News-Piper

Διευκρινίσεις για τα ποσοστά αναπηρίας

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το Υπ. Εργασίας μετά τον σάλο που ξέσπασε με τον νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), στον οποίο π...


Σε διευκρινίσεις προχώρησε το Υπ. Εργασίας μετά τον σάλο που ξέσπασε με τον νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), στον οποίο περιλαμβάνονται περιπτώσεις παιδοφιλίας και σαδομαζοχισμού με ποσοστά αναπηρίας έως 35%. Από το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώθηκε ότι κανείς ασφαλισμένος δεν έχει λάβει καμία προνοιακή παροχή με βάση τα νέα ποσοστά και ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν περιλαμβάνονται στα επιδόματα.
Αναλυτικότερα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου ότι ο νέος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) καταρτίστηκε από επιτροπή ιατρών υψηλού κύρους με βάση τις ιατρικές απόψεις, καθώς αναγνωρίστηκε από όλους η ανάγκη επικαιροποίησης του παλαιού ΚΕΒΑ που ίσχυε από το 1993.

Τα ποσοστά του νέου ΚΕΒΑ αφορούν αποκλειστικά ιατρική πιστοποίηση της αναπηρίας και όχι την απονομή παροχών προς τους ασφαλισμένους.
Για τον λόγο αυτόν, το Υπουργείο Εργασίας είχε ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι ο νέος ΚΕΒΑ με τη μορφή που έλαβε μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής δεν έχει εφαρμογή σε σχέση με την απονομή παροχών προς τους ασφαλισμένους, μέχρι την πλήρη εναρμόνισή του με την τρέχουσα νομοθεσία απονομής των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων.
Κανείς ασφαλισμένος δεν έχει λάβει καμία προνοιακή παροχή με βάση τα νέα ποσοστά.
Η εναρμόνιση έχει γίνει ήδη και ο νέος ΚΕΒΑ που θα εφαρμοστεί για την απονομή συντάξεων και οποιωνδήποτε άλλων παροχών δεν περιλαμβάνει τις κατηγορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, όπως εξάλλου έχουν ενημερωθεί κι όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται εξουσιοδοτική διάταξη.

πηγή: ANT1online

Follow us


item