσια δώρα!», η «χαρτορίχτρα Μαρία» (Αλέκα Στρατηγού) που πρόβλεπε το μέλλον των άλλων και ποτέ το δικό της, η «Κάθριν, το τρελοκόριτσο» (Ρένα Παγκράτη) και φυσικά το «ερωτευμένο ζευγάρι Νίκος - Ρένα» (Νίκος Δαδινόπουλος - Μαίρη Ευαγγέλου), οι οποίοι ήταν ζευγάρι και στη ζωή με πάρα πολλούς φανατικούς θαυμαστές.

Ψάχνοντας στο αρχείο μου βρήκα μια δημοσκόπηση που έκανε το περιοδικό «Μανίνα» το 1976 για τους δημοφιλέστερους και τις δημοφιλέστερες ηθοποιούς. Εκεί, λοιπόν, ο Νίκος Δαδινόπουλος έρχεται πρώτος με 690 ψήφους (αφήνοντας πίσω του τον Νίκο Κούρκουλο, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Αλέκο Αλεξανδράκη και πάρα πολλούς άλλο
ους συναδέλφους του). 

Η Μαίρη Ευαγγέλου ήταν στην τέταρτη θέση με 336 ψήφους, με πρώτη την Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεύτερη την Τζένη Καρέζη και τρίτη τη Μαρία Αλιφέρη (αφήνοντας πίσω τη Ζωή Λάσκαρη, την Κάτια Δανδουλάκη, την Ελενα Ναθαναήλ και πάρα πολλές άλλες, ενώ προτελευταία στον πίνακα ήταν η τότε πρωτόβγαλτη Μιμή Ντενίση με 6 ψήφους).

Αξίζει να τονίσω ότι το «Λούνα Παρκ», εκτός από του άφθαστου Γιάννη Δαλιανίδη, έφερε τη σφραγίδα σπουδαίων συντελεστών όπως οι Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος (τηλεσκηνοθεσία), Μίνως Αργυράκης (σκηνικά), Μίμης Πλέσσας (μουσική σύνθεση) και Ντένης Πετρόπουλος (παραγωγή). 

Κλείνοντας, σας παραθέτω τι έχει πει για τη σειρά σε παλιότερη συνέντευξή του ο Γιάννης Δαλιανίδης: «Το “Λούνα Παρκ” ήταν το πρώτο σίριαλ που έγραψα και σκηνοθέτησα για τη μικρή οθόνη. Αγαπήθηκε πολύ από τους θεατές. Κάθε Πέμπτη απόγευμα άδειαζαν οι δρόμοι, ο κόσμος κλεινόταν σπίτι του και περίμενε τους τίτλους αρχής. Η σειρά κράτησε επτά ολόκληρα χρόνια. Δεν είχα σκοπό να το κρατήσω τόσο πολύ, αλλά ο κόσμος ήθελε συνέχειες. Μέσα από το “Λούνα Παρκ” έβλεπε τα καθημερινά προβλήματά του, τα προβλήματα μιας ελληνικής οικογένειας του τότε. Στα τελευταία χρόνια της προβολής της είχα κάθε εβδομάδα το τεράστιο πρόβλημα σεναρίου. Δεν ήξερα τι άλλο μένει να γράψω. Κάποια μέρα, έκανα ραντεβού με την ΕΡΤ και αναγκάστηκα να τους πω ότι δεν ήταν δυνατόν να το συνεχίσω. Οταν με ρώτησαν γιατί, τους απάντησα: “Γιατί αρχίζω και επαναλαμβάνομαι!”. Δουλεύαμε τόσες πολλές ώρες για τη σειρά και τόσο έντονα, που δεν προλαβαίναμε να γευτούμε το γύρισμα. Ούτε να κάνουμε αστεία μεταξύ μας. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ήταν ένας εκπληκτικός συνεργάτης. Ακόμη και στο πιο απλό κείμενο έδινε τεράστια δύναμη». 






espresso

Related

showbiz 3364158884522367098

Follow us


item